Jump to content

Walter_Ego

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Walter_Ego objavio

  1. Molim savjet. Koliko bi me koštala privatna tužba u ovom slučaju, koliko bi to otprilike moglo trajati i koliki su izgledi da se dobije ta parnica? Dakle, da sumiram: pijetao je uzročnik uznemiravanja, a vlasnik nije poduzeo ništa da ukloni taj problem. Jednostavno ne želi. Odlukom Mj. odbora dopušteno je iznimno držanje peradi za osobne potrebe u jednoj zoni naselja, dok je u ostalim zonama zabranjeno (jer prostorno ne zadovoljavaju uvjete). Ja sam u prvoj zoni, gdje je nažalost dopušteno (iako su prostorno posjedi zbijeni). U članku Mj. odbora stoji da komunalno redarstvo može zabraniti držanje domaćih životinja ukoliko nisu zadovoljeni higijensko-sanitarni i drugi uvjeti i ako se zbog toga nanosi šteta okolnim stanarima (o buci ništa ne stoji) ili ako se životinje drže u zabranjenoj zoni. Međutim, kako je ovo u zoni gdje je dopušteno, komun. redari ne mogu ništa učiniti. Ne može ni policija jer se pijetao tretira kao "stvar" i prema zakonu ne predstavlja remećenje reda i mira.
  2. @petpetica Bojim se da ovo s podneskom prekršajnom sudu neće ići. Problem je u tome što su komunalni redari onemogućeni u obavljanju svog posla upravo zbog te nesretne odluke koja iznimno dopušta držanje peradi upravo na onom dijelu gdje su posjedi malo veći od ostalih. Redari stoga ne mogu napisati kaznenu prijavu (iako mi je rečeno drukčije), što znači da ja sudu ipak ne mogu podnijeti prijavu. Jedino mogu pokrenuti privatnu tužbu, no za to baš novca ni vremena nemam. Najradije bih da policija to sredi, opomene vlasnika, s obzirom da je ovo po meni uznemiravanje i remećenje mira, bez obzira što je u pitanju neživa "stvar". Ta "stvar" je ipak u vlasništvu osobe koja je za nju izravno odgovorna. Ne znam kako zakonski stoje stvari u vezi toga i je li i koliko je to regulirano kod nas, ali bi trebalo biti. Ako netko bolje zna, molio bih da mi rekne.
  3. @Draganec Čujte, ja shvaćam da postoje razni drugi uzročnici buke i uznemiravanja, no ne bih zbog toga relativizirao ovaj problem. Pijetlovi itekako mogu biti ozbiljan uzročnik uznemiravanja ljudi u neposrednoj blizini. Ako ne vjerujete, provjerite neke slučajeve i propise o tome, uglavnom u zapadnim zemljama. Naravno da ne očekujem da se pijetlu zabrani njegovo glasanje, takvo retoričko pitanje je asurdno, ali postoje mogućnosti - držati perad, i samog pijetla, na samom kraju parcele (što vlasnik nije učinio), zamjena za drugu (sortu) koja nije toliko glasna (a ima ih), ili, što bi bilo najbolje rješenje, jednostavno ukloniti životinju. Kokoši bi jaja i dalje proizvodila. Žalim, ali ni ja ne mogu prihvatiti vaše mišljenje o tome. U svakom slučaju, hvala na vašem mišljenju.
  4. @hasko Da, točno, tada je također postojao problem uznemiravanja koje je uzrokovao veoma glasan pijetao, ali to je bio pijetao onog drugog susjeda, čiji je posjed također udaljen svega par metara. Na tako maloj udaljenosti držao je svog užasno glasnog pijetla i kokoši. Kokoši nisu nikakav problem, no pijetao je bio itekakav problem. Srećom, vlasnik se nakon nekog vremena urazumio i uklonio spornu domaću životinju. I svi zadovoljni. Što se mene tiče, kokoši, patke, guske, dakle sva ona perad koja svojim glasanjem ne narušava mir okolnih stanara sasvim je u redu i prihvatljivo.
  5. Poštovani Draganec, oprostite, ali pijetao, osobito ako je sorta koja je glasna, itekako pravi buku i može uznemiravati. Vama se možda taj visoki, strašno prodorni (i kroz zatvoren prozor) i užasno kreštavi zvuk sviđa (pitao bih vas da vam stalno puštam nekakav alarm od 4, 5 ujutro po cijeli dan, svakih nekoliko minuta, 7 dana u tjednu), no ne doživljavaju svi takav zvuk ugodnim, osim toga on nije samo subjektivno nego i objektivno glasan. Spomenuli ste decibele. Ne znam točno koliko proizvodi, ali sam negdje pročitao da je oko ili preko 90 dB. Kada je blizu, i kad je (jako) rano, to je itekako bučno i predstavlja jedan od grubljih oblika uznemiravanja. Kad bi to bilo samo nekoliko puta, i manje jačine, to bi možda bilo i podnošljivo, međutim kad vam se takav tip alarma oglasi jedno 100-150 puta, počevši od vremena kad vam je potreban san i odmor, onda je to doista akustički teror. Pijetao je osim toga u mnogim zapadnim zemljama priznat uzročnik smetnje i uznemiravanja pa se tako i u mnogim propisima o držanju domaćih životinja zabranjuje ili ekstremno ograničava njegovo držanje. Potpuno razumljivo. Hvala na vašem odgovoru i savjetu, ali on mi nije od neke pomoći ovdje. Takav neprijatan i grub oblik uznemiravanja ne mogu ignorirati.
  6. petpetica, puno hvala na tom korisnom savjetu. Tako ću i učiniti.
  7. Molim savjet u vezi problema uznemiravanja domaćom životinjom. Živim u mjestu izvan grada gdje je odlukom mjesnog odbora dopušteno držanje domaćih životinja, u ovom slučaju peradi, na prostorima koji zadovoljavaju uvjete (iako su posjedi zbijeni jedan do drugog). Problem predstavlja veoma glasni pijetao kojeg vlasnik drži odmah do mene. Pijetao je blizu i njegovo stalno, vrlo rano i vrlo glasno glasanje ozbiljno uznemirava i narušava mir. Vlasnik je zamoljen da se riješi životinje ili je zamijeni za drugu, no nije to učinio. Već se nekoliko puta žalim mjesnom odboru zbog tog problema i, premda mi je rečeno da je držanje takvih domaćih životinja dozvoljeno pod uvjetom da ne smetaju drugima, još uvijek nema rezultata. Navodno je komunalni redar zadužen da opomene vlasnika pa čak i podnese kaznenu prijavu, ali ništa se još nije promijenilo. Zvao bih već policiju, no oni u ovom slučaju ne mogu ništa. Pitao sam ih i rekli su mi da je pijetao "stvar" i da on ne spada u remećenje reda i mira (nije mi baš jasna ta logika; iako je životinja "stvar", ta je "stvar" ipak u vlasništvu određene osobe, tj. ona je izravno odgovorna za tu stvar). Raspitao sam se i kod suda u vezi toga, mogu li išta učiniti i s pravne strane, no rečeno mi je da bih tu samo izgubio s obzirom da vrijedi odluka mjesnog odbora o držanju tih domaćih životinja. Ne znam više kome da se obratim. Što učiniti?
  8. Stvarno ne znam baš o tome, ali probat ću odgovoriti. Mislim da bi bilo dobro da provjerite kakva su pravila o tome. Ako se to igdje može provjeriti. Zapravo bi trebala postojati nekakva pravila o udaljenosti. Recimo, na Zapadu je to puno bolje sređeno, dok kod nas i na ovim prostorima ljudima čini se nedostaje senzibilnost za takve i slične stvari. Mnoge stvari glede buke npr. koju mogu uzrokovati domaće i kućne životinje čini se nisu još uvijek precizno određene. Recimo, Zakon o zaštiti od buke kod nas štiti ljude od umjetne buke, dakle one izazvane strojevima, radovima i sl., ali čini se ne i od one koju proizvode domaće životinje! Dok takva buka nije nimalo za potcijeniti i zapravo bi se trebala uzeti u obzir kod donošenja takvih pravila i zakona. Takve stvari bi trebalo precizno odrediti, recimo minimalna udaljenost od tuđeg posjeda za držanje neke glasne domaće životinje treba biti tolika i tolika (npr. 100-150 m), i ako ne ispunjavaš te uvjete, onda ti ne bi smjelo biti dozvoljeno da držiš takvu životinju, odnosno životinje. Zapravo, potencijalni izvor smetnje za drugoga može biti sve što može predstavljati neku vrstu nepoželjnog i agresivnog podražaja, bilo da je on materijalan, aukustični ili olfaktorni.
  9. OK. Hvala, Torrente. Samo još jedno pitanje, ako može. Je li dužnost policije da moju pritužbu proslijedi sudu zbog ometanja posjeda ili ja to trebam osobno napraviti? I ide li to na moj trošak?
  10. Ne znam gdje ovo da stavim, pa ću ovdje. Valjda je ovdje ispravno mjesto za to. Ovako, imam problem buke. Konkretno, glasna i prodorna buka koju uzrokuje susjedova domaća životinja, pijetao. Problem nije nimalo nebitan. Ta prokleta životinja oduzima neophodan san i mir, što s vremenom može ozbiljno narušiti zdravlje. Dodatan problem je što je držanje peradi na ovom mjestu dozvoljeno. Vrijede neki dvostruki standardi, jer bez obzira na gotovo jednaku gustoću naseljenosti, unutar istog naselja postoje kvazi dvije zone - jedna gdje se smiju držati kokoši i jedna gdje se ne smiju. Ja sam nažalost unutar ove gdje još uvijek vrijedi neka zastarjela odredba. Uglavnom, kokoši kao takve nisu problem, to ne smeta nimalo, ali pijetao, tj. glasni krikovi koje on proizvodi, predstavlja problem, i to veliki. A da bi bilo još gore, vlasnikova prokleta životinja od mene je udaljena svega nekoliko metara, najviše 10-ak m. Dođe čovjeku da na mjestu tamo ubije prokletu životinju. Odakle nekome pravo da drugome oduzima na taj način mir i san?! Kakvo god pravo imao, nema na to pravo! Što je s mojim pravom na neželjenu buku?? Ne želim pijetla usred dvorišta! Praktički mi je pokraj glave. Zvuci kakve proizvodi ta prokleta životinja jednaki su kakvom alarmu, a po svojoj jačini sigurno nije ispod 80, 90 dB. Jačina s udaljenošću naravno opada, pa mi stoga i nešto manje dopire, ali svejedno sasvim dovoljno da uzrokuje znatno uznemiravanje, neovisno o mojoj volji. Dakle, radi se doista o bezobrazluku, bezobzirnosti i tvrdoglavosti tog vlasnika. Ne o stvarnoj potrebi. Jer ta životinja (pijetao) nije nužna za dobivanje jaja! To možda ne znaju svi, ali kokoši doista ne trebaju pijetla da bi nosile jaja, a pijetao ne nosi jaja. On je potreban samo za uzgoj pilića. Ali ovaj vlasnik se ne bavi nikakvim profesionalnim uzgojem, niti su ovdje ekonomski razlozi u pitanju. Prema vlastitoj tvrdnji, čak ni jaja nisu potrebna, nego eto kokoši su tu valjda zbog hira, dosade ili čega već. Konstantno uznemiravanje - počevši od 4 odnosno 5 ili 6 ujutro pa tijekom cijelog dana - zbog proklete životinje koja nije čak ni nužna, i to samo zbog hira nekog prokletog penzionera koji se slijepo drži svog "prava", ne mareći pri tome na prava drugih. Nečuveno! Kakav bezobrazluk! Vlasnik je isprva bio zamoljen da nešto učini u vezi s tim, ali nije ništa učinio. Žalim se Mjesnom odboru, kaže opomenut će ga. Opomene ga, ništa. Žalim se komunalnoj inspekciji, oni ne mogu skoro ništa jer je držanje tih domaćih životinja dozvoljeno(Zapravo bi držanje pijetlova trebalo ekstra zabraniti u gusto naseljenim područjima, kako su to već učinile neke pametne gradske vlasti na Zapadu, ali i kod nas). Pošalje mu se nekoliko puta komunalni redar da ga opomene, opet ništa. I dalje drži tu prokletu životinju koja uznemirava. Pismeno ga se opomene, opet ništa. Žalim se i policiji na uznemiravanje, oni kažu da se pijetla ne može ušutkati. Molim?? Pa nije ni čudo da postoje toliki vicevi o policajcima! Pa pobogu, zar se ne može podnijeti kaznena prijava protiv, ili barem opomenuti, nekoga tko uzrokuje, izravno (on sam) ili neizravno (životinjom koja je u njegovom vlasništvu) uznemiravanje drugoga??! Kako da ja zaštitim svoje pravo na neuznemiravanje? Ovo se također može smatrati ometanjem tuđeg posjeda. Kad se u strogo materijalnom smislu ometa nečiji posjed, onda se to priznaje kao takvo, a kad je u pitanju zvuk koji nekoga agresivno ometa, i to stalno, (doduše ne na materijalnoj ali na psihološkoj razini), onda je to OK. E pa ne može biti OK. Dakle, recite mi, molim vas, kakve opcije ovdje čovjek ima? Zar ovdje nema više nego dovoljno osnove da se takvu osobu kao što je ovaj vlasnik pravno tuži zbog uznemiravanja? Nije li opravdano podnijeti protiv takve osobe kaznenu prijavu? Kako ga uopće primorati na to da učini taj kompromis, naime da se riješi samo sporne životinje dok sve ostalo bez problema može zadržati? Molim koristan odgovor.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija