Jump to content

Matrix

Moderator
  • Broj objava

    13150
  • registrirao se

  • Osvojio dana

    186

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    Matrix je dobio reakciju od Crnimrav u Suvlasništvo i iznajmljivanje   
    Postovani,vas brat kao suvlasnik može sasvim slobodno raspolagati svojim suvlasničkim udjelom i pritom je posve nebitno da li je između vas dvojice kao suvlasnika, izvršeno razvrgnuče suvlasničke zajednice tj.da li je izvršena dioba nekretnine.Naravno pitate se kako moze iznajmljivati svoj suvlasnicki dio kad kuca nije etazirana,ali uprkos tome,on to moze jer je suvlasništvo vlasništvo više osoba na istoj fizički nepodijeljenoj stvari po dijelovima koji su idealno određeni. Udio je određen matematickim razlomkom, znači, označava koliki dio imaš prema cjelini,a cjelina je konkretno kuca,fakticki vas brat bi iznajmio svoje pravo u odnosu na cijelu kucu,te može potpuno samostalno raspolagati svojim idealnim dijelom, a da za to ne treba suglasnost vas kao drugog suvlasnika,te svoj Idealni dio može prodati, opteretiti, osnovati osobnu služnost.,iznajmljivati.Naravno da ovakvo podstanarstvo osobe izbjegavaju,ali je pravno dopusteno i izvodljivo.Pozdrav.
  2. Sviđa mi se
    Matrix je dobio reakciju od Crnimrav u Suvlasništvo i iznajmljivanje   
    Kad ste vec citirali navedenu odredbu,onda je pravilno tumacite,odredba zakona se odnosi na poduzimanje odredjenih radnji prema cjelovitoj stvari.Na ovu temu je odgovoreno i nema potrebe za daljnjom diskusijom.Pozdrav
  3. Sviđa mi se
    Matrix je dobio reakciju od Bonaparte u Što u oporuci pravno obuhvaća izraz "nepokretna imovina"?   
    Svu nepokretnu imovinu, dakle, knjižna i izvanknjižna
  4. Sviđa mi se
    Matrix je dobio reakciju od Consiglieree u Legalizacija na tuđem vlasništvu   
    Da,a sta ako podnosilac nakon legalizacije neuspije rijesiti pitanje prava vlasnistva.Pitanje prava vlasnistva u ovom slucaju moze se rijesiti u dva slucaja.Prvi je da zemljisno knjizni vlasnik graditelju prizna pravo vlasnistva. te da izda tabularnu ispravu(clausulu intabulandi)podobnu za uknjizbu prava vlasnistva.Drugi je tuzbom za utvrdjenje prava vlasnistva po izvornom(originiranom)nacinu stjecanja"gradjenjem na tudjem zemljistu".Sta ako se neuspije ni u jednom slucaju a objekat vec legalizovan u korist podnosioca zahtjeva.??Nemoj pogresno da me shvatis(nismo ovdje radi sukoba,vec da nekom pomognemo)ali zar nije logika prvo rijesiti pravo vlasnistva za zemljisnoj cestici,pa ako bi se pozitivno rijesilo,onda legalizacija bi tekla bez problema,U pravu si,zemljisno knjizno pravo kaze"sve sto je trajno spojeno sa zemljisnom cesticom,dijeli istu sudbinu s njom"jos jednom,bez ljutnje,ovdje smo da razmijenimo misljenja,dok ni u jednom trenutku nisam dovodio u pitanje posao iz vase struke.S postovanjem.
  5. Sviđa mi se
    Matrix je dobio reakciju od Consiglieree u Legalizacija na tuđem vlasništvu   
    Ivane,li Ivane,necu ulazit u vase strucne sposobnosti,niti cu sporit to.Naslov posta koji je gospodin iznio na forumu"LEGALIZACIJA NA TUDJEM ZEMLJISTU"Znaci tema je,da li neko moze legalizovat bespravnu gradnju na tudjem vlasnistvu,i da li je opcenito mogao zapoceti takvu gradnju.Fizicki i stvarno na terenu je mogao ali procesno pravno nedopusteno.Pravo vlasnistva je zagarantovano zakonom i ustavom RH,i niko nemoze povrijedit to pravo pa ni drzava pod uslovima predvidjenih zakonom.Znaci u samom postupku legalizacije utvrdilo bi se da je objekat izgradjen na zemljisnoj cestici za koju podnosilac zahtjeva nemoze dokazati da ima prava raspolaganja,tako da ni drzava mu nemoze dati to pravo a koje se ogleda u cinu dozvoljene legalizacije,izuzev da dokaze i prilozi odobrenje stvarno pravnog knjiznog vlasnika o ustupanju zemljisne cestice za potrebe gradnje.Opce gradjansko procesno pravilo je "nino na drugog nemoze prenijeti vise prava nego sto ga i sam ima"i tu nema dvojbe.Kako vlasnicka zastita nezastarijeva,vlasnik katastarske cestice na kojoj je izgradjen takav objekat,u svako trenutku moze ustati za vlasnickom tuzbom"ACTIO NEGATORIA"te sudskim putem traziti uklanjanje takvog objekta,pa kako onda da ti neko legalizuje takav objekat kojim zemljisno-knjizni vlasnik zemljisne cestice moze i ima apsolutno pravo da zahtijeva njegovo uklanjanje..Bespravo izgradjen objekat se nece legalizovati na suvlasnickom dijelu zemljisne cestice,ako ti drugi suvlasnici nisu dali notarski obradjenu ispravu(saglasnost)u ovo me nemoj ubjedjivat,jer sam imao takvu parnicu na sudu. i legalizacija je odbijena...
  6. Hvala
    Matrix je dobio reakciju od El Gato u Ugovor o doživotnom uzdržavanju   
    Jel majka upisana vlasnica stana
     
    Ona ili osoba koju opunomoći. 
  7. Hvala
    Matrix je dobio reakciju od El Gato u Ugovor o doživotnom uzdržavanju   
    Zemljišno-knjižni ured Općinskog suda
     
    Da
  8. Hvala
    Matrix je dobio reakciju od qwerty7 u Otpis zakonskih zateznih kamata // stečeno bez osnove   
    Ukratko,
    vjerovnik ima pravo ali ne i obvezu da uz glavnicu potražuje i kamate,tako da nevidim nikakakav izgovor u ""stjecanju bez osnova""
  9. Sviđa mi se
    Matrix je dobio reakciju od Borbena7 u Nasljedna prava maloljetnog nećaka   
    Glede citiranog vidi odredbe čl. 75 Zakona o nasljeđivanju
  10. Sviđa mi se
    Matrix je reagirao na Borbena7 u Nasljedna prava maloljetnog nećaka   
    Kako on, tako ste i Vi dobili to pravo tj. po tome što ste se samo rodili.
  11. Sviđa mi se
    Matrix je reagirao na Borbena7 u Nasljedna prava maloljetnog nećaka   
    Nikako, jer ima jednako pravo kao i Vi.
  12. Sviđa mi se
    Matrix je reagirao na Borbena7 u Nasljeđivanje   
    Ne.
    Ovisi što bi sve bilo predmet ovog ugovora.
  13. Sviđa mi se
    Matrix je reagirao na Borbena7 u Isplata iz nekretnine   
    Ne, isplata nije nužna, jer možete biti i suvlasnici. A ako dođe do isplate, možete se dogovoriti sporazumno o vrijednosti ili sudskim putem.
  14. Sviđa mi se
    Matrix je reagirao na Borbena7 u Nasljedno pravo - prodana nekretnina   
    Ne je odgovor na oba pitanja, ako u trenutku prodaje nije bilo zabilježbe spora u zk.
  15. Sviđa mi se
    Matrix je reagirao na Borbena7 u Nasljedno pravo - prodana nekretnina   
    Da, između nasljednika postoji obvezno-pravni zahtjev za isplatu, ako se utvrdi povreda nužnog dijela.
     
  16. Sviđa mi se
    Matrix je dobio reakciju od Ivan991 u Upis vlasništva u ZK, određenog djela nekretnine!   
    Pazite jednu stvar, ne može vam se reči da imate 100% sigurnost, međutim u konkretnoj situaciji je evidentno da je darovatelj darovao nekretninu i istovremeno odredio suvlasnicima suposjed, odnosno izvršavanje faktičke vlasti na suvlasničkim dijelovima, a što bi se u eventualnom sporu moglo tumačiti i kao zamišljeni način diobe suvlasništva. 
  17. Hvala
    Matrix je dobio reakciju od mk2022 u trzisna vrijednost u darovnog ugovoru   
    Niste u obvezi uopće navoditi procjenu, ovo osobito iz sljedećeg:
     
     
  18. Sviđa mi se
    Matrix je reagirao na regard u Kupnja nekretnine   
    Na temelju ovoga što piše u zemlj.knjigama ja bih rekla da vikendica ima Uporabnu dozvolu i da je u redu kupiti je (ucrtana je u katastar i priložena je Uporabna).  (dakle kuća nije legalizirana, već je građena na temelju dozvole iz 1987., i nakon gradnje ishođena je uporabna što znači da je izgrađena prema parametrima iz građ.dozvole)
    Međutim postoji mogučnost da je kuća možda naknadno dograđivana, ali to vrlo lako sami provjerite.
    Tražite od prodavatelja da vam pokaže tu građ.dozvolu iz 1987, i uporabnu dozvolu. Ako on to nema više kod sebe, onda možete izvaditi te dozvole u gruntovnici (nisam sigurna) ili u gradskom arhivu. Prije svega treba provjeriti u tekstu Uporabne dozvole koji gabariti kuće su navedeni, visina i katnost. Ako odgovaraju stvarnom stanju stvari onda je sve u redu. 
    Ako se ne osjećate sigurnim da si sami to provjerite, onda prođite kod nekog lokalnog arhitekta pa ga angažirajte da provjeri sve za vas. Arhitekt će vam to najbolje provjeriti.
  19. Sviđa mi se
    Matrix je dobio reakciju od Spitfire u Kupovina udjela vlasnistva nekretnine   
    Već vam je dat pravni put
     
     
  20. Hvala
    Matrix je dobio reakciju od čudo u Darovni ugovor   
    Ne
  21. Sviđa mi se
    Matrix je reagirao na Borbena7 u Ostavinska rasprava   
    Ovakvim postupanjem nije ugrozio ničija prava.
  22. Sviđa mi se
    Matrix je dobio reakciju od Borbena7 u Izdavanje punomoći   
    Vidite odredbe čl. 89/a ZPP koji se u ovršnom postupku primjenjuje osnovom čl. 21 st. 1. OZ
  23. Sviđa mi se
    Matrix je dobio reakciju od mutavi u Pobijanje darovnog ugovora   
    Svaki se ugovor može pobijati, a ne samo darovni,no ono što je neizvjesno je krajnji ishod postupka. 
     
    Po kojem osnovu bi pobijali, na što aludirate ( pobijanje iz razloga rušljivosti, ništavosti ili pak redukcija dara radi povrijede prava na nužni dio) 
  24. Tužan
    Matrix je dobio reakciju od TončicaBalončica.pok.Jakov u troškovi   
    Sumnjam da će sud dosuditi takav trošak. 
  25. Hvala
    Matrix je dobio reakciju od Beti61 u Odricanje od nasljednog vlasništva na dio nekretnine   
    Mislim da može bez solemnizacije ili javnobilježničkog akta, ovo iz razloga što je obdarenica već u posjedu nekretnine, pa je dovoljno da u ugovoru navedu stavak o predaji posjeda darovanog suvlasničkog dijela. 
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija