Jump to content

snovakovic

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Uh mislim da sam zakomplicirao sa pitanjem.. Evo da malo pojednostavim, pa ako netko ima iskustva sa situacijom: 1. Postoji ruševina kuće izgrađene prije 1968. 2. Na mjestu ruševine želim graditi kuću. 3. Želim da dimenzije kuće budu točno upola manje od stare gređevine. 4. Zadržava li nova građevina sva prava stare ruševine, obzirom da nema potpuno iste dimenzije, već je točno upola manja? Hvala!
  2. Poštovani, želio bih potpuno ukloniti ruševinu kuće izgrađene prije 1968. i na njenom mjestu izgraditi novu kuću. Moram li vaditi novu građevinsku dozvolu za ovu gradnju i za slučaj da ne moram vaditi novu građevinsku dozvolu, zanima me vrijedi li isto i u slučaju da novogradnja bude u pola dimenzija stare kuće. Hvala.
  3. Mislim da ću ići na opciju darovnog ugovora, siguran sam da 5% od procijenjene vrijednosti ruševine ne može biti preskupo! Hvala na iscrpnom odgovoru!
  4. Isprike, zanemario sam vlastitu temu ! Zahvaljujem na odgovorima. Zanimaju me detalji o ovoj opciji mirenja. Konkretno koliki su troškovi sudske parnice mirenja u usporedbi sa porezom na darovni ugovor. Hvala.
  5. Evo malo izazova svim pravnim akrobatima sa ovog foruma, kojima unaprijed zahvaljujem. Ruševna kuća sa zemljištem je u zbilji moje vlasništvo, koje koristim i koje nitko ne osporava. Pravni slijed kojim je kuća došla u vlasništvo mojih predaka početkom 20.st. ne mogu dokazati nikakvim kupoprodajnim ugovorom. Kuća sa zemljištem se u katastru (zemljišne knjige zapalili četnici iz Srba, nakon "antifašističkog" ustanka kojeg slavi predsjednik Josipović, op.a.) vodi na preminulu osobu. Neznam kojom logikom je on bio upisan kao vlasnik, al vlasništvo ni on ni njegov nasljednik nikada nisu osporavali. Nasljednik preminule osobe, naslijedio je njegovu imovinu ugovorom o doživotnom uzdržavanju i upisao se kao vlasnik imovine koja mu u stvari i pripada, tako da je kuća sa zemljištem o kojem pišem u katastru ostala upisana na ovu preminulu osobu. Zanima me na koji se način najjednostavnije mogu upisati kao vlasnik. Jedna od ideja je da mi nasljednik one preminule osobe potpiše darovni ugovor, ali mislim da bih pri tome morao platiti porez. Unaprijed zahvaljujem!
  6. Poštovani, po povratku iz inozemstva Hrvatski vojnik saznaje da mu je po štednom računu provedena ovrha. Apsolutno nikakvu obavijest na adresu nije dobio. Kome se žalit? Unaprijed hvala!
  7. Poštovani, znatan dio obiteljske imovine oduzet je tijekom komunističke vladavine. Riječ je o građevinskom i poljoprivrednom zemljištu. Nikada nisam pokrenuo postupak povrata ili naknade štete, te me zanima postoji li pravna osnova da to učinim sada. Pročitao sam sljedeće zakone i u njima ne nalazim rok za podnošenje zahtjeva za povrat: Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine NN 92/96, 39/99, 42/99, 92/99, 43/00, 131/00, 27/01, 34/01, 65/01, 118/01, 80/02, 81/02 Nekakav rok nalazim samo u Članku 7. Zakona o izmjenama i dopunama ZoNZIOZVJKV (NN 80/02), ali nisam siguran jeli se odnosi na mene: Zahtjev za naknadu oduzete imovine mogu u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnijeti prijašnji vlasnici, koji su pravo na povrat ili naknadu za oduzetu imovinu stekli po odredbama ovoga Zakona, a nisu do sada podnijeli zahtjev ili im je zahtjev pravomoćno odbijen, odnosno odbačen, i to: - prijašnji vlasnik državljanin Republike Hrvatske koji na dan donošenja Zakona o naknadi nije imao hrvatsko državljanstvo (članak 1. ovoga Zakona), - prijašnji vlasnici na koje se odnosi članak 2. ovoga Zakona, - prijašnji vlasnici koji su prema Popisu stanovništva iz 1991. godine imali prebivalište na okupiranim područjima Republike Hrvatske, odnosno na područjima pod upravom UNTAES-a. Zahtjevi podneseni po proteku roka iz stavka 1. ovoga članka odbacit će se. Hvala unaprijed za pomoć.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija