Jump to content

puma7

Korisnik
 • Broj objava

  24
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O puma7

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Molim komentar: U profesionalnoj mirovini od 2012. godine zbog nemogućnosti dostizanja standarda. Sada po novom zakonu, obzirom da imam više od 100 dana borbenog sektora, po službenoj dužnosti prevedu u mirovinskom na starosnu mirovinu (prijevremenu), imam mogućnosti zaposlenja na pola radnog vremena bez smanjenja mirovine. DA ili NE ??
 2. Na oca (bio pod utjecajem alkohola) prilikom prelaza na pješačkom prelazu naletio automobil i nanesao ozljede. On prevežen u bolnicu, ozljeda ruke i ramena, krvarenje u glavi ... Nakon tjedan dana bolničkog lječenja umro od embolije pluća. Pitanje: da li ima pravo na oštetu od osiguravajućeg društva (vozača) i kako povezuju posljedicu nesreće sa smrti. Naravno, napravljena obdukcija.
 3. Kako neće !. Pa GLogoški sada više ne mora prodavati svoj auto koji dobije - već to za njega radi država, odmah mu isplati novce za auto uvećane za sva davanja i porez, a Klemm sada ima prioritet kod dobivanja koncesija na obali. Niste valjda mislili da su išli pisati zakon za sve branitelje !!!!
 4. OK. Smanjenje je na 4/5 mirovine (za 1/5).
 5. Isto ti je na 4 ili 8 sati. Ukupno ti je smanjenje 4/5 trenutne mirovine. Naravno dužan si od "novog" dohotka platiti mirovinsko i zdravstveno. Kada prestaneš sa radom ono što si uplaćivao ti se neobračunava ni na koji način. Ja već imam svoju firmu, tj. JDO, par godina i srećom da se može još nešto i zaraditi.
 6. Može, ali nakon 55. godine navršene starosti u iznosi od 80%. (I mora imati bar 15 godina staža).
 7. Dragi kolege branitelji, kao što sam i neki dan pisao, sve vam odgovara - ali ako vam napišu riječ "profesinalna" onda ste u banani. To je drugi izraz za povlaštena i na mirovinskom uz svoj svoj broj (jer se vodite pod brojevima) dobijete šifru koja znači da "povlaštena". Nakon toga što god pokušavali sa mirovinom bude se jako ozojili i bojim se da nećete uspjeti - možda će neki i uspjeti. Inače, ako vam u rješenju za mirovinu odmah u prvom odlomku stoji da ostvarujete pravo na mirovinu (onda nabroje mnogo poziva na N.N.) i u nastavku ne stoji "sa pravom na starosnu mirovinu" bolje je ostavite tamo gdje je jer se bojim da ćete biti pred zidom koji ne možete probiti.
 8. Pazi da to pročita onaj sa mirovinom od preko 20000 kuna - još te bude tužio!!
 9. Pa upravo to i pišu branitelji kao što si ti, a i ja sam u toj populaciji, što svaki zakon ide na ruku onima iznad 5 i više tisuća kuna. Zapravo, prava se povećavaju što je mirovina veća. Istina, ima invalida i žao mi je što su ranjeni, ali mislima da mirovina viša od 1000 eura je za današnja prilike vrlo solidna i da se ne trebaju stalno žaliti. Jer oni ispod 4000 kuna su uglavnom nakon 1999. godine (koji su dobili bar otpremnine), odnosno oni nakon 2010. godine (bez otpremnine, odnosno otpremnina oko 9800 kuna). Moj je profil jedno vrijeme bio hakiran i nisu svi komentari moji. !!!!
 10. Izgleda da je jasno tko je pisao ovaj prijedlog. Od dvojice jako istaknutih članova prosvjednog skupa u "šatoru", jedan je predložio da auto koji može koristiti određena skupina stradalnika ne moraju dobiti ali im svakako treba pripasti novac za planirani auto, zajedno sa planiranim troškovima trošarine i poreza (još su zaboravili napisati da im platimo i amortizaciju za narednih 7 godina, kao i planirani goriva, te zamjenu ulja i filtera zraka i goriva), te drugi je predložio na se ima prioritet na davanje koncesija, jer se počeo baviti i iznajmljivanjem plaža (vjerojatno misli da mu treba i unaprijed dati i nekakvu dobit, bar do mu ne krene posao.
 11. Eh, da - evo i ja stalno komentiram sa korisnikom prof oko nekih članaka koje je svatko doživio na svoj način. Imaš zakon, ali je problem ne kako ćemo tumačiti mi - nego onaj koji je u kancelariji ili na šalteru gdje si došao po određeni dokumenat ili ostvariti neko od možebitnih prava. NAPRIJED NAŠI, NAPRIJED NAŠI.!!!
 12. Da, takvu otpremninu je mogao dobiti samo netko od bojnika naviše (stožerni časnici). Do čina bojnika (ne znam po mornarički) su bile puno manje mirovine, i mislim da su čak bile i podložne porezu. Oni koji su bili u civilnoj službe su mogli uzeti otpremninu ali bez prava na mirovinu. Nisam pravnik, pišem iz onoga kroz što sam prolazio. Istina, zakoni se mijenjaju i osobno ih ne pratim od dana umirovljenja (2012. godine - na današnji dan !!!) Rijetko se može naći i dvoje umirovljenika sa istom mirovinom a kamoli u brdu zakona , dopuna, i njihovih izmjena. Ispričavam se svima ako sam nešto krivo napisao, nije namjerno. Namjera mi je isključivo pisati o prijedlogu zakona - ne znam da li ga više komentirati ili će shvatiti da im je bolje napisati novi i bar malo pravedniji. Evo ja sam 71. godište. Znači, samo staž u vojsci. Od prvoga dana u ratu. Bliže 2000 dana borbenog sektora. Umirovljen prema zakonu o umirovljenju DVO i PS 2012. godine sa ustrojbenog mjesta pukovnik. Između ostalog imam završene sve vojne škole. Zapovjednik bojne 7 (sedam) godina. Moja je mirovina 3612 kuna. Otpremnina 3,5 prosjeka (mislim da je bila oko 10400 kn).
 13. Pa normalno da nisam niti krenuo na fax. A, zamisli šta bi se tek desilo da sam donesao papire - pa bi me objesili na jarbol. Zadnje radno mjesto je voditelj personalnog podoodsjaka u bojni, sa završenom SSS i činom bojnika. I za one koje misle da sam personalac- ne. Na kraju 1995. godine bio zapovjednik izvidničke satnije (počeo 91. kao vojnik, 92. kao vozač, zatim zapovjednik desetine, 93. zapovjednik voda) , zatim uredno temeljna časnička, viša časnička, zapovjedno stožerna i onda, naravno mirovina. Računao, završio rat pa idem malo bili kancelarijski miš. E, j...... te budalo, kud ćeš u kancelariju!!!
 14. Pisao sam općenito da previše ne kompliciram u razglabanjima. Uz svako malo izmjene i dopune članka. Do 2012. godine imao sam samo registar koji se odnosi na taj članak. Da, ali bez prava na mirovinu. U mirovinu je mogao kada napuni godine starosti. Ovo se odnosilo samo na pripadnike stožernih postrojbi (ako razumiješ o čemu pišem). Eh, da i građanske osobe na službi u MORH-u. Da , ali sada se primjenjuje samo na podstožerne postrojbe. Upravo tako. Prikupljaju ponude za čl.6 i daju otpremninu (a pošalju u mirovinu sve koji su se javili po čl.6a, normalno bez otpremnine. Zatim skupljaju ponude za čl. 6a (a u mirovinu pošalju one po čl.a 6, naravno, bez otpremnine). Da, ali samo pod određenim uvjetima; da je ženidbeni drug stariji od 50 godina i nema nikakvih primanja. Djeca samo dok se redovno školuju. Istina, došla je izmjena nakon razdvajanja mirovine. Ne, nemaju pravo. Mogu samo zamrznuti mirovinu. Ja sam taj i pismeni odgovor sa više razina iz mirovinskog. Ne i ne. Oni koji su otišli po posebnim propisima nemaju više prava na nikakve promjene u mirovinskom odnosu. Imam odgovor pismeni od mirovinskog. Na to sam i mislio upozoriti. Ali ovi po člancima 6 i 11 imaju još i nekakve mirovine (bar veće od prosjeka) dok oni pod 6a nemaju nikakve odnosno gotovo minimalne. Nemam namjeru nekoga prozivati jer nisu si sami dali mirovinu, govorim samo o odnosima unutar braniteljskih mirovina. Mogli su zato makar dati dodatak takvim bokcima za vrijeme provedeno u borbenom sektoru pa da imaju bar oko 4000 kuna mirovine. Ili one novce koje su uzeli preko 5000 kuna usmjeriti na ove od 26000 bogaca koji nemaju uopće ništa, pa uz onu "famoznu" opskrbninu i taj dodatak, koji bi prema dostupnim podacima bio cca 900 kn po čovjeku, bilo koliko-toliko pošteno. Dobro je. Ja više nisam mogao ostati na svom radnom mjestu jer sam dobio uvjet da sa SSS u roku 3 godine donesem potvrdu o završenom VŠS ili potpišem odlazak van iz sustava. Nisam namjeravao napisati krivo, na moru sam (pametno sam se oženio) pa pišem na tabletu i onako iz sjećanja kada sam još radio.
 15. Taj ti zakon ne igra još od 2004. godine. Ažurirano Mislim na one koji su još uvijek u sustavu zaposleni (vojska, policija) a da nemaju uvjete za invalidsku (RVI ili bolest) ili starosna (godine starosti za starosnu ili godine mirovinskog za prijevremenu starosnu).
×
×
 • Napravi novi...