Jump to content

mladennovi

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dobar dan! U Pakracu i Lipiku lokalno komunalno poduzeće upravlja svim zgradama, sredstva se uplaćuju na jedan zajednički račun nema svaka zgrada svoj račun da li je to legalno? Osim toga sve komunalne usluge obavljaju isključivo oni npr. kao u našem slučaju čišćenje kanalizacije, znam da to spada u hitne poslove ali pet puta godišnje zašto to ne rješe jednom kako treba, naravno za to nam ispostave svaki put "masni" račun. Naime možemo li mi od drugih komunalnih poduzeća tražiti ponudu za takav posao? Kad kupite stan ne dodjele Vam novu šifru nego dobijte šifru prema broju stana što znači da ste i vi i prijašnji vlasnik npr. šifra 5 što se vidi u pozivu na broj kad plačate pričuvu pa se često desi da na godišnjem izvještaju prihoda i rashoda stoji da ste dužni jer kod Vašeg stana odnosno imena stoji dug iako je isti i nekoliko godina prije nego što ste Vi kupili stan, da li je to legalno? I da nikad nisam dobio Ugovor o upravljanju. Zanima me da li postoji neko tijelo koje vrši reviziju poslovanja upravljanja zgradama, čisto da ih malo uputi i educira jer očito da se sami uopće neće truditi, imaju monopol i baš ih boli briga. I da da li smo obvezni za izvođača radova uzeti najjeftinijeg ako je tvrtka koja je dala malo skuplju ponudu ponudila kvalitetniji materijal? Hvala
  2. Koje su ovlasti upravitelja kod odabira izvođača za izvođenje radova na zgradi?
  3. To znači da ćete ako ser odlučite na kupnju takvog stana postati suvlasnik u neodređenom omjeru odnosno jednog dana ćete sa ostalim suvlasnicima morati sklopiti međuvlsnički ugovor na temelju etažnog elaborata u kom će između ostalog biti određeni omjeri za svakog pojedinog suvlasnika dok su sada odredivi. Što će iziskivati određene troškove koji se mogu namiriti iz zajedničke pričuve. E sad društveno vlasništvo na zemljištu: Tko je korisnik? Ako je kojim slučajem grad navodim kao primjer moguće je da prilikom sklapanja međuvlasničkog ugovora grad da izjavu da se u korist svih suvlasnika navedene zgrade odriče prava korištenja na imenovanom zemljištu, izjava bi po mom trebala biti ovjerena od javnog bilježnika ili u sklopu međuvlasničkog ugovora koji bi u tom slučaju potpisao i prestavnik grada uz dokaz da je za isto ovlašten. Naime po Zakonu o vlasništvu zemljište više ne može biti odvojeno od zgrade odnosno čine pravnu cijelinu dok je to nekad moglo biti tako. Nije da kupujete stan pa da će netko drugi biti vlasnik stana samo što iziskuje malo truda, vremena a i novaca svih stanara ne samo Vas odnosno minimalo 50% da se sredi. Nažalos kad se je upisivalo društveno vlasništvo po tadašnjem zakonu vlasnike stanova nitko nije pitao nego je to išlo na prijedlog korisnika društvenog vlasništva: gradova, općina i sl. Dok danas vlasnici stanova moraju to sami srediti a u neku ruku to je i normalno jer i zgrada je u vlasništvu tih isth.
  4. Može, kako ne bi moglo. Napravi se novi darovni ugovor gdje u ovom slučaju dijete daruje majci, pretpostavljam da je dijete punoljetno ako nije potrebna suglasnost centra za socijalnu skrb. I da plaća se porez uz sve ostale troškove vezane za sastavljanje ugovora, ovjeru ugovora i uknjižbu vlasništva.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija