Jump to content

puma7

Korisnik
  • Broj objava

    32
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je puma7 objavio

  1. Problem! Našao sam kuću koja nije legalizirana, znači nema dozvole ni nacrte ni građevinsku. Ali, napravljen je geodetski snimak (star par mjeseci) i ucrtana je u katastar i gruntovnicu, uz napomenu da nema uporabnu dozvolu. Na kući su svi normalni priključci i korištena je godinama, ima kućni broj a građena 1974. godine. Ne provodi se inspekcijski nadzor. Plan je da vlasnik pokrene izradu "glavnog projekta" pri čemu bi se postojeći dio kuće rekonstrukcijom pretvorio u dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu, a potkrovlje u tri spavaće sobe. Nakon izrade glavnog projekta ishodila bi se građevinska dozvola. Mišljenja sam da je to dovoljno da podizanje stambenog kredita pri čemu bi napravio komplet rekonstrukciju objekta, promjenio krov i napravio fasadu. Kod izvođenja radova ide troškovnik i pravdanje cca 50% troškova. Nakon toga normalno ishoditi uporabnu dozvolu i sve skupa bi bilo legalno. Pitanje: da li je takvo što moguće izvesti i da li ima kakvih zavrzlama koje neznam???
  2. U nastavku odluke Vrhovnog suda piše: Navedeni kriteriji i tako povećani iznosi (za 50%) u primjeni Zakona o obveznim odnosima ("Narodne novine", broj 35/05., 41/08., 125/11., 78/15. i 29/18. - dalje: ZOO/05) kada sudovi odlučuju o visini pravične novčane naknade neimovinske štete u slučaju povrede prava osobnosti, primjenjivat će se i na obvezne odnose nastale nakon 1. siječnja 2006. i stupanja na snagu ZOO/05."
  3. Imam nedoumicu. Odlukom o promjeni Orijentacijskih kriterija na način da se tada prihvaćeni iznosi naznačeni u novčanim jedinicama (kune) po svim osnovama podignu u odnosu na 2002. godinu za 50%. Izmjena Orijentacijskih kriterija primjenjuje se na sve parnične postupke za naknadu neimovinske štete u svim stupnjevima suđenja (ubuduće), tj. od dana prihvaćanja na sjednici Građanskog odjela VSRH (15. lipnja 2020.). Dali imam pravo na spomenuto povećanje prema tuženom osiguranju ako je suđenje još u tijeku (trenutno na prometnom vještaćenju). Odnosi se na prometnu nezgodu sa smrtnim posljedicama iz 12.mj.2018. godine i podignute tužbe protiv osigranja u 02.mj.2019.
  4. Upravo tako. Mislio sam na porez o dohotku (čl. 58 st. 4) jer nisam bio siguran da li se plaća ili ne. Jer kako sam razumio ako smo prijavljeni na adresi nekretnine dobivene u nasljedstvo ne plaća se porez. Obzirom da smo brat i ja na drugim adresama (svojim kućama), trebali bi plaćati porez. Majka je ostala na naslijeđenom nekretninom.
  5. Ako prodajemo nekretninu - kuću, (majka, brat i ja, koje smo suvlasnici svaki po 1/3) nakon manje od dvije godine poslije provedenog postupka nasljeđivanja od pokojnog oca, da li smo obveznici plaćanja poreza ili slično???
  6. Koliko se čeka na vještaćenje prometnog vještaka u postupku na sudu u predmetu gdje treba dokazati da je osoba pregazila čovjeka koji je bio na pješačkom prelazu (zakoračio na pješački oko pola metra na ravnoj cesti )?
  7. Molim komentar: U profesionalnoj mirovini od 2012. godine zbog nemogućnosti dostizanja standarda. Sada po novom zakonu, obzirom da imam više od 100 dana borbenog sektora, po službenoj dužnosti prevedu u mirovinskom na starosnu mirovinu (prijevremenu), imam mogućnosti zaposlenja na pola radnog vremena bez smanjenja mirovine. DA ili NE ??
  8. Na oca (bio pod utjecajem alkohola) prilikom prelaza na pješačkom prelazu naletio automobil i nanesao ozljede. On prevežen u bolnicu, ozljeda ruke i ramena, krvarenje u glavi ... Nakon tjedan dana bolničkog lječenja umro od embolije pluća. Pitanje: da li ima pravo na oštetu od osiguravajućeg društva (vozača) i kako povezuju posljedicu nesreće sa smrti. Naravno, napravljena obdukcija.
  9. Kako neće !. Pa GLogoški sada više ne mora prodavati svoj auto koji dobije - već to za njega radi država, odmah mu isplati novce za auto uvećane za sva davanja i porez, a Klemm sada ima prioritet kod dobivanja koncesija na obali. Niste valjda mislili da su išli pisati zakon za sve branitelje !!!!
  10. Isto ti je na 4 ili 8 sati. Ukupno ti je smanjenje 4/5 trenutne mirovine. Naravno dužan si od "novog" dohotka platiti mirovinsko i zdravstveno. Kada prestaneš sa radom ono što si uplaćivao ti se neobračunava ni na koji način. Ja već imam svoju firmu, tj. JDO, par godina i srećom da se može još nešto i zaraditi.
  11. Može, ali nakon 55. godine navršene starosti u iznosi od 80%. (I mora imati bar 15 godina staža).
  12. Dragi kolege branitelji, kao što sam i neki dan pisao, sve vam odgovara - ali ako vam napišu riječ "profesinalna" onda ste u banani. To je drugi izraz za povlaštena i na mirovinskom uz svoj svoj broj (jer se vodite pod brojevima) dobijete šifru koja znači da "povlaštena". Nakon toga što god pokušavali sa mirovinom bude se jako ozojili i bojim se da nećete uspjeti - možda će neki i uspjeti. Inače, ako vam u rješenju za mirovinu odmah u prvom odlomku stoji da ostvarujete pravo na mirovinu (onda nabroje mnogo poziva na N.N.) i u nastavku ne stoji "sa pravom na starosnu mirovinu" bolje je ostavite tamo gdje je jer se bojim da ćete biti pred zidom koji ne možete probiti.
  13. Pazi da to pročita onaj sa mirovinom od preko 20000 kuna - još te bude tužio!!
  14. Pa upravo to i pišu branitelji kao što si ti, a i ja sam u toj populaciji, što svaki zakon ide na ruku onima iznad 5 i više tisuća kuna. Zapravo, prava se povećavaju što je mirovina veća. Istina, ima invalida i žao mi je što su ranjeni, ali mislima da mirovina viša od 1000 eura je za današnja prilike vrlo solidna i da se ne trebaju stalno žaliti. Jer oni ispod 4000 kuna su uglavnom nakon 1999. godine (koji su dobili bar otpremnine), odnosno oni nakon 2010. godine (bez otpremnine, odnosno otpremnina oko 9800 kuna). Moj je profil jedno vrijeme bio hakiran i nisu svi komentari moji. !!!!
  15. Izgleda da je jasno tko je pisao ovaj prijedlog. Od dvojice jako istaknutih članova prosvjednog skupa u "šatoru", jedan je predložio da auto koji može koristiti određena skupina stradalnika ne moraju dobiti ali im svakako treba pripasti novac za planirani auto, zajedno sa planiranim troškovima trošarine i poreza (još su zaboravili napisati da im platimo i amortizaciju za narednih 7 godina, kao i planirani goriva, te zamjenu ulja i filtera zraka i goriva), te drugi je predložio na se ima prioritet na davanje koncesija, jer se počeo baviti i iznajmljivanjem plaža (vjerojatno misli da mu treba i unaprijed dati i nekakvu dobit, bar do mu ne krene posao.
  16. Eh, da - evo i ja stalno komentiram sa korisnikom prof oko nekih članaka koje je svatko doživio na svoj način. Imaš zakon, ali je problem ne kako ćemo tumačiti mi - nego onaj koji je u kancelariji ili na šalteru gdje si došao po određeni dokumenat ili ostvariti neko od možebitnih prava. NAPRIJED NAŠI, NAPRIJED NAŠI.!!!
  17. Da, takvu otpremninu je mogao dobiti samo netko od bojnika naviše (stožerni časnici). Do čina bojnika (ne znam po mornarički) su bile puno manje mirovine, i mislim da su čak bile i podložne porezu. Oni koji su bili u civilnoj službe su mogli uzeti otpremninu ali bez prava na mirovinu. Nisam pravnik, pišem iz onoga kroz što sam prolazio. Istina, zakoni se mijenjaju i osobno ih ne pratim od dana umirovljenja (2012. godine - na današnji dan !!!) Rijetko se može naći i dvoje umirovljenika sa istom mirovinom a kamoli u brdu zakona , dopuna, i njihovih izmjena. Ispričavam se svima ako sam nešto krivo napisao, nije namjerno. Namjera mi je isključivo pisati o prijedlogu zakona - ne znam da li ga više komentirati ili će shvatiti da im je bolje napisati novi i bar malo pravedniji. Evo ja sam 71. godište. Znači, samo staž u vojsci. Od prvoga dana u ratu. Bliže 2000 dana borbenog sektora. Umirovljen prema zakonu o umirovljenju DVO i PS 2012. godine sa ustrojbenog mjesta pukovnik. Između ostalog imam završene sve vojne škole. Zapovjednik bojne 7 (sedam) godina. Moja je mirovina 3612 kuna. Otpremnina 3,5 prosjeka (mislim da je bila oko 10400 kn).
