Jump to content

Deenn

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovanje! Imam pitanje o legalnosti dugotrajne buke. Prošle godine u 3. mjesecu je susjeda s kata iznad napravila poplavu u svom stanu, što je inicijalno dovelo do manje štete nama kat niže. Susjeda je odbila otvoriti vrata 2 tjedna, hitne intervencije nisu htjele uči bez policije, a policija a nije htjela izaći za to. Zbog vode su neke neodržavane cijevi u njihovom stanu popustile, aktivno je curila voda, i u konačnici nam je cijela kuhinja bila uništena. Nakon značajno vremena smo se dogovorili (van suda), i ona je pokrili troškove obnove u našem stanu. Nažalost, od tad traju radovi u njenom stanu. I OK, razumijem, stan se mora obnoviti. I kod nas su bili radovi 4 dana (s tim da smo sve bušilačke/razbijačke radove obaviti isti dan, s najavom cijeloj zgradi). S obzirom na količinu štete kod nas kat niže, ne mogu ni zamisliti kako je kod nje izgledalo. Živimo u gradu, živimo u zgradi, posve je jasno da ne može uvijek biti mir, da su povremeni radovi dio takvog života. Ali ovo traje već preko godinu dana. Nekad krene već ujutro u 6, razbijanje, čekićanje, bušenje. U 1 ujutro/po noći se miču ormari jer moleri dolaze ujutro. Popodne moram sastanke na poslu prekinuti (remote work) jer su susjedi odlučili baš tad bušiti i jednostavno se ne čuje što govorim u mikrofon. Tuširam se u 20:30 navečer i moram izjurit van iz tuša jer su počeli bušiti direktno iznad mene, ogromna buka od koje mi onda nekoliko minuta kasnije još zvoni u ušima. Nema nikakve najave radova, nema nikakvog "ritma" u radovima, samo nam se odjednom krenu trest zidovi. Susjeda u potpunosti odbija kontakt s nama - ljuta je što je morala platiti štetu u našem stanu. Što se tiče drugih susjeda, oni joj povremeno izađu, bude malo međusobnog izderavanja na hodniku, i onda se svi zadovoljni vrate u svoje domove i buka nastavi. Opet želim naglasiti, razumijem da su radovi i buka zbog istih normalni i očekivani u gradskim zgradama. Problem je dugotrajnost (početak 3. mjesec 2021., zadnje bušenje je bilo danas, 7.5.2022. u 11:04) i nepredvidivost. Teško je živjet "normalan život" - moram istrčat iz tuša ili se dić s WCa da očuvam sluh, TV se ne može gledati jer se pola vremena ne čuje, kuhanje se smanjilo jer smo nekoliko puta našli male komadiće stropa u hrani ("mrvice" stropa padaju kad se iznimno jako lupa), dovodi mi do problema na poslu s bukom tijekom sastanaka, i još mnogo drugih "malih" stvari. Jesu li tako dugotrajni radovi i takav stohastičan pristup radovima legalni? Postoji li bilo što što bi se moglo napraviti da se ti glasni radovi ograniče na neke dane/vremena, ili da barem bude neka najava? Ne želim neke odštete, ne želim susjedu oštetit, samo želim moći leć u krevet, zaspat i probudit se po svom životnom ritmu, a ne po njihovim radovima; želim se moć probuditi bez grča u stomaku jer mi netko gotovo svaki dan buši iznad glave.
  2. Da, radi se o uređaju za pranje rublja. Meni je najmodavac rekao da očekuje taj iznos od mene.
  3. Pozdrav! Imam sljedeći problem. Za bolji uvid u situaciju Vam želim prvo pružiti malo konteksta. Živim kao student sam u stanu. Stan je namješten, i u ugovoru su navedene stvari koje to podrazumjeva, što uključuje i kućanski aparat koji se pokvario. Cijela situacija izgleda ovako: ja budem u stanu od 1.10. do od prilike 10.7. Prošli ugovor bio od 1.10.2014. do 31.6.2015. (iako sam zapravo plaćao od 1.7., razlog tome malo kasnije), a trenutni ugovor je od 01.07.2015. do 31.6.2015. Znači postoji period od početka 7. mjeseca do 1.10. kada je stan prazan, a ja ga plaćam. To radim jer nisam u blizini Zagreba, te nemam mogućnosti dolaziti i obilaziti stanove nekoliko dana, pa sam primoran pristat na takav "dogovor". Problem: kućanski aparat se pokvario, i najmodavac ga odbija popraviti. Aparat je radio kada sam stan napustio (na početku ljeta), i sada kada sam se vratio ne radi. Nazvao sam najmodavca, objasnio situaciju, na prvu je "pristao" to obaviti, a onda me dan poslije nazvao optužujući me da sam ja oštetio uređaj dok sam ga pokušao upaliti (uređaj zuji, i pustio sam ga oko minutu da vidim hoće li krenuti raditi kako treba, na telefonu sam rekao "neko vrijeme" umjesto minutu, što je kasnije objašnjeno da znači oko minutu). Zahtjevao je da "izvolim" ja to sve sam napraviti. Kada sam napomenuo da, ako postoji očekivanje da je to platim, to nije slučaj, na što je najmodavac krenuo vikat, i onda se složio (sam sa sobom) da ćemo "pola pola". To za mene ne dolazi u obzir. Uređaj je bio star i u lošem stanju kada sam došao u stan (imam slike), te uz to ne vidim zašto bi ja nekome drugome plaćao uređaje. Na moj komentar da ja to neću platiti, najmodavac je rekao, citiram, "bu te onda smrdili. ha. ha.". Na to sam rekao da je uređaj u ugovoru dogovoren, na što mi je prijetio izbacivanjem iz stana. Takav novi uređaj dođe ~2500kn, popravak procjenjujem na 800-1000kn. Što su moje opcije? Molim Vas za smjernice, nisam se još nikada našao u ovakvoj situaciji.
  4. Hvala Vam! Zaboravio sam napomenuti da su isplatitelji većinom smješteni u SADu. Kako to mjenja situaciju? Možete li mi molim Vas pojasniti što se desi ako ostvarim bruto primitak veći od 11.000kn? Što znači da roditelj mora iskazati moj koeficijent osobnog dobitka i kakvog to utjecaja ima na mog roditelja?
  5. Pozdrav! Imam pitanje koje me već duže vremena muči, a nisam uspio naći odgovor. Student sam i zanima me na koji način mogu legalno zaraditi? Konkretno, imam mogućnost prodaje softwarea (igara izrađenih u Flashu). Prodaja ide na način da neka web stranica kupi pravo da ta igra bude na njihovoj stranici (s tim da je potrebno smjestiti njihove reklame unutar igre i neke druge tehničke detalje srediti po njihovim zahtjevima). Može biti isključiva licenca, znači da može biti samo na njihovoj stranici, ali ne mora. Oni plaćaju fiksnu cijenu i to je sve što ja dobivam (oni dalje zarađuju na reklamama unutar igre, ali to se mene ne tiče). Mene sada zanima, kako ja kao student mogu te novce dobili legalno, da platim sve poreze i što je sve već potrebno. Sam izrađujem software, grafički dio i glazbu. Koristim besplatne alate. Zarada može biti u rasponu od $50ak do nekoliko tisuća dolara po igri, ovisi o kvaliteti igre (ali većinom bude ~$100; kupci daju ponude). Živim u stanu s cimerom tijekom studija van mjesta prebivališta i roditelji me financiraju, ali im želim olakšati ako ikako mogu. Postoji li uopće mogućnost da na taj način zaradim? Radi primjera, ako zaradim $100, koliko toga će nakon odbitaka doći do mene? To se računa kao honorarni rad, ne? Kakav mi račun u banci treba? Kakav je proces da se poplaćam/prijavim/što god već treba? Trebam li još što znati? Potpuno sam izgubljen i ne uspjevam naći neki smislen, za obične smrtnike razumljiv tekst o tome. Hvala unaprijed!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija