Jump to content

ang_el

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ang_el objavio

  1. molim ako netko zna: da li se može ovjeriti original svjedodžba u školi ili baš mora kod javnog bilježnika, ne bih htjela predavati original a potrebna mi je ovjereni preslik, hvala unaprijed
  2. mislim da si krivo "načuo" sporazumnim otkazom gubiš pravo na naknadu sa zavoda za zapošljavanje ukoliko imaš uvjete za naknadu (naknada se određuje prema godinama radnog staža)
  3. Poslodavac daje otkaz zbog kršenja ugovora o radu, zbog gospodarskih razlog i sl. U tvom (kao i mom) slučaju to su neisplate plaća. Ako potpišeš sporazumni prekid teško da ćeš dobiti neisplaćene plaće bez suda, a nemaš pravo na naknadu sa biro-a a niti pravo na otpremninu ako nije navedeno u otkazu. Ako daš izvanredni otkaz-znači ti otkazuješ ugovor o radu zbog kršenja zakona od strane poslodavca tada imaš pravo na naknadu sa biroa ali ne znam da li imaš pravo na otpremninu. Sva ova "prava" treba moći i znati ostvariti, a vjerujem i da traje vremenski predugo, stoga se ljudi teško odlučuju na taj potez. Najpovolnije rješenje bi bilo otkaz ugovora o radu zbog gospodarskih razloga gdje se u otkazu navodi iznos zaostalih neisplaćenih plaća koje je poslodavac dužan isplatiti (istina ne postoji zakonski okvir koji je to rok i kako će isplatiti ako mu je račun u blokadi) no poslodavci to ne čine jer dobivaju na vremenu. Ako je žiro račun u blokadi duže vrijeme već odavno je trebao po sili zakona biti pokrenut stečaj u kome radnici ostvaruju zakonom propisana prava. No ni to se ne događa. Znači radnik bi sam trebao pokrenuti stečaj. I sama sam u sličnoj situaciji ali sa 26 godina radnog staža i jednostavno nemam pravi odgovor ni za sebe, poslodavac odugovlači namjerno ili ne...a računi dolaze, minus u banci je pri kraju.
  4. ja sam postavila svoje pitanje, dilemu, problem 19.9.2012. i vidim da je pogledano 60-tak puta ali nitko nije ni komentar ostavio, svi smo više manje neupućeni a zakoni su nedorečeni, nemaš koga pitati za savjet jer se većina savjeta plaća a mnogi su u potrazi za pomoći..Preostaje eventualno vidjeti da li se ima pravo negdje na besplatni pravni savjet.
  5. Da li je subjekt d.d. ili doo ? Pišem iz nekog vlastitog iskustva: bijah zaposlena u doo koji je bio u sklopu d.d. Znači dva subjekta sa posebnim žiro računom, direktorom i sl. ali je uprava jedna (vlasnici su većina dioničara koji imaju svoje firme u sklopu d.d.-a) Prije pokretanja skraćenog stečajnog postupka nad jednim d.-m traženo je od mene da potpišem novi ugovor sa d.d.-om te mi je rečeno da ne gubim nikakva prava iz radnog odnosa zato što je doo u sklopu d.d.-a. E sada kako bi rekao Đole: „ako su varali mene i ja varam vas" Preporučam da negdje potražiš mišljenje struke-odvjetnika, jer ovdje su uglavnom komentari a ne mišljenje pravnika, bar koliko sam uočila do sada.
  6. Za otpremninu je važno da imaš najmanje 2 godine neprekidnog radnog staža kod istog poslodavca. Otpremnina je određena Zakonom o radu, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom..važno je da nemaš prekid radnog odnosa, tj. da se sporazumni raskid i novi Ugovor o radu vežu datumima. Znači raskid npr. 01.10.2012 a novi ugovor 02.10.2012.
  7. http://www.hzz.hr/default.aspx?id=7105 Pred zakonom su svi jednaki (tako bi trebalo biti) To što nisi član sindikata ne bi trebalo utjecati na tvoja prava iz radnog odnosa. Bar koliko sam ja shvatila jer sam u sličnoj situaciji pa sam ovih dana dosta pretraživala po tom pitanju. Pitanje je samo koliko stečaj može trajati i da li će biti novca da se isplate zaostale plaće i otpremnine.
  8. zato što :"Unatoč tome što je udruga Legalis i dio njezinih članova ovlašten od Ministarstva pravosuđa za pružanje besplatne pravne pomoći, ovakvu pomoć još uvijek ne pružamo u direktnom kontaktu sa strankama." znači da je ne daju besplatne pravne savjete, moraš se obratiti nekom drugom, ili čekati da netko tko je eventualno imao slično iskustvo ovdje to iznese.
  9. "1. Prema Zakonu o radu otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće, koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca. 2. Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu." (novi Zakon o radu čija je primjena nastupila 1. siječnja 2010. godine) Molim pojašnjenje ovog gore navedenog? Da li nakon 26 godina neprekidnog radnog staža u jednoj firmi se primjenjuje pravilo 1/3 bruto plaće pomnoženo sa brojem godina ili je to šest prosječnih mjesečnih plaća. Poslodavac nije isplatio plaću za 7,8 mjesec. U razgovoru mi je rečeno da ću dobiti poslovno uvjetovani otkaz krajem ovog mjeseca. Zanima me da li ću u slučaju neisplate zaostalih plaća i otpremnine nakon potpisivanje otkaza morati tužiti poslodavca ako ne isplati plaću i otpreminu ili je bolji način ostvarivanja prava pokretanje stečaja ? Hvala
  10. Evo ovako. Mene interesira što se dogadja ako poslodavac duže vrijeme ne uplaćuje doprinose za mirnovinsko osiguranje. Navodno da se prilikom ostvarivanja prava na mirovinu odbija odredjeni postotak zbog toga. Zašto je to tako ? Ako ja npr. imam 21 godinu radnog staža a uplaćeno mi je za 15 godina, što sa onim ostatkom, tko je za to kriv, ja zasigurno ne jer se je meni od moje bruto plaće skidao svaki mjesec odredjeni iznos doprinose (poreze, prireze i sl). Ja osobno kao i nitko od zaposlenih ne može odlučivati hoće li ili neće izdvajati odredjena sredstva kao što su doprinosi, porezi, prirezi...pa ne vidim zdravu logiku da bi se pri odlasku u mirovinu ta ista mirovina umanjivala zbog propusta koji čini poslodavac (svjesno ) !!!
  11. Mislim da subota ne ulazi u godišnji odmor, no to ti ništa ne mijenja na stvari, svoja prava u ovoj državi je jako teško ostvariti. Prvo, teško se dolazi do potrebnih dokumenata, drugo sve se ostvaruje putem sudova, što znači privatnim tužbama (a to košta) i nema garancije nikakve da će pravda biti zadovoljena....
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija