Jump to content

Janko Strižić

Korisnik
  • Broj objava

    29
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. Kratki update. Prvo smo htjeli da supruga ode na medicinu rada s kojom je škola potpisala ugovor, ali nastale su komplikacije koje, da bi izbjegli, idemo na privatnu medicinu rada gdje ćemo platiti pregled. Nakon dobivanja info o tome, poslodavac je prilagodio radno vrijeme i prije dobivanja rješenja od medicine rada tako da (nadamo se) neće više biti komplikacija. Puno hvala na pomoći.
  2. Danas je bila na razgovoru sa poslodavcem koji joj ne želi izaći u susret i koji je upućuje na medicinu rada. Ali koliko znam, medicina rada može zaključiti da netko je ili nije sposoban za obavljanje posla, ne može dati preporuku/mišljenje/obvezu za poslodavca da npr prilagodi radno vrijeme bolesnoj osobi.
  3. Da, znam, međutim postavlja se pitanje što kada nema dobre volje, kada poslodavac nije zainteresiran izići radniku u susret. Da, sindikat postoji, ali je sindikalni povjerenik ujedno i osoba koja prvenstveno sluša poslodavca i neće ići kontra njega. Postoje li zakonske opcije koje bi naložile poslodavcu da izađe u susret radniku sa problem, odnosno bolesti.
  4. Poštovani, molio bih savjet što učiniti, naime supruga radi u prosvjeti kao učiteljica i tijekom posljednjih nekoliko godina razvila joj se narkolepsija s katapleksijom. Ukratko, narkolepsija je poremećaj spavanja pri čemu (čak i uz terapiju) bolesna osoba ne može kontrolirati vrijeme budnosti i spavanja. Rezultat toga je da supruga tijekom dana nekontrolirano zaspi. Katapleksija često dolazi s narkolepsijom i nije sada toliko bitna za cijelu priču. Poanta je kako se boji da neće biti u stanju odraditi punu satnicu sa djecom na kvalitetan način. Ravnatelj je osoba s kojom se jako teško dogovoriti za neke individualne ustupke tipa raspored rada u komadu, samo ujutro ili poslijepodne (najgore joj je oko podne, u to vrijeme se jako teško kontrolira). Zanima me koji nam je manevarski prostor, što nam je činiti? Za sada jedino što ima je specijalistički nalaz gdje joj je utvrđena bolest i spoznaja kako joj se stanje značajno pogoršalo u posljednjih nekoliko mjeseci. Što nam je činiti? Pokušati ići na invalidnost? Ali što onda opet dobije sa time? Tražiti preporuku specijaliste za rad u određeno doba dana? Ali to opet poslodavca ne obvezuje... Unaprijed hvala.
  5. Pozdrav! Dakle ovako... u jednoj velikoj tvrtki provodi se postupak javne nabave određenih artikala za koje je tražena dokumentacija razne vrste (izjava o sukladnosti, EU certifikati i slično). Administracijski dio natječaja prošle su tri ponude i sada pregledavamo dostavljenu dokumentaciju. Prilikom pregleda utvrđeno je kako su dva ponuditelja krivotvorila jedan EU certifikat koji smo tražili. Certifikacijska kuća se javila sa izjavom kako oni nisu izdali takav certifikat, a i vizualno se vidi uređivanje teksta/pozadine. Prema Kaznenom zakonu riječ je o ozbiljnom kaznenom djelu, ali me zanima što kaže na to Zakon o javnoj nabavi? Možemo li na temelju Zakona o javnoj nabavi tražiti daljnje izuzeće kompromitiranih tvrtki? Općenito, kako stati na kraj ovakvim stvarima?
  6. Poštovani, molim Vas za pomoć. Kolega i ja smo otvorili j.d.. preko kojeg bi u slobodno vrijeme davali intelektualne usluge. Obojica smo zaposleni u velikim tvrtkama koje uplaćuju doprinose. Nemamo zaposlenih za sada. Ono što mene zanima je koje su nam manevarske mogućnosti isplate sredstava? Malo sam čitao brošure porezne uprave pa me zanima možemo li sami sebi isplatiti dohodak od kapitala, odn. nešto kao predujam dobiti - to se sada navodno može i prije isteka kalendarske godine i utvrđivanja godišnje dobiti. Vidio sam isplatu i kao varijantu drugog dohotka - porezi i prirezi su mi jasni, ali doprinosi nisu. Koliko sam shvatio firma mora na drugi dohodak opet uplatiti doprinos.... - bez obzira što naša matična firma već uplaćuje doprinose za nas??? Eto, zamolio bih da mi netko objasni na koji način direktor i član uprave mogu sebi isplatiti sredstva sa računa tvrtke koja nema zaposlenih, a navedeni direktor i član uprave rade u drugoj tvrtki koja redovno plaća doprinose. Unaprijed zahvalan.
  7. Zahvaljujem na brzom odgovoru. Gledajući po "Legalisu", uočio sam kako je u nekim slučajevima na sudu osporen navedeni ugovor, odn. proglašen ništavnim. Na koji način bi se mogao osigurati od takve situacije?
  8. Pozdrav svima! Zanima me jedna stvar. Sve nekretnine (zemlja i kuća) su podijeljene na četvrtine s time da ja i moja mama imamo svaki po 1/4, a baka 2/4 odn. pola. Zanima me jedna stvar koja me muči. Naime, mama je udovica već 10 godina, a moje pitanje glasi: što se događa sa maminom 1/4 ukoliko se ona opet uda i ako (npr) umre prije novog supruga? Ima li on pravo na njezinu 1/4 ili ne? Može li on nešto potraživati u slučaju takvog razvoja događaja? Ukoliko bi on imao pravo na njezin dio, mogu li se ja nekako osigurati od toga - možda da prije toga ja i mama sklopimo ugovor da u slučaju njezine smrti, njezina 1/4 ide meni? Može li on to osporiti? Zamolio bi za savjet što učiniti u ovakvoj situaciji te ukoliko potencijalni budući očuh ima pravo na mamin dio - gdje to (u kojem zakonu) piše? Unaprijed zahvalan.
  9. Dopustio bih umnožavanje i distribuciju projekta, ali isključivo pod uvjetom da se navedu moje ime i prezime. Čak nije niti potrebno moje dopuštenje o objavljivanju, važno je samo da se na putu "ne zaboravi" tko je to napravio... Kako to učiniti?
  10. Pozdrav! Napravio sam kompleksan idejni projekt za jedan grad, ali želio bih se osigurati od potencijalne krađe pa me zanima mogu li ga na neki način zaštititi? Ako mogu, zamolio bih upute kako dalje i koliko bi me ta avantura koštala? Unaprijed hvala.
  11. Pošto nisam dobio odgovor na svoje pitanje, ovdje ću napisati svoje iskustvo sa uvozom. Riječ je o uvozu kampice iz 1994, marke Adria koja spada u kategoriju lake prikolice – do 750 kg. U Sloveniji sam ispunio kupoprodajni ugovor koji smo ovjerili kod bilježnika, a nakon toga dobio sam još mali papirić sa tehničkim podacima prikolice – sa tim papirićem slovenci idu na tehnički pregled – to je neka vrsta knjižice vozila. Na Bregani sam prijavio uvoz prikolice na što su me prebacili desno među kamione i uputili na zgradu gdje su špediteri. Otišao sam do jednog špeditera kojem je ovo bio prvi slučaj uvoza prikolice pa nije htio zeznuti stvar. Rekao je da mu šefice više nema i kako bi bilo najbolje da kampica ostane jedan dan na Bregani. Nismo pristali na to, nego smo otišli kod špeditera za Presečki bus gdje nam je ljubazni stariji gospodin ispunio carinsku deklaraciju koju smo platili 300 kn. Idući dan išli smo na Velesajam gdje su nam rekli kako nam dalje treba izuzeće od homologacije ili voziti prikolicu na homologaciju u Veliku Goricu. Pri tome moram naglasiti neljubaznost djelatnika Zagrebšpeda koji je bio odvratan. Otišli smo od njega do Omega špeda gdje smo pokrenuli papirologiju. Otišli smo u Državni ured za mjeriteljstvo, ured za homologaciju u Vukovarskoj (križanje sa Heinzlovom, 6. kat). Napisali zamolbu, biljege od 20 kn i priložili dvije slike kampice. Nakon dva dana dobili smo izuzeće od homologacije s kojim smo išli opet na Velesajam gdje nam je ljubazna gospođa Omega špeda ispunila papire. Platili smo carinu i PDV, a dva sata kasnije dobili smo papire za odlazak na tehnički pregled. Nakon nekoliko dana zivkanja raznih ureda, HAKova, carina i špedicija, napravio bih neke stvari malo drugačije…. Ne znam kako stvar funkcionira kod drugih stvari, ali malkice jeftinije bih prošao da sam imao potvrdu proizvođača (Adria je baš bila na kolektivnom godišnjem) - ne bih platio carinu. Isto tako želim naglasiti kako će oni koji će se informirati dobivati oprečne informacije – svaka carina i svaka špedicija u svakom gradu funkcionira drugačije! Još jedanput želim naglasiti neljubaznost djelatnika Zagrebšpeda na Velesajmu koji je sada na godišnjem i nije mu se dalo zahebavati sa nama. Ugodno me iznenadila ljubaznost Odjela za homologaciju iz više razloga: 1. sve su nam objasnili 2. slike kampice su oni isprintali – mi smo ih imali na USB stiku 3. nakon telefonske zamolbe, odradili su papirologiju jedan dan ranije Svaka čast dečkima i curama! Isto tako pohvalio bi ljubaznu gospođu Višnju iz Omega špeda koja je imala strpljenja za nas. Što bih učinio drugačije: 1. PRIJE kupnje pokrenuo bih izuzeće od homologacije – treba 3-4 dana za rješenje, a SVE kampice dobivaju izuzeće – treba samo zatražiti 2. PRIJE kupnje zatražio bih potvrdu proizvođača o tom modelu prikolice (papir košta oko 50€ ali ne znam proceduru za dobivanje istog) Evo, nadam se da sam pomogao budućim uvoznicima…
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija