Jump to content

slotermeyer

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je slotermeyer objavio

  1. 1.Procedura za vraćanje je sljedeća: Ako se jedan od supružnika odluči vratiti na prezime koje je imao prije zaključenja braka može u roku od 6 mjeseci od prestanka braka o tome dati izjavu matičaru u mjestu svog prebivališta. 2. Može se sklopiti brak s prezimenom bivšeg muža, nije potrebno vraćanje na staro.
  2. Da, upravo je zanimljivo kako je susjed dobio prijavu za prekršaj protiv javnog reda i mira kad se iz teksta iščitava da je napad nastupio na privatnom posjedu i još ste povrh toga zadobili laku tjelesnu ozljedu. Način na koji ste opisali, ovdje se radi o nekoliko kaznenih a ne prekršajnih djela i što se vas osobno tiče, prekršajni postupak ovdje ne bi smio biti dovoljan. S obzirom da ste napisali da imate medicinsku dokumentaciju, trebali bi pokrenuti privatnu tužbu za naknadu štete zbog povredu prava na tjelesno i duševno zdravlje. Eto, barem se meni tako čini.
  3. Odredbe o poništaju braka se primjenjuju kada brak nije valjan. To su slučajevi kada je maloljetna osoba sklopila brak bez dopuštenja suda, zatim ako je brak sklopila osoba lišena poslovne sposobnosti, te ako je brak sklopila osoba koja je još uvijek u braku. U ovom navedenom slučaju tih pretpostavki očito nema. Tužba će dakle biti potrebna, jer u slučaju jednostranog traženja razvoda braka, bračni drug mora pokrenuti sudski (parnični) postupak, a za svoje traženje može se pozvati na jednu od okolnosti koje su zakonskom normom određene. U postupku o bračnom sporu ako jedan bračni drug podnese tužbu za razvod braka, a drugi izričito izjavi da ne osporava opravdanost tužbenog zahtjeva, smatra se da su bračni drugovi podnijeli sporazumni zahtjev za razvod braka. S obzirom da u vašem primjeru jedan bračni drug uskraćuje pristanak, dobra vijest je ta da će kod RELEVANTNIH okolnosti za razvod braka sud razvesti brak ako utvrdi da su bračni odnosi teško i trajno poremećeni ili ako je od prestanka bračne zajednice PROTEKLA GODINA DANA. Dakle, na tu okolnost iz čl. 43. točke 2. Obz., će se morati pozvati bračni drug koji jednostrano traži razvod braka, a tvrdnje koje istakne u tužbi mora u parnici dokazati.
  4. Takav ugovor bi bio ništetan u startu, nema nikakve teorijske osnove da ga se uspostavi u smislu Zakona o obveznim odnosima. Što se tiče Obiteljskog zakona, da, on regulira samo imovinske odnose među bračnim drugovima. Međutim, ako bi krenuli u postupak razvoda mogli bi kroz obavezan (s obzirom da spominjete dijete) postupak posredovanja jedino pokušati dokazati kako su odnosi vaše supruge intenzivnije promiskuitetne naravi i samim tim štetne za dijete. Doduše teško, s obzirom da se "nevjera" u današnje vrijeme tretira kao pravo i ne povlači sa sobom penalnu dimