Jump to content

dav

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molio bih savjet: ako sam vlasnik 3/4 obiteljske kuce (u kojoj zivim) i zelim napraviti adaptaciju na objektu (prenamjenu prostorije) i to u potpunosti sam financirati, da li moram imati suglasnost suvlasnika za zahvat (odnosno, mogu li se pozvati na clanak 87, stavak 2 Zakona o vlasnistvu koji kaze: Iznimno, od odredbe stavka 1. ovoga èlanka, ipak nije potreban pristanak svih ako suvlasnici koji zajedno imaju veæinu suvlasnièkih dijelova odluèe da se pobolj¹ica uèini, a da æe oni sami snositi tro¹kove ili se ti tro¹kovi mogu pokriti iz prièuve, ne ugro¾avajuæi time moguænost da se iz prièuve podmire potrebe redovitoga odr¾avanja, te ako te pobolj¹ice neæe iæi suvi¹e na ¹tetu nadglasanih suvlasnika. Moje laicko tumacenje je da mogu, no volio bih i strucno misljenje. Hvala!
  2. Da, tuzimo se zbog otkupa, no s obzirom na tvrdoglavost druge strane, to bi moglo potrajati godinama, a meni se ne ceka toliko sa adaptacijom. Dakle, htio bih napraviti neke preinake sto prije pa me zanima kakav je zakonski okvir. KOnkretno, zanima me da li se u ovom slucaju moze primjeniti clanak 87, stavak 2 Zakona o vlasnistvu ((1) Osim za one poslove koji se i inaèe smatraju izvanrednim poslovima, za dono¹enje odluke o poduzimanju pobolj¹ice zajednièkih dijelova i ureðaja nekretnine potreban je pristanak svih suvlasnika nekretnine. (2) Iznimno, od odredbe stavka 1. ovoga èlanka, ipak nije potreban pristanak svih ako suvlasnici koji zajedno imaju veæinu suvlasnièkih dijelova odluèe da se pobolj¹ica uèini, a da æe oni sami snositi tro¹kove ili se ti tro¹kovi mogu pokriti iz prièuve, ne ugro¾avajuæi time moguænost da se iz prièuve podmire potrebe redovitoga odr¾avanja, te ako te pobolj¹ice neæe iæi suvi¹e na ¹tetu nadglasanih suvlasnika.) da ne moram traziti suglasnost suvlasnika za adaptaciju s obzirom da sam vecinski vlasnik i adaptaciju namjeravam financirati u potpunosti sam. Sto se tice konkretnih preinaka, htio bih postaviti nadstresnicu za auto (cca. 15m2, mozda koji kvadrat vise), zatvoriti 2 balkona (znaci, umjesto ograde postaviti zid i prozor - pretvoriti ga u dio stambenog prostora) te jednu prostoriju prenamjeniti u dodatnu kupaonu (za sad je registrirana kao soba, s time da bih tome dodao i dio hodnika). Ukratko, povecao bih korisnu povrsinu nekretnine te dodao jedan objekt.
  3. Usput, dodatno pitanje: ako adaptacijom (koju u potpunosti financiram sam) povecam korisnu povrsinu nekretnine, da li time postajem vlasnik 100% dodane vrijednosti, odnosno da li postotak mojeg vlasnistva na nekretnini raste (npr, nekretnina ima 100m2, ja sam vlasnik 3/4, dakle 75m2, adaptacijom dodam jos 25m2 - da li postajem tada vlasnik 4/5 nekretnine)?
  4. Molio bih savjet za slijedecu situaciju: Vlasnik sam 3/4 nekretnine (dok je u postupku sudski postupak u kojem pokusavam privoliti vlasnika 1/4 da se dogovorimo oko otkupa). Na nekretnini bi htio napraviti odredjene preinake kao sto su: prenamjena jedne prostorije, zagradjivanje jednog balkona te izrada nadstresnice za auto. Zanima me da li za navedene zahvate trebam gradjevinsku dozvolu i/ili suglasnost vlasnika 1/4. Napominjem da bi navedenim akcijama povecao vrijednost nekretnine. Dodatno, na kojni nacin da se osiguram da, ukoliko navedenim akcijama povecam vrijednost nekretnine, ne povecam i vrijednost 1/4 koja je u vlasnistvu suvlasnika (odnosno, da posjedujem 100% povecanja vrijednosti u koju sam u potpunosti sam investirao). Hvala!
  5. Dobar dan! Nisam znao gdje bih postavio pitanje, pa sam se smjestio pod "ostalim pravnim pitanjima". Zanima me sljedeće: osoba koja je u stalnom radnom odnosu želi otvoriti firmu za pružanje intelektualnih usluga (prevođenje i konzalting). Što joj je zakonski omogućeno (i što je povoljnije), d.. ili obrt, a da zadrži gorespomenuti radni odnos? Unaprijed zahvaljujem.
  6. Dakle, ako sam dovbro shvatio, u slucaju promjene odvjetnika u ovom slucaju cu platiti 2x istu naknadu svakom od odvjetnika (ako se placa samo po vrijednosti predmeta spora, ne prema ulozenom radu ili jos bolje ishodu spora)?
  7. Dodatno, vrijednost predmeta spora je samo jednom procjenjivana od nezavisnog sudskog vjestaka. Dodatno pitanje: sporimo se oko vlasnistva nad 1/8 kuce - da li je onda "Vrijednost predmeta spora" (koja se spominje u Tbr. 7 tocka 1 Tarifa o nagradama i naknadi troskova za rad odvjetnika) cijela nekretnina ili samo ta 1/8? Hvala!
  8. Ne razumijem, sta znaci "kolika je vrijednost predmeta spora"? Da li to znaci da ce odvjetnikova tarifa ovisiti ne o vremenu provedenom na rad na predmetu nego o vrijednsti nekretnine?? U ovom slucaju sam tuzenik. Iza nas je samo nekoliko pokusaja dogovore, odvjetnik je u nase ime slao dvije ponude za nagodbom i to je sve. Parnica tek treba poceti.
  9. Preuzeo sam od svog oca spor oko nekretnine koju vodi sa svojim rodjakom. Odvjetnik kojeg je on izabrao mi ni malo ne ulijeva povjerenje i htio bih angazirati jednog drugog s kojim imam dobrih iskustava, no on mi je napomenuo da prethdno moram "izgladiti sve racune sa prethodnim odvjetnikom i dobiti njegov pristanak". E sad, pitanja: 1. koja je procedura, sta napraviti, kako to izvesti, 2. odvjetnik kojeg "smjenjujem" jos uvijek nije ispostavio nikakav racun ("lako cemo"... toga se najvise bojim) pa me zanima koliko moze realno kostati dosadasnje vodjenje slucaja (imovinskopravni spor, sad uskoro idemo tek na prvo rociste). HVALA!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija