Jump to content

midori_green

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Unutarnje dvorište zgrade je u pitanju. Zanima me gdje mogu saznati kolika je minimalna udaljenost vrata od moga prozora. Naime susjedi u unutarnjem dvorištu su si izbili vrata točno nasuprot moga prozora koja su udaljena svega jedan metar. To mi se čini ilegalno pa bih htio saznati kolika je minimalna propisana udaljenost. Unaprijed zahvalan.
  2. Nije stvar bojazni uopće. Znači ukoliko je ugovor na recimo 5 dana, a 6ti dan se obavi prijava, onda se odmah radi i odjava?
  3. Trebam bih mijenjati nekoga u trgovini na nekoliko dana i koliko shvaćam jedina opcija je ugovor na određeno. Pošto je rok prijave za doprinose 15 dana, kakva je procedura ukoliko ugovor završi prije nego se prijava uopće uspije obaviti? Unaprijed hvala.
  4. Izbili bi si izlaz na unutarnje dvorište zgrade, tj maknuli bi postojeći prozor, izbili 70cm cigle ispod i ugradili balkonska vrata. Trebaju li nam za to ikakve dozvole osim suglasnosti stanara? Hvala unaprijed.
  5. Ne mogu naći ništa koherentno o tome na netu. Dakle: obrt bi prodavao rukotvorine izrađene od strane većeg broja fizičkih osoba (u osnovi galerija). Uglavnom će se raditi o nezaposlenim osobama i studentima. Gledao sam legalne i "legalne" opcije: - Fizička osoba otvara obrt - skupo i komplicirano. - Kućna radinost - moraju se plaćati doprinosi ako si nezaposlen (?). - Udruga - legalno gledajući udruga mora sav prihod iskoristiti za unapređenje ciljeva donesenih u statutu udruge i nemože direktno isplaćivati članove. - I na kraju, prodaja putem ugovora o komisiji. Ugovor o komisiji iskreno zvuči savršeno. Fizička osoba izloži predmet u galeriji te ako se predmet proda slijedi isplata te obrt ubire komisionu proviziju na koju će kasnije platiti porez. Moje pitanje je da li je to izvedivo uopće, može li obrt prodavati veći broj predmeta putem komisionog ugovora te mora li se svaki takav ugovor ovjeravati kod treće strane (tipa javni biljeznik), znači isplativnost takvoga pristupa generalno? Hvala unaprijed!
  6. Imamo unutarnje dvorište čiji smo po vlasnici u potpunosti. Pristup je moguć samo kroz zgradu. Konoba iz zgrade preko puta si je izbila vrata na naše unutarnje dvorište i rade nam probleme. Ne radi se o nužnosti prolaza jer imaju svoj vlastiti ulaz iz druge ulice. Zakonski i legalno, kako da im zavarimo ta vrata jer su na privatnom vlasništvu? Hvala unaprijed.
  7. Iskreno, doslovce nema smisla prijavljivati. Više puta je prijavljivan smrad i štakori tokom godina i nikad ništa od toga nije bilo.
  8. Da savjetujem sam sebe: Ukoliko je zgrada vlasnik čestice na kojoj se nalazi dvorište onda pretpostavljam da imamo pravo zabraniti pristup objektima koji to nisu.
  9. Situacija je sljedeća: Kako u zagrebu mnoge zgrade imaju unutarnje dvorište tamo i mi imamo svoje. Početkom 80tih si je restoran/konoba koja ima ulaz sa druge strane ulice proširila svoje prostore na naše unutarnje dvorište i zauzela 1/4 istoga. Kako su to izveli i kako je to uvedeno u knjige treba pitati jugo-vlast. *napomena da je unutarnje dvorište u potpunosti izolirano i moguće mu je pristupiti samo kroz zgradu. Na tom objektu su postavili vrata kojima mogu ući u naše dvorište. Ta vrata su 1m od našem stana i gledaju direktno u njega. Svaki dan 7-23 ta su vrata otvorena (postigli smo dogovor da ih ne otvaraju skroz). Cijeli stan nam smrdi po ribi, oni se stalno deru tamo, puše na tim vratima, i ja i partnerica smo anksiozni i mentalno iznervirani da svako malo netko stoji na vratima i bulji nam u stan. Od nedavno i štakori se šetaju po dvorištu i moramo prozore držati zatvorene. Valja napomenuti da oni na nikakav način ne sudjeluju u pričuvi niti održavanju tog dvorišta i osim tih vrata koja su si izbili nemaju nikakav drugi pristup istome. Idealno bi bilo da im mogu blokirati izlaz u dvorište jer smo već ludi od njih. Trebam savjet u kojem smjeru da se krećem da riješim ovaj problem. Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija