Jump to content

Marko2Zg

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ispričavam se što nisam ranije napisao odgovor hzz-a u vezi mojeg upita ranije u vezi onih koji imaju manje od godine radnog staža. Dakle, ništa. Osobito za nas preko godine staža. Budale jedne, zašto smo radile, tako nam i treba. :tupan: Najgore od svega je što čak i sada velik broj poslodavaca uopće nije upoznat s mjerom, a niti su pretjerano zainteresirani da se raspitaju o detaljima... Prijatelji mi se, nakon puno objašnjavanja, konačno dogovore s poslodavcima, i kao što je yanni napisala, tada sve stane - HZZ odbije poslodavca ili se raspiše javni natječaj:tupan: Ne znam. Sramota.
  2. iuraest, hvala na odgovoru. StudentSplit25, upravo sam posalo mail HZZ-u (hzz(at)hzz.hr) s žalbom na tu nepravednost. Pošalji i ti. Ako nas bude više, možda će nešto popraviti. Ako se to ne dogodi, mogu se samo slikati. Posao u struci neću naći jer kad se i otvore radna mjesta siguran sam da će veliku prednost imati ljudi koji su već odradili stručno osposobljavanje za rad.
  3. Prekrasno:place: Znači, da sam bio doma, držao noge na stolu i pio pivu, umjesto što sam si sam našao i radio posao koji nisam htio raditi samo da bi skupio bilo kakav radni staž i da bi imao nekakve novce (jer sam mislio da je bolje raditi bilo što nego sjediti i čekati željeni posao koji neće nikad doći jer svi traže bar godinu iskustva u struci!), sad bih imao pravo na ovu novu mjeru za skupljanje potrebnog staža u struci, makar neplaćeno. Divno. Bravo za one koji su pisali taj zakon. Hvala Vam najljepša. Mogu li se igdje žaliti na nepravednost toga? I kakve su šanse da se nešto promijeni u moju korist?
  4. Poštovanje. Zanima me točno tumačenje članka 2., stavka 1 iz Zakona o poticanju zapošljavanja gdje stoji: "Članak 2. (1) U smislu ovog Zakona određuje se da je: 1) nezaposlena osoba bez radnog iskustva u zvanju za koje se obrazovala, osoba koja se u evidenciji tijela nadležnog za vođenje evidencije o nezaposlenima, kao nezaposlena osoba vodi duže od devedeset dana i koja nema više od jedne godine evidentiranog staža u mirovinskom osiguranju niti je staž mirovinskog osiguranja ostvarila kod inozemnog nositelja obveznog mirovinskog osiguranja, te se zapošljava na temelju ugovora o radu ili se korištenjem mjera aktivne politike u zapošljavanju, stručno osposobljava za rad bez osnivanja radnog odnosa," Zanima me da li se sve ove osobine odvojene zarezima podrazumijevaju svaka odvojena za sebe, ne nužno povezane s ostalima ili su ipak povezane. Konkretno, ja sam nezaposlena osoba koja nema radnog iskustva u zvanju za koje se obrazovala (VSS), ali imam nešto više od jedne godine radnog staža u poslu izvan moje struke, pa prema tome s jedne strane bih imao pravo na stručno osposobljavanje za rad bez osnivanja radnog odnosa kojim bi si podigao konkurentnost na potencijalno zapošljavanje u struci, ali s druge strane, ako se sve osobine nabrojene u stavku 1 podrazumijevaju zajedno, ne bi. Nerazumljivosti pridonose i druge odredbe HZZ-a, npr. http://www.hzz.hr/default.aspx?id=8546 gdje u prvom stavku piše: "Predmet Javnog poziva je dodjela sredstava za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa u 2012. godini nezaposlenim osobama bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovale", a malo dalje u tekstu piše da poslodavci mogu podnijeti molbe za stručno osposobljavanje u radu bez zasnivanja radnog odnosa za osobe "do godine dana evidentiranog staža u mirovinskom osiguranju (bez obzira na godine starosti)." Takva "kontradikcija" se nekoliko puta spominje u različitim dokumentima i odredbama koje se tiču teme, pitao sam HZZ savjetnika, nije siguran, misli da bi se možda moglo raditi o grešci, ali da se vjerojatno ne radi i da nemam pravo na tu mjeru o poticanju zapošljavanja. Unaprijed se zahvaljujem na svakom odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija