Jump to content

Belics

Korisnik
  • Broj objava

    45
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Imam punoljetnog sina koji živi s nama i praktički nas terorizira. Imam još dvoje djece koja su OK. Za vrijeme njegovog odrastanja nema metode u odgoju koju nismo primijenili, od onih da je on naše zlato do onih jačih. Psiholozi, psihijatri, udruge, socijalna skrb. Ništa nije dalo rezultata. Sada je punoljetan, jedva prolazi srednju školu, ne brine se o svom zdravlju (dijabrtičar), ne poštuje nikoga, uzima stvari od drugih bez pitanja, prodao je svo obiteljsko zlato, itd, itd, ... Da li netko ima savjet kako to dijete dovesti u red ili kako se pravno zaštiti od njegovog maltretiranja? Meni pada na pamet da ja, žena i ostala djeca odemo negdje nas stan pa se ti misli, ali neće on podmiriti režije. Pa se razmišljam da njemu unajmim nekakvu garsonjeru, ali pitanje da li će htjeti, ja bih plačao prvi mjesec, a onda mili moj ... Što je najbolje učiniti?
  2. Kuća je sagrađena prije 1968. godine. Od danas pokojnog čovjeka kuća je kupljena 1978. godine. U gruntovnom stoji da je sagrađen objekt, a u katastru su ucrtane kuća i garaža. Međutim, ne posjedujem rješenje o gradnji niti kakav drugi papir o legalnosti objekta. Prije 6 godina (2007.) sam promijenio krovište i napravio tzv. "kućice" na krovištu. Naime, prije zahvata sam u ghradskom uredu tražio presliku njihovog rješenja o gradnji kako bih provjerio za što imam papire i odgovorili su mi da ga ne mogu pronaći, zbog čega sam se odlučio da neću ići van gabarita postojeće kuće osim "kućica" da mogu staviti prozore. Što moram napraviti da dođem do papira da je to legalno?
  3. Podnio prijavu poreza na dohodak i dobio rješenje o povratu poreza uz obavijest da mi neće isplatiti jer dugujem porez na promet nekretnina. Kupio sam nekretninu na koju su mi zaračunali porez na promet procjenom na što sam podnio žalbu. Žalba još nije riješena i očekujem novu procjenu te ću po drugostupanjskom rješenju platiti porez na promet nekretnine. Da li mi imaju pravo uskratiti povrat poreza, obzirom da nemam dug do rješenja po žalbi?
  4. Za kupnju nekretnine Ispostava Porezne uprave donijela je porezno rješenje prema čl. 9. Zakona o porezu na promet na temelju procjene. U zakonskom roku sam podnio žalbu jer smatram da procjena nije realna. Podnio sam prijavu poreza na dohodak i Ispostava Porezne uprave je donijela rješenje da sam preplatio porez uz obavijest da mi se neće isplatiti preplaćeni porez zbog duga poreza prometa na nekratnine. Otišao sam u Ispostavu i dobio podatak da je službenik pogrješkom ukucao dug na porez na promet nekretnina iako rješenje nije izvršno, a uz to mi idu i kamate uz obrazloženje da će to ispraviti jer, dok se ne donese konačno rješenje taj dug ne postoji, kao niti kamate. Nakon par dana opet otišao u Ispostavu, kad stanje nepromijenjeno. Dug i dalje postoji iako je u postupku (ne bježim od plaćanja poreza, samo tražim da bude pravedan). Pitanje prvo: na koji način mogu s Ispostavom Porezne uprave riješiti da mi iz kompjutera brišu poreznu obvezu koja je greškom unešena u njihov kompjuter? (da se stvar ne zakomplicira, jer će drugi stupanj vjerojatno donijeti novo rješenje sa novim iznosom poreza pa ako i to ukucaju, bit ću dvaput dužan za istu stvar) Pitanje drugo: Kako u toj situaciji mogu dobiti povrat poreza na dohodak obzirom da se nemam što žaliti na njihovo rješenje o povratu poreza nego na obavijest da mi neće isplatiti zbog duga koji pravno još ne postoji?
  5. Ako je Vaše vlasništvo, imate pravo raditi što hoćete (u zakonskim okvirima). Možete im "uzeti" put (ne uzimate im ništa jer je to vaše), tražiti naknadu za prolaz ili drugačije dogovoriti odnose između njih kao korisnika i Vas kao vlasnika.
  6. mikivk, mislim da ovo što je odvjetnik napisao nije prijetnja nego kleveta i za to ga možete privatno tužiti.
  7. Po mojem skromnom mišljenju, osiguravatelji i osiguranik su prve dvije osobe, a sve ostale osobe su treće osobe. Osiguranja često koriste finese kako ne bi isplatila odštetu. Za otpadanje dijela fasade bi trebao biti odgovoran izvođač radova. Morat ćete se malo rasitati koga možete tužiti za nanesenu štetu.
  8. Kako i od kada je počeo taj problem? Da li ste problem iznijeli predstavnicima crkve? Da li ta zvona uznemiravaju još nekoga? Mislim da problem prvo treba pokušati rješavati tamo gdje je nastao. Ako lijepo s njima porazgovarate i objasnite im problem, možda će Vam izaći u susret i poduzeti nešto da Vas zvona više ne uznemiravaju.
  9. Ako će Vas "gazdarica" tužiti za "neplaćene" stanarine, to mora i dokazati. Niste sklapali ugovor o najmu. Prvo mora dokazati da ste uopće bili podstanari kod nje. A prije toga mora podnijeti tužbu i platiti podnošenje tužbe. Iskreno, mislim da se radi o zastrašivanju.
  10. Sve kako je napisao bovu. Samo jedan dodatak: zastara za režije kućanstva je jedna godina, a računa se od datuma dospijeća računa do datuma pokretanja ovršnog postupka kod Javnog bilježnika. Tu spadaju i kamate na te račune. Pogledajte link: http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/60167-Zastara-za-re%C5%BEije-je-jedna-godina Dakle, predložio bih Vam da platite račune koji nisu stariji od jedne godine (datum dospijeća), a na starije uložite prigovor kada dobijete rješenje o ovrsi od Javnog bilježnika. Sa stanarima svakako sklopite ugovor (ili tražite deložaciju i naplatu) da Vam se troškovi ne povečavaju.
  11. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, članak 13.: Tko se na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana. Privatni stan inače nema obilježja javnog mjesta. Međutim, ako se radnjom u tom stanu širi buka koja se čuje na stubištu, u drugim stanovima, van zgrade itd., čime je uznemireno više građana, takvo se mjesto u tom slučaju može smatrati javnim mjestom. Ukoliko policija nije utvrdila da se radi o narušavanju javnog reda i mira, temeljem čl. 113. Prekršajnog zakona optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu mogu podnijeti i uznemireni stanari.
  12. Hvala na odgovoru. U prigovoru sam se pozvao na navedene propise i dobio spor.
  13. Dobio sam spor na osnovi zastare, ali moram platiti 100 kuna sudske pristojbe na podnošenje prigovora.
  14. Hvala na odgovoru. Nisam imao nikakvo rješenje, nego je problem što Grad ne želi održavati to zemljište, pa smo morali mi, jer je pored dvorišta i svakakva bi se gamad nakotila na tom zemljištu da nismo održavali. Dakle, održavanjem sam uzurpirao tuđe zemljište? I komunalni redar mi je prigovorio što nisam njihovu pokošenu travu odnio sebi kući. A nisam niti dužan održavati tuđe zemljište. Samo, kako natjerati Grad na održavanje? Nas kažnjavaju ako zapustimo svoje, a oni svoje ne održavaju.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija