Jump to content

Abu_ali

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Za proslu godinu ce mi biti vraceni preplaceni porez. Zanima me da li taj preplaceni porez ulazi u poreznu osnovicu za obracun PDV-a, s obzirom da primici ne smiju prijeci 300 k kuna. Trenutacno imamo pausal a sa tim iznosom bi mogli (ukoliko se racuna) preci.
  2. Gledao sam taj zakon ali on se odnosi samo na pomorce. Pomorci su regulirani posebnim zakonom koji regulira tih 183 dana s tim da oni trebaju raditi preko 183, nije dovoljno da budu izvan zemlje 183 dana.
  3. Trazio sam na forumu ali nisam nasao jasan odgovor. Dobio sam ponudu za rad u Omanu za inozemnu kompaniju i sad me zanima da li je na taj dohodak (nesamostalni rad) potrebno platiti porez u Hrvatskoj. Trazio sam u narodnim novinama i nasao da postoji sporazum o dvostrukom oporezivanju. S obzirom da imam obitelj u Hrvatskoj bio bi rezident Hrvatske sa osobnim interesima prema clanku 2 ali u clanku 15 pise: 1. U skladu s odredbama članaka 16., 18. i 19., plaće, zarade i druga slična primanja, koje rezident države ugovornice ostvari nesamostalnim radom, oporezuju se samo u toj državi, osim ako je riječ o nesamostalnom radu u drugoj državi ugovornici. Ako se radi o takvom nesamostalnom radu, primanja koja se od toga ostvaruju mogu se oporezivati u toj drugoj državi. 2. Neovisno o odredbama stavka 1., primanja koja rezident države ugovornice ostvaruje od nesamostalnog rada u drugoj državi ugovornici oporezuju se samo u prvospomenutoj državi ako: a) primatelj boravi u drugoj državi u razdoblju ili razdobljima koja ukupno ne traju duže od 183 dana u bilo kojem dvanaestomjesečnom razdoblju koje počinje ili završava u predmetnoj kalendarskoj godini, i b) primanje isplati poslodavac koji nije rezident druge države ili se ono isplati u njegovo ime, i c) primanje ne tereti stalnu poslovnu jedinicu ili stalno sjedište koje poslodavac ima u toj drugoj državi Koliko sam shvatio ukoliko bi bio preko 183 dana u Omanu ipak ne bi bio duzan platiti porez u Hrvatskoj?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija