Jump to content

Barovita

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Da Bože da bude tako kako navodite. Moj kolega koji je prije 2 godine otišao u mirovinu predao je zahtjev u 4 mj. a prvu mirovinu je dobio u 11. mj.
  2. Poštovani, Krajem godine planiram ići u prijevremenu mirovinu. Iako bi po kolektivnom trebala dobiti otpremninu, pošto će se zbog izbora vjerojatno mjenjati Uprava u firmi ... otpremnina se ne može garantirati. Ako ne dobijem "pravu" otpremninu, imam li pravo barem na one 3 prosjećne plaće za odlazak u mirovinu? Kolegica iz kadrovske kaže da to dobijaju samo radnici koji idu u punu mirovinu, a ne oni koji idu u prijevremenu. Nova je pa se nadam da griješi! Navodno se taj novac isplaćuje da bi radnik nekako preživio do isplate prve mirovine, pa mi je to nelogično jer išla ja u punu ili prijevremenu mirovinu od nećeg moram preživjeti tih par mjeseci dok ne dobijem prvu mirovinu. Da li je kolegica u pravu ili u slućaju ne dobivanja otpremnine imam pravo barem na tih cca 20000 kn? Unaprijed zahvaljujem na pojašnjenju.
  3. Zahvaljujem na odgovoru. Išla sam još jednom proučavati papire jer je meni ta tematika totalno nepoznata. Naime u Ugovoru koji je pokojni gospodin potpisao s mojim roditeljima piše da se u zalog daje skladišno-poslovni prostor i ako taj gospodin ne podmiri dug da se moji roditelji mogu namiriti pomoću njega i da se taj objekt ne može prodati niti pokloniti dok god postoji nepodmireni dug. Možda zbog toga smo pozvani na ostavinsku??? Što će nas pitati na ostavinskoj? Da li se tamo možemo nagoditi sa nasljednicima, da nam isplate novac koji nam duguju pa ćemo maknuti zalog sa nekretnine. Ako odbiju da li taj skladišni prostor tada pripada nama ili što? Doista ne želim nikome ništa uzimati, voljela bih da nam se vrati bar dio novca pa neka njima njihovo. Samo bih voljela znati barem okvirno što će mamu pitati na tom ročištu.
  4. Potrebna mi je potrebna vaša pomoć. Svaki savjet i svaka sugestija će biti dobrodošla. Teško mi je točno pojasniti jer je i sitacija sama po sebi totalno zbrkana, ali hajdemo nekako pokušati. Naime mama i tata su prije 15 g. posudili jednom čovjeku 20.000 tadašnjih maraka koje on nikad nije vratio. Bilo je to i na sudu i sud je presudio u korist mojih roditelja, ali je čovjek tada umro. U ugovoru koji su potpisali stoji stavka da u slućaju ne plaćanja duga moji roditelji polažu pravo na dio nekog skladišnog prostora. I danas nakon gotovo 15 g. dolazi poziv na ostavinsku raspravu na sud!!!! Mi nismo u nikakvom srodstvu sa tim gospodinom i zašto nas zovu na ostavinsku raspravu? Da li zbog te klauzule da u slućaju ne vračanja kredita imamo pravo na dio skladinog prostora??? Ono što me posebno muči je slijedeće! Taj je čovjek, pokoj mu duši, bio dužan na sve strane. Ja iz prve ruke znam još 4 čovjeka kojima duguje novac, a što li je tek onda ono što ne znam Da li u slućaju da prihvatimo dio tog skladišnog prostora dolazimo u opasnost da ćemo morati vraćati ev. dugove tog čovjeka, jer zakon kaže da ukoliko se nešto naslijedi da se dugovi moraju vratiti do visine nasljeđenog djela. Ili se bojim bez razloga jer je taj objekt samo nadoknada za nevračeni novac jer mi nismo nasljednici? U biti moja mama (tata je nedavno preminuo) ne želi nekretnine, želi samo barem dio novca koji joj taj čovjek duguje. Kako bi se vi postavili? Što reči tamo kad dođemo? Da li da kažemo da se odričemo svega? Da li da prihvatimo i možemo li imati problema zbog njegovih ev. dugovanja? Da li je moguće reči nasljednicima (čovjek ima ženu i 5 djece) da ne želimo ništa od nekretnina i da nam isplate bar 2000 do 3000 eura (to je 1/3 duga ostalo bi oprostili). Molim vas za savjet i bilo kakvu vodilju. Što napraviti???
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija