Jump to content

Hurin

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Obrtnik koji ostvari promet veći od 230.000 kn dužan je ući u sustav PDV-a (prema ovome: https://burza.com.hr/portal/tko-je-obvezan-uci-u-sustav-pdv-a-u-2016-godini/10806). Uzmimo primjer obrta koji pruža intelektualne usluge, znači ima vrlo male ili nikakve troškove koje može odbiti od PDV-a. Po ovome ispada da ako takav obrt uđe u sustav PDV-a da automatski gubi 25% svog prihoda, koje prije nije morao plaćati? Radi lakše računice, uzmimo da je porez na dohodak flat i iznosi 25%. U tom slučaju, obrtnik koji uprihoduje 229.999 kn plaća 57.500 kn poreza, a onaj koji prijeđe granicu pa uprihoduje 230.001 kn, plaća najprije PDV (57.500), a onda i porez na dohodak, što onda ukupno iznosi 100.652 kn. Znači, ako prijeđeš granicu makar za dvije kune, moraš platiti 40.000 kn poreza više?! Sigurno sam nešto krivo shvatio, može li mi netko objasniti u čemu je fora?
  2. Onda se čini da je obrt ipak najbolje rješenje, budući da kao stalno zaposlen ne moram plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno od prihoda obrta. Što se tiče rashodovne strane, kao konzultant ne očekujem da ću imati neke posebne troškove. Možda bih mogao iskoristiti pa kupiti nešto od računalne opreme na R1.
  3. Htio bih raditi kao samostalni financijski savjetnik i asset manager (upravljanje imovinom) za klijente fizičke osobe. Usluge koje bih pružao klijentima uključivale bi: 1. izrada financijskog plana i alokacija imovine 2. trgovanje vrijednosnim papirima kao opunomoćenik preko brokera Naknada za usluge bi se isplaćivala jednokratno (na početku) i po ostvarenoj zaradi (recimo svakih 6 mjeseci ili godišnje). Zanima me koji je najpovoljniji oblik ugovora koji bih trebao sklopiti s klijentom u ovom slučaju? Autorski ugovor, ugovor o djelu, ugovor o savjetodavnim uslugama...? Inače sam zaposlen na puno radno vrijeme u djelatnosti koja nema veze s gore navedenim uslugama. Ne znam jesam li u tom slučaju dužan plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno. To bih naravno volio izbjeći. Unaprijed hvala.
  4. Mene bi isto zanimali odgovori na ova pitanja, posebno po pitanju stručne spreme koja je potrebna za otvoriti takav obrt (izdavaštvo, prevođenje, prodaja na malo putem pošte ili interneta). Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija