Jump to content

kobi

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je kobi objavio

  1. Smatram da ne postoji zapreka da se jednokratna pomoć radniku isplati na blagajni poduzeća. Jednostavno se sredstva isplate kao i sredstva za dnevnicu ili bilo koju drugu isplatu sa blagajne. Ako je tvrtka zaprimila obavijest o obvezi provođenja administrativne zabrane na plaću, ovakav oblik isplate teško da će netko protumačiti kao "zaobilaženje" obveze postupanja po adm. zabrani dokle god radniku plaću isplaćujete redovno na tekući račun. Naravno, ovisno o visini pomoći potrebno je prije isplate gotovine uplatiti sva propisana davanja prema državi.
  2. Poštovani forumaši, trebao bih pomoć - savjet. Moj hobi su starodobna vozila - oldtimeri. Često nailazim na vozila koja "leže" na nečijem dvorištu ili livadi, vlasnici su odavno mrtvi ili čak i živi, ali ne postoji nikakva dokumnetacija o vozilu (knjižice, ugovori...). Ako od posjednika kupim takvo vozilo i želim ga urediti i jednog dana registrirati, MUP ne može provesti registraciju jer nema takvog vozila u evidenciji. Bilo kakav kupoprodajni ugovor je za MUP nevaljan jer nema slijeda vlasništva. Kako riješiti problem stjecanja vlasništva - da li možda tužbama protiv nepoznatih vlasnika, oglašavanjem nađene imovine ili...? Molim ako netko zna da mi pomogne. Hvala i ugodan dan Vam želim.
  3. Dakle, u nekoliko tema sam našao spomen na obvezu plaćanja Poreza na dohodak prilikom prodaje nekretnine, ali mi nikako nije jasno u kojem slučaju se oslobađa od plaćanja; U čl. 40. st 6. Zakona o porezu na dohodak piše: "Dohodak od otuđenja nekretnine iz stavka 5. ovog članka NE OPOREZUJE se ako je nekretnina SLUŽILA ZA STANOVANJE poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima njegove uže obitelji..., a i u slučaju ako je nekretnina ili imovinsko pravo otuđeno nakon tri godine od dana nabave" Dakle, kako ja sebi tumačim, ovdje se radi o dva odvojena slučaja, jedan je slučaj stanovanja u predmetnoj nekretnini, a drugi je protek tri godine. Prema mojem shvaćanju, dovoljno je ispunjenje jednog od slučaja da bi se došlo do oslobođenja od plaćanja - ili se stanovalo u nekretnini ili je prošlo 3 godine od kupovine. Ako je tako, kako se prema Vašim saznanjima dokazuje stanovanje i da li je prema Vašem shvaćanju ono neograničeno vremenskim trajanjem (kratkoćom) ?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija