Jump to content

mirna

Korisnik
  • Broj objava

    70
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Rješenje vidim u varijanti da predate nadležnom tijelu zahtjev za izdavanje uporabne dozvole, koji će Vam odbaciti s obrazloženjem da se za te objekte takav akt ne izdaje. Zaključak o odbacivanju zahtjeva za izdavanje uporabne dozvole predajte u gruntovnicu koja bi temeljem njega trebala brisati zabilježbu da uporabna nije priložena. Tada ne bi trebalo biti problema ni u banci, ukoliko im sam zakon nije dovoljan.
  2. mirna

    DPU i UPU

    Logično je za očekivati da će se kod izrade planova voditi računa o mogućoj koliziji, međutim u praksi to često nije slučaj. Zato je čl. 103. st. 3. Zakona o prostornom uređenju i gradnji propisano: "U slučaju međusobne neusklađenosti dokumenta prostornog uređenja užega i širega područja, lokacijska dozvola se izdaje na temelju dokumenta prostornog uređenja šireg područja."
  3. Zanima me ima li netko iskustva koliko vremena traje postupak dobivanja suglasnosti nadležnog ministarstva strancu za kupnju nekretnine u RH? Konkretno, radi se o državljanu R Slovenije.
  4. mirna

    DPU i UPU

    Samo jedna opaska, glede tzv. dezinformacija. Bez obzira na to što je ostavljen na snazi, u dijelu u kojem je plan nižeg reda u koliziji s planom višeg reda, primjenjuju se odredbe plana višeg reda.
  5. Smatram da se žalbeni postupak mora riješiti zaključkom o obustavi postupka (čl. 247. ZUP-a), jedino se s kolegama razilazim u mišljenju po pitanju nadležnosti.
  6. U slučaju kada stranka odustane od žalbe prije nego li prvostupanjsko tijelo dostavi spis drugostupanjskome, može li prvostupanjsko tijelo samo obustaviti postupak, ili je potrebno ipak dostaviti spis drugostupanjskom tijelu da to ono učini?
  7. Ukoliko se radi o obiteljskoj kući, upravna pristojba je uvijek 800 kn. Ako je objekt veći, tj. ako izlazi iz definicije obiteljske kuće, pristojba se računa 50 promila od umnoška novodobivene bruto površine i etalonske cijene građenja ( 5.246,62 kn). Što bi, u Vašem slučaju, iznosilo puno manje. Osim pristojbe, prije izdavanja građevinske dužni ste platiti komunalni i vodni doprinos, lokalnoj samoupravi, odnosno Hrvatskim vodama. To će Vam također računati samo za razliku u površini pa neće ispasti strašno...
  8. Ružna situacija, ali priznajte da ste se i sami pravili blesavi? Kažete da ste provjerili, da je sa zgradom sve ok, tj. da je građevinska u tijeku. Kako to mislite?! Već to samo po sebi nije ok, jer je kronologija sljedeća: lokacijska dozvola, građevinska dozvola (i to pravomoćna), gradnja, tehnički pregled, uporabna dozvola, prodaja stanova, useljavanje. Onda je sve ok, a ne kada vi retroaktivno ishodite dokumente potrebne za građenje. Kako god, bojim se da ćete sada cijelu proceduru morati proći od početka. Ondašnjeg investitora eventualno možete ganjati po sudu, ali kao vlasnici, vi ste sada odgovorni za građevinu. Dakle, Vi i ostali suvlasnici ste investitori u upravnom postupku. Ondašnja lokacijska je istekla, morate i nju nanovo ishoditi, na građevinskoj ćete platiti posebnu upravnu pristojbu za gradnju započetu bez građevinske dozvole (u iznosu polovine komunalnog doprinosa), te ćete platiti vodni doprinos, što je namet uveden u međuvremenu. Sretno!
  9. Plan se neće mijenjati na temelju pojedinačnih molbi. Ali se svakako angažirajte kada promjena plana ili novi plan bude na javnoj raspravi-to je trenutak kada se eventualno nešto može učiniti.
  10. Potrebna Vam je i lokacijska i građevinska dozvola. Za svako mijenjanje gabarita i promjenu namjene prostora.
  11. Hvala kolega, namjera mi je bila da mi netko potvrdi da ispravno mislim, odnosno da mi objasni ako griješim kada smatram takvu praksu neispravnom. Nažalost, nisam u poziciji da utječem, iako sam upozoravala na zbrku koja se time stvara.
  12. Put mora biti upisan kao put po kulturi u katastarskom operatu, a ukoliko put nije javan, morate biti suvlasnik, ili Vaša parcela mora imati pravo služnosti puta.
  13. Za lokacijsku dozvolu nije potrebna suglasnost susjeda, a niti za građevinsku. Naime, lokacijska dozvola se izdaje na temelju važeće prostornoplanske dokumentacije, a građevinska na temelju lokacijske dozvole. Susjed je u oba slučaja stranka u postupku i može se očitovati, no pozitivno očitovanje nije uvjet za izdavanje dozvole. Ako smatrate da je dozvola nezakonita, uložite žalbu. Nije mi iz Vašeg posta jasno za kakav objekt je Vašem susjedu izdana dozvola? Za jedinicu dvojnog,ili za onakav kakav je izveden?
  14. Skrećem Vam pažnju na to da se prenamjena prostora smatra rekonstrukcijom u smislu Zakona o gradnji, te ste za to dužni ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu. A za građevinsku dozvolu trebat će Vam suglasnosti svih suvlasnika. Da biste od Službe za gospodarstvo dobili dozvolu za obavljanje poslovne djelatnosti, trebat će Vam i uporabna dozvola...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija