Jump to content

filip989

Korisnik
 • Broj objava

  22
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Zaboravio sam napisati, kod prošlog poslodavca sam bio 3 i pol godine.
 2. I ja imam pitanje vezano uz godišnji, promjena posla bez prekida. S 31.1.2019. sam prestao raditi u prošloj firmi i s 1.2.2019. krenuo raditi u novoj, ugovor na neodređeno. E sad, jasno mi je ovo s razmjernim godišnjim, ali mi nije jasno od kada to mogu koristiti. U prošloj firmi sam imao neiskorištena 4 dana starog + razmjerno za 1. mjesec ove godine, što mi je isplačeno. Koliko shvaćam, ja u novoj firmi imam pravo na broj dana/12 mjeseci x 11 mjeseci (koliko ću u 2019. godini biti kod njega). Da li ja imam sad recimo u 7. mjesecu odmah pravo koristiti taj godišnji ili mora proći 6 mjeseci prije nego koristim razmjerni? Znači od 1.8.? Ili je neka treća opcija u igri? Hvala
 3. Evo od danas mi je mjera aktivna. Čitavih 10 dana bez vožnje, od čega 2 dana vikend i 1 dan praznik. I ni to ne bi bilo aktivirano da žena nije išla opet provjeriti i da se gospođa iz prekršajne nije totalno zbunila i na kraju otišla potražiti moj nalog koji su dobili prije Uskrsa i onda odmah ostavila papire da se provede nalog. Lakrdija.
 4. Ali to je dobro, SPL je napisala da je njoj zabrana trajala 2 mjeseca, a da nije znala, jer su joj kao i meni rekli da će dobiti obavijest doma od kad počinje. I šta da ju je netko zaustavio u tom periodu? Pa ti dokaži policajcu da nisi znao da ne smiješ voziti. A evo, na mene se u postaji streskava da kaj će mi svaki dan provjeravat jel imam zabranu. A i ovo što si gore napisao da se može provjeriti na sudu... Ja sam dobio jedan odgovor samo da sve pitam PP koja je tužitelj, a na drugi mail i podsjetnik na njega mi se nisu udostojili ni odgovoriti. Ne telefon se, naravno, nikoga ne može nikada dobiti.
 5. Imam i ja update, uspio sam saznati u pp koja je izdala prekršajni nalog da su jučer slali rješenje u pp gdje imam prebovalište (jer "moja" pp aktivira zabranu, čak ni to nije rješeno u mup-u u toj mjeri da ju sustav donekle centealiziran). U rješenju navodno stoji da mi zabrana teče od 9.4., ali će biti u sustavu kad pp u mom mjestu to zaprimi, pa kad prođe kroz sustav... Već sada je to kašnjenje 10 dana. Zadnja informacije je da mjera počinje teći dan iza isteka roka od 15 dana za plaćanje kazne. Smisla nigdje, niti mi je takvu informaciji dao itko od 5-6 policajaca, neke djelatnice sa suda... sasvim slučajno smo došli do gospođe koja je slala to moje rješenje. Sad bi od mene možda bilo pošteno (i pametno) da ne vozim do 10.5., ali dok god mi ne kažu da je stupilo na snagu ću voziti. Da se 20 dana ne vozikam od pp do pp i zivkam i provjeravam kako god mogu, ne bih ni ovo znao, niti bi znao i kada mi je mjera počela. Jer da nisam išao tražiti nakon koliko mjera stupa na snagu, bio bi do dan danas uvjeren da ću dobiti obavijest na adresu. Vrhunac mi je policajac koji me u zadnjih tjedan dana par puta uvjeravao da se zakon nije mijenjao, da se to šalje doma, svaki put kad dođem dok je u smjeni gleda tv iza u nekoj sobici i puši i onda mi drži prodike da kud bi on stigao da svima provjerava dal su im mjere na snazi. Jedino što je rekao da njima obično ta rješenja kroz sustav prođu do 2 tjedna nakon što su im poslana. U svakom slučaju, odlično donesen zakon, maltene je više nepotrebno pisati žalbe jer i ovako mjera od mjesec dana potraje jedva išta, ako uopće i bude aktivna.
 6. Još ništa nisam dobio, zabrana nije aktivna, provjeravam skoro svaki dan s više ili manje uspjeha (nekad telefonski, nekad osobno, ali evo baš jučer je ta provjera potrajala 20 minuta jer mi je prvo policajac čitao bukvicu o tome di bi oni stigli da svakome provjeravaju tako, oni šalju obavijest kad dođe nalog od suda, naravno danas na prekršajnoj referadi djelatnik kaže sa ne šalju ništa nego da šalje sud, sud kaže da oni ne šalju nego da se obratim PP koja je izdala prekršajni nalog i tako u krug). Potvrde o uplatama kazne i troškova naloga i dalje nitko ne želi primiti, nikome ne trebaju i sad ne znam više šta i kada da očekujem. Uglavnom, zanima me kome se ja mogu javiti točno da dobijem preciznu informaciju? MUP, Ministarstvo pravosuđa, netko treći? Ovo nema smisla, 4 mjeseca skoro je prošlo otkako je taj novi način (ne)obavještavanja stupio na snagu i nitko ništa o proceduri ne zna.
 7. Tako i radim, ujutro nema policije nigdje kod nas, odem na posao i popodne oko 1-2 žena provjeri u policiji. Ako nema zabrane idem doma. Ne vjerujem da bi mi iza 3 sata aktivirli zabranu. I tako do ko zna kad.
 8. Što se tiče pitanja vezano uz datum kada Vam stupa na snagu zabrana upravljanja motornim vozilom , obratite se Policijskoj postaji...... , koja je tužitelj, jer spis ................ izvršava tužitelj. U ovom predmetu Policijska postaja...... To su mi odgovorili sa suda, a na PP mi kažu da sud njima javlja kada zabrana može stupiti na snagu. Ništa, sutra zovem i provjeravam da li imam odrađenih zabrana. Ako imam, odlično za mene jer sam prošao lišo. Loše za sustav, jer nisam odradio zabranu. Ali ako je i zabrana stupila na snagu ranije, po tome ja nisam platio na vrijeme, jer od poštara nisam dobio nikakvu potvrdu kada sam dobio presudu. A policija je u tom slučaju taj "nalog" dobila prije, a moje potvrde o uplati nitko ne želi preuzeti.
 9. Po meni bi to bilo jedino moguće i logično, da. Ali kažem, u 2 PP nemaju informaciju da ja imam zabranu. Ako to ne vide u stanici, ne vjerujem niti da bi patrola to vidjela da me zaustave (makar patrolu u vrijeme u kojem idem na i sa posla nisam vidio već preko 3 godine). Da li postoji mogućnost da je presuda postala izvršna u periodu od 6.2. do 25.4.? Odnosno da je zabrana već istekla, a da nisam znao da traje? Sutra opet zovem pp pa se nadam da mogu provjeriti i jesam li imao kalvoh zabrana u prošlosti. Ali mi onda nije jasno plaćanje kazne, jer u preaudi stoji da mogu platiti 2/3 od primitka presude, dok za zabranu ne piše ni A.
 10. Pozdrav, evo ja molim bez obzira na gore sve napisano ako mi netko može pomoći oko tog roka. Po ovome što ste pisali ja bih trebao biti pod zabranom, ali... Ukratko, 21.10.2018. sam napuhao 1.48. Ali bio sam vezan, vozio sam polako, surađivao i policajac mi je pisao 3 mjeseca i 3000 kn, kao minimum. Idući dan kad sam išao po vozačku sam odmah uložio prigovor. Sad u ponedjeljak sam dobio pravomoćnu presudu. Smanjeno na 1500 kn i mjesec dana. Presuda je donesena 6.2.2019. Odmah sam uplatio 1000 kn (2/3,kako piše u presudi). Drugi dan me žena vozila na posao, ali smo otišli ipak još provjeriti zabranu. U sustavu nema ništa, policajac mi kaže da stupa na snagu 8 radnih dana od primitka, ali da provjerim 1.4. (sutra). Poslao sam i mail na sud da mi objasne i da mi kažu što s potvrdom za uplatu kazbe i troškova. U četvrtak drugi put idem na policiju da provjerim zabranu, drugi policajac u smjeni, ovaj mi kaže da ću doma dobiti obavijest kad mi kreće zabrana. Kaže da sud dpbije potvrdu od pošte da sam primio presudu i onda sud šalje u pp nalog da kreće zabrana nakon čega mi oni dostavljaju obavijest i zabrana vrijedi od dan nakon toga. U sustavu još nema. U petak mi odgovaraju sa suda da potvrde o uplati nosim u pp koja je izdala prekršajni nalog i da i njih pitam za početak zabrane jer su oni tužitelj. U subotu odem u pp koja mi je izdala prekršajni nalog, policajac ne želi primiti potvrde jer njemu ne trebaju, nek šaljem na sud. Pokažem mu mail, svejedno neće primiti. Pitam za početak zabrane, ovaj mi opet kaže da neću dobiti obavijest i da zovem svaka dva dana i provjeravam dal je stavljena zabrana. Tako da ja sad nemam pojma šta radim, osim utprka sam sve dane vozio, čekam tu zabranu da krene, ne znam kada to stupa na snagu, hoću li dobiti obavijeat ili neću... Jesam platio u roku ili ne, ništa ne znam. Po ovome što ste vi gore pisali bi meni zabrana trebala važiti od utorka, pošto sam u ponedjeljak primio i potpisao primitak pravomoćne presude. Oni u sustavu nemaju ništa i ja nemam zabranu. Poslao sam ovo sve još jednom na sud pa se nadam da će mi oni znati reći više, ali kako su do sad odgovori bili "pitaj u pp", ne nadam se previše pa molim pomoć ako netko ovdje zna.
 11. Pozdrav! Trebam brzi odgovor, ako je moguće. Dakle prije skoro 2 mjeseca smo prodali auto, kupac došao kod nas, platio, uzeo auto, supruga u ponedjeljak otišla kod JB i on je kasnije došao po papire. E sad, danas mi javlja da hoće u ponedjeljak otići obaviti prijepis (rok je debelo prošao) i da mu trebao original kupoprodajnog ugovora, jer je kod njega kopija, original je kod nas. Mene sad zanima prvo, da li da mu dajem original? Koliko znam, ugovor je nakon isteka roka za prijepis nevažeći, te bi sad trebali napraviti novi ugovor. I da li za prijepis treba original ili je dovoljna kopija? Hvala!
 12. Hvala! Nisam prije dizao kredit pa mi nisu bili jasni izrazi.
 13. Hvala! E sad me zanima druga stvar, tj. tek sam sad uočio, a malo me muče ti pojmovi... dakle u ponudi za kredit mi je uračunat iznos za upis fiducije. Koliko sam shvatio, to je instrument osiguranja otplate kredita i u ovom slučaju su mi ponudili jedino Croatia osiguranje za osiguranje kredita, jer nemam jamca. Da li to možda znači da onda ne trebam plaćati solemnizaciju? Jer ako sam dobro shvatio, to je također jedan od instrumenata osiguranja (ne moram valjda imati dva?)
 14. Pozdrav! Dižem kredit za kupnju rabljenog vozila (kupujem provjereno vozilo, od kolege s posla, malo km, nepunih 5 godina staro, održava ga drugi kolega, tako da znam čitavu povijest auta, čisto da tema ne skrene na problematiku rabljenih vozila). Cijena koju smo dogovorili je 75.000,00 kn. Dakle toliko tražim kredit, tj. isplatu prodavatelju, a sad me zanima ono što mi bankarica nije rekla, ili nije znala. Solemnizacija kredita? Može li mi itko reći barem okvirno koliko bi se to platilo na taj iznos? Pitao sam ju za troškove, ali rekla mi je samo za troškove ovjere i ništa više. Evo, dosta mi je hitno, pa bih molio što brži odgovor. Hvala!
 15. filip989

  Hipoteka na kuću

  Pa zar ne bi mogla realna situacija biti sljedeće: dobijemo kredit od, recimo 30.000 €. Nakon nekog vremena otplatim 10.000 € i pojavi se kupac. S kupcem napravimo i ovjerimo neki ugovor da će preuzeti dug (recimo s kamatama da ostaje još 25.000 € za otplatiti, karikiram sad i zaokružujem iznos zbog jednostavnije računice) i nama isplatiti ostatak cijene za koju smo se dogovorili (idemo računati s tih 30.000 €, pa znači on preuzima dug i nama plača razliku od 5.000€). Dakle to bi bila prva opcija, a druga je možda isto ovjereni ugovor prema kojem kupac primjerice meni plaća iznos za koji smo se dogovorili, ja zatvaram kredit i njemu prepisujemo kuću? Mislim, ne znam kako to funkcionira, pogotovo u našoj državi ništa nije jednostavno, ali ovo mi se čini kao nešto što bi moglo funkcionirati, ili se varam? I da, to pod "nema drugu svrhu nego da se proda" sam mogao bolje reći "nema drugu svrhu nego da za nju dobijemo novce i izfinanciramo sve što trebamo". Dakle, ako ju prodamo, odlično. Ako ju ne prodamo u nekom razumnom roku, dignemo hipoteku, dobijemo novce, uložimo za što nam novci trebaju i na kraju otplatim kredit kroz nekoliko godina i tada prodamo kuću. Tko zna, možda će za 5-10 godina tržište nekretninama biti u boljem stanju, pa ćemo moći dobiti i veći iznos.
×
×
 • Napravi novi...