  18. Pa normalno da nisam niti krenuo na fax. A, zamisli šta bi se tek desilo da sam donesao papire - pa bi me objesili na jarbol. Zadnje radno mjesto je voditelj personalnog podoodsjaka u bojni, sa završenom SSS i činom bojnika. I za one koje misle da sam personalac- ne. Na kraju 1995. godine bio zapovjednik izvidničke satnije (počeo 91. kao vojnik, 92. kao vozač, zatim zapovjednik desetine, 93. zapovjednik voda) , zatim uredno temeljna časnička, viša časnička, zapovjedno stožerna i onda, naravno mirovina. Računao, završio rat pa idem malo bili kancelarijski miš. E, j...... te budalo, kud ćeš u kancelariju!!!
  19. Pisao sam općenito da previše ne kompliciram u razglabanjima. Uz svako malo izmjene i dopune članka. Do 2012. godine imao sam samo registar koji se odnosi na taj članak. Da, ali bez prava na mirovinu. U mirovinu je mogao kada napuni godine starosti. Ovo se odnosilo samo na pripadnike stožernih postrojbi (ako razumiješ o čemu pišem). Eh, da i građanske osobe na službi u MORH-u. Da , ali sada se primjenjuje samo na podstožerne postrojbe. Upravo tako. Prikupljaju ponude za čl.6 i daju otpremninu (a pošalju u mirovinu sve koji su se javili po čl.6a, normalno bez otpremnine. Zatim skupljaju ponude za čl. 6a (a u mirovinu pošalju one po čl.a 6, naravno, bez otpremnine). Da, ali samo pod određenim uvjetima; da je ženidbeni drug stariji od 50 godina i nema nikakvih primanja. Djeca samo dok se redovno školuju. Istina, došla je izmjena nakon razdvajanja mirovine. Ne, nemaju pravo. Mogu samo zamrznuti mirovinu. Ja sam taj i pismeni odgovor sa više razina iz mirovinskog. Ne i ne. Oni koji su otišli po posebnim propisima nemaju više prava na nikakve promjene u mirovinskom odnosu. Imam odgovor pismeni od mirovinskog. Na to sam i mislio upozoriti. Ali ovi po člancima 6 i 11 imaju još i nekakve mirovine (bar veće od prosjeka) dok oni pod 6a nemaju nikakve odnosno gotovo minimalne. Nemam namjeru nekoga prozivati jer nisu si sami dali mirovinu, govorim samo o odnosima unutar braniteljskih mirovina. Mogli su zato makar dati dodatak takvim bokcima za vrijeme provedeno u borbenom sektoru pa da imaju bar oko 4000 kuna mirovine. Ili one novce koje su uzeli preko 5000 kuna usmjeriti na ove od 26000 bogaca koji nemaju uopće ništa, pa uz onu "famoznu" opskrbninu i taj dodatak, koji bi prema dostupnim podacima bio cca 900 kn po čovjeku, bilo koliko-toliko pošteno. Dobro je. Ja više nisam mogao ostati na svom radnom mjestu jer sam dobio uvjet da sa SSS u roku 3 godine donesem potvrdu o završenom VŠS ili potpišem odlazak van iz sustava. Nisam namjeravao napisati krivo, na moru sam (pametno sam se oženio) pa pišem na tabletu i onako iz sjećanja kada sam još radio.
  20. Taj ti zakon ne igra još od 2004. godine. Ažurirano Mislim na one koji su još uvijek u sustavu zaposleni (vojska, policija) a da nemaju uvjete za invalidsku (RVI ili bolest) ili starosna (godine starosti za starosnu ili godine mirovinskog za prijevremenu starosnu).
  21. Obzirom da sam bio do 2012. godine kada sam umirovljen personalni časnik molim vas da kada komentirate napišete na koji se zakon povezujete iz koje godine jer vidim da se dosta miješaju izrazi, navest ću općenito. Starosna: redovna (starost 65 godina) ili prijevremena (dovoljno mirovinskog staža), Invalidska: opća (uglavnom RVI ili oboljeli) ili profesionalna (nemogućnost dostizanja standarda) OVO JE U GRUBO JER JE NEMOGUĆE SVE NAVESTI (IMAJU JOŠ RAZNO-RAZNE) Sve su vam koliko toliko normalne, mogu je naslijediti vaši, mogu se usklađivati sa rastom mirovina, moguće je zaposliti se manje-više (sa smanjenjem ili bez smanjenja mirovine), prema ovom prijedlogu moći će dobiti uvećanje za provedeno vrijeme u borbenom sektoru, može se prelaziti iz opće u profesionalnu i obratno , te starosnu nakon godina starosti - OVO SVE NE VRIJEDI ZA INVALIDSKU PROFESIONALNU MIROVINU PREMA ZAKONU O UMIROVLJENJU DVO I PS. (Ta se mirovina ne može naslijediti kada umrete, ne usklađuje se sa rastom mirovina, na nikakav način nije moguću zaposlenje osim zamrzavanje mirovine, ne može se prevesti u nikakvu pa ni u starosnu mirovinu. Kada se zaposlite i zamrznete mirovinu, nakon odmrzavanje možete dobiti samo istu kakva je i bila, bez obzira što i koliko ste uplaćivali mirovinsko za to vrijeme niti utjeće na novi obračun.) Možda ima i još nešto za dodati ali to je sve toliko zavrzlano da ne mogu sve opisati. Eto, takvi umirovljenici nemaju nikakva prava prema starom a niti ih uopće nema niti u novom prijedlogu. Ili pojednostavljeno, to su branitelji koji su početkom rata imali oko 20-ak godina starosti, proveli cijelo vrijeme na bojištima ili postrojbama, nakon rata nastavili biti u sustavu, a nakon 2009. godine polako ih počeli tjerati u mirovinu (znači oni koji su bili invalidi ili oboljeli su otišli u invalidske mirovine) jer ne mogu u invalidku a nemaju godina starosti za starosnu mirovinu.
  22. Dakle dragi gonzo-stari ,i Lowrider mi ti uglavnom pišemo o nelogičnosti prema prijedlogu zakona koji su otišli ili budu išli u mirovinu prema zakonu o umirovljenju DVO i PS (famozni članak 6a) kako ovim prijedlogom zakona nemaju nikakve veze niti će imati. Znači, invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti za rad prema Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO i PS je mirovina kada imaš mirovinski staž a oni odluče da ideš u mirovinu (uglavnom zbog civilne škole, dugo si činu, nemaju te kamo rasporediti jer su radna mjesta prema tvom činu popunjenja, i sl). Takva mirovina nije niti spomenuta u ovome zakonu a ljudi odlaze i dalje u tu mirovinu i nemogu ostvariti nikakve benifite iz ovog zakona.
  23. Hvala na brizi, možda sam se krivo izrazio u stvari podizanja. Mislim da branitelji ipak mogu živjeti i sa tih 4900 kuna , a da su prvo trebali ipak riješiti tih 26000 branitelja koji nemaju niti za kruh. Nisam protiv onih koji imaju pa makar i 5000 kuna ali mi je žao onih koji nemaju niti lipe. Mislim da je ipak nije fer da se vrate tih 10 % onima iznad 5000 kuna. Mogli su makar podići prag na 10000 kuna jer ipak mislim da je to solidna mirovina. Osobno imam 3612 kuna, imam dovoljno za život ali pišem samo o pravednosti i pravima koja su po mome realna. Znači mirovine do 1999. godine su obračunavane normalno a nakon te godine sve su mirovine smanjene za više od 2 puta. Moglo se naći neki kompromis za mirovine nakon 1999. godine. Makar isplaćivanjem dodatka za borbeni ili braniteljski ili bilo kakav dodatak. A pokušajte saznati kolika je tek mirovina onih koji idu u mirovinu iz sustava. Sve će vam biti jasno o čemu pišem.
  24. Evo ja sam 71. godište. Od prvoga dana u ratu. Bliže 2000 dana borbenog sektora. Umirovljen prema zakonu o umirovljenju DVO i PS početkom 2012. godine sa radnog mjesta bojnika. Između ostalog imam završene sve vojne škole. Zapovjednik bojne 7 (sedam) godina. Moja je mirovina 3612 kuna. Moj vojnik došao u 7.gbr 1993 godine i 1994. otišao na bolovanje (jer se bojao). Nakon par mjeseci priznali mu PTSP od 20 % i on ti sada ima mirovinu od 6200 bez smanjenja od 10 % i govori kako mu je malo. Da ne govorim o svim privilegijama, stanu od grada, dionicama, itd. da ne nabrajam. To je realnost ove države. Svaka čast onim časnim invalidinma koji su ranjenji ili bili u logoru, ali ovakvim izmišljenim na osnovi PTSP se užasavam.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija