Jump to content

Kavran

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Kavran

    Vlasništvo

    Nasljednica sam zemljišta iza prabake.Imam vlasnički list. Na toj čestici ima od prije upisanih suvlasnika (svi se poznajemo). Dogovaramo razvrgnuće suvlasništva, ali nas sad tuži osoba upisana u katastru (poziva se na dosjelost) i traži posjed u svoje vlasništvo. Zemljište je uvijek uredno vođeno u gruntovnici, mi smo ga samo ponekad obišli i nismo vidjeli da ga itko koristi - potpuno je zapušteno. Što mi je činiti i kako obraniti svoje vlasništvo? Sjećam se neke afere na Braču. Kako se dokazuje da je zemljište bilo u posjedu? Zahvaljujem na svim odgovorima
  2. Prodajem auto na koji imam bonus 50%. Novi auto kupuje suprug. Kako može steći pravo kod osiguranja na moj bonus? Hvala na savjetu.
  3. Znam da u tom području ima mnogo sličnih slučajeva, ali je svaki specifičan. Naš ugovor nosi naziv "Ugovor o razvrgnuću suvlasničke zajednice". Problem je veći jer su davno svi predali svoje ugovore u gruntovnicu, pa i ovaj najnoviji kupac.
  4. Molim vrlo stručan savjet, a ne samo mišljenje. Nas 25 obitelji kupilo je po komad zemlje na jednoj velikoj parceli. Dogovorno smo proveli postupak parcelacije i mislili da smo sve riješili, a nismo proveli postupak razvrgnuća suvlasništva. Tako smo se i ponašali - kao vlasnici svaki svoje parcele. Jedna je gospođa "svoju" parcelu prodala, kupoprodajni ugovor predala u gruntovnicu ( u Puli) i sebe više ne smatra ni vlasnicom ni suvlasnicom. A pravno stanje je slijedeće: kupac je postao vlasnik samo njezinog suvlasničkog dijela te parcele, a ostatak je u suvlasništvu svih nas. Na "našim" parcelama spomenuta gospođa ostala je suvlasnica. ( Sve su nam to objasnili u gruntovnici.) Mi smo sada napravili ugovor o razvrgnuću suvlasništva, potpisali ga kod bilježnika svi osim sporne gospođe koja vlasničke listove jednostavno ne smatra pravovaljanima, već nemarnim vođenjem zemljišnih knjiga. Možemo li ovakav ugovor poslati u gruntovnicu, kakvo ćemo riješenje dobiti i što nam je dalje činiti? Zahvaljujem svima na pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija