Jump to content

vm-1954

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je vm-1954 objavio

  1. Mislim da ovi zakoni čine nejednakost između branitelja i njihovih mirovinskih prava i da bi tu bilo posla za ustavni sud.
  2. Zahvaljujem obojici na odgovorima. Da zaključim, za nas obične branitelje u mirovini ništa novo, nemamo pravo na novi izračun mirovine po novim zakonima.Nikakve koristi od novih zakona neće imati niti novi umirovljenici branitelji ako im bude mirovina prosječna ili veća, tj. neće dobiti uvećanje po zakonu o pravima branitelja.
  3. Zahvaljujem na odgovoru,pa ako nije problem evo podataka za takav izračun: - datum rodjenja : 21.05.1954. - prosjecni vrijednosni bod - PVB :1,7311 - ukupni mirovinski staz : 39,0247 - broj dana učestvovanja u DR: 276dana,dragovoljac
  4. Poštovani, molim upućene u tematiku,savijet. Ima li smisla da temeljem novog mirovinskog i zakona o pravima HR branitelja zatražim novi izračun mirovine . Ostvario sam prijevremenu starosnu mirovinu 2014, nisam dobio dodatke temeljem statusa dragovoljca i dana provedenih u borbenom sektoru jer da mi je tako izračunata mirovina nepovoljnija. Dali po sadašnjim zakonima status dragovoljca i 290 dana u borbenom sektoru bi mi donijelo povećanje mirovine? Hvala unaprijed na odgovoru.
  5. Da je tako onda bi bilo sve jasno. Ali na tragu toga i pitam, jer nam jedan djedica napuni stanove dimom starog dizelaša , a po prirodi stvari to nije prometni prekršaj, znaći moglo bi se postaviti pitanje komunalnom redarstvu ili kvartovskom policajcu?
  6. Upaljen motor auta i stajanje na mjestu , prekršaj ili ne? Dali se stajanje auta sa upaljenim motorom 10-30 minuta na parkingu ili uz stambenu zgradu kažnjava kao prekršaj i kojom novčanom kaznom?Zna li netko točno, ne mogu naći u prometnom zakonu.
  7. Ustupio bi moj dio zajedničke prostorije susjedu ,koja još nije etažirana, ali bi htio nekako se osigurati za ubuduće da ću imati slobodan pristup toj prostoriji u slučaju nekoga kvara instalacija koje prolaze kroz nju.On bi mi to jamčio nekim ugovorom, ali se bojim da to nije dovoljna zaštita u slučaju da on eventualno otuđi nekretninu kada ju etažira trećoj osobi koja možda nebi priznavala taj ugovor.Može li se staviti takva zabilježba u gruntovne knjige koja bi mi osiguravala to pravo u budućnosti bez obzira na promjene vlasnika, možda mi možete nešto drugo savjetovati kako to napraviti da se zaštitim po tom pitanju.
  8. Poštovani prof, imate li tablice za izračun starosne i prijevremene starosne mirovine po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, ujedno velika zahvala na vašim savjetima i odgovorima.
  9. U vezi započete teme 8. Građevina protugradne obrane; Može li se pod ovo svrstati metalna konstrukcija sa gustim mrežastim pokrovom koja bi štitila tri automobila površine 8x5m tj. oko40m2? To bi bila zamjena za nadstrešnicu za koju su potrebne dozvole.Što mislite jeli to po zakonu?
  10. Zahvaljujem Vam na opširnom objašnjenju, sada mi je dosta jasnija situacija, nažalost za nas obične ljude zakoni i članci uvijek su kompliciraniji nego što su napisani. Lijep pozdrav i hvala vam svima na trudu da mi objasnite.
  11. @prof Zašto povečanje 5%, a ne 30% kao dragovoljcu po tablici iz navedenog zakona o braniteljima? LP
  12. Hvala svima na odgovorima. @Ocelot , mislite da ću za 5,g, imati pravo da mi se ponovo izračuna mirovina, ne vjerujem, sada idemu prijevremenu, da imam 65 išao bi u starosnu.
  13. Ne obračunali su mi 60 g, i 38 g.staža, zanima me ovaj 3 stavak člana 14, citiram (3) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji ostvari pravo na prijevremenu starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, tako određena mirovina povećava se za odgovarajući postotak iz stavka 1. točke 1. – 6. ovoga članka, ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu.
  14. 2. PRAVA IZ MIROVINSKOG OSIGURANJA Pravo na starosnu mirovinu Članak 13. Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata ostvaruje pravo na starosnu mirovinu pod uvjetom i na način propisan Zakonom o mirovinskom osiguranju, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno. Članak 14. (1) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji na temelju navršenoga mirovinskog staža ostvari pravo na starosnu mirovinu manju od mirovine koja bi mu pripadala za 40 godina mirovinskog staža osobni bod povećava se ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu, i to: 1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10% 2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseci za 15% 3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20% 4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25% 5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30% 6. dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30%. (2) Tako povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju 40 godina ukupnoga mirovinskog staža. (3) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji ostvari pravo na prijevremenu starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, tako određena mirovina povećava se za odgovarajući postotak iz stavka 1. točke 1. – 6. ovoga članka, ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu. <<<Tako piše u Zakonu o braniteljima, kada sam pitao na HZMO za izračun prijevremene starosne mirovine, 60g. života, 38 g. mirovinskog staža, status dragovoljca, rečeno mi je da nemam pravo na taj dodatak mirovini, kao da mi je izračun povoljniji nego kada bi mi se primjenio zakon o braniteljima, i sada mi nije jasno zašto onda u Zakonu o braniteljima jasno piše da se taj članak 14. dodaje na mirovinu određenu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.Molim može li mi to netko točno razjasniti.
  15. 2. PRAVA IZ MIROVINSKOG OSIGURANJA Pravo na starosnu mirovinu Članak 13. Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata ostvaruje pravo na starosnu mirovinu pod uvjetom i na način propisan Zakonom o mirovinskom osiguranju, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno. Članak 14. (1) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji na temelju navršenoga mirovinskog staža ostvari pravo na starosnu mirovinu manju od mirovine koja bi mu pripadala za 40 godina mirovinskog staža osobni bod povećava se ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu, i to: 1. hrvatskom branitelju do 12 mjeseci za 10% 2. hrvatskom branitelju od 12 do 24 mjeseci za 15% 3. hrvatskom branitelju od 24 do 36 mjeseci za 20% 4. hrvatskom branitelju od 36 do 48 mjeseci za 25% 5. hrvatskom branitelju od 48 i više mjeseci za 30% 6. dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30%. (2) Tako povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju 40 godina ukupnoga mirovinskog staža. (3) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji ostvari pravo na prijevremenu starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, tako određena mirovina povećava se za odgovarajući postotak iz stavka 1. točke 1. – 6. ovoga članka, ovisno o vremenu provedenom u Domovinskom ratu. Ja sam ovaj članak zakona o braniteljima protumačio kako piše da će mi prijevremena starosna mirovina kao dragovoljcu biti uvećana za 30%, ali su mi u HZMO rekli da se to tako ne računa, pa se pitam zašto onda postoji zakon o braniteljima, napominjem da ne idem u mirovinu po povlaštenim uvjetima već iz normalnog radnog odnosa 60 g. života, 38 g. mir.staža plus uvećanje za provedeno vrijeme u oružanim snagama.
  16. Molim , može li mi netko dati točno tumačenje ovoga članka zakona,Produženo mirovinsko osiguranje (čl.17. ZOMO) .Kaže da se može prijaviti u roku od 12 mjeseci od prestanka obaveznog osiguranja, mene zanima ako se prijavim recimo nakon 10 mj. od prestanka radnog odnosa, mogu li po prijavi na produženo osiguranje, uplatiti davanja za proteklih 10 mj. i nastaviti sa uplatama dalje , ili se može uplačivati samo od dana prijave a ne unazad od dana prestanka radnog odnosa? Na moje upite o tome dobio sam oprečne odgovore na upite od službenica HZMO.
  17. Molim, što mislite, dali bi bilo sve po zakonu i da se ne plati najavljeni porez, da se supruga prijavi na adresu nekretnine koju je naslijedila i upisano je njeno vlasništvo, ja ostajem prijavljen na stan sadašnji koji je na moje ime, a u nekretnini koju sam naslijedio od oca stoji zabilješka da je do smrti korsti njegova supruga , a upisana je na moje ime.
  18. to, znam, ali mislim da mi neće biti nešto vraćeno jer sam i sada oko najveće stope od 40%...ali da mi se ovo za otkzni rok obračunava mjesečno, koristio bi osobne povlastice za svaki mjesec, a ovako vjerojatno samo jednom, ako se ne varam?
  19. Može li mi netko napisati koliko bi iznosio isplaćeni neto iznos na cca 60000k bruto iznosa isplaćenoga za plačanje otkaznog roka, moja je porezna olakšica 2200k i za jednoga uzdržavanog člana 1000k, kod jednokratne isplate?
  20. Da nastavi plačati produženo mirovinsko dok nevidi rezultat vještačenja?
  21. Osoba ima dijagnozu paranoidna šizofrenija, liječen više godina, pokušao raditi ali nije išlo i nastavio plačati produženo mirovinsko osiguranje.Ima manje od 30 g , može li zatražiti invalisku mirovinu i kakvi su izgledi da ju ostvari?
  22. Molim savjet...znam da je kupnja na neviđeno putem oglasnika rizik na vlastitu odgovornost ali zanima me dali se može nešto pravno podužeti ako ste pri tome dovedeni u zabludu i prevareni...šteta je cca 1500 k....posjedujem razmijenjene emajlove i uplatnicu banke? Mogu li se direktno obratiti policiji i prijaviti prevaru ili moram privatnom tužbom , koji sud je nadležan za predaju tužbe u mojemu mjestu boravka ili tuženika?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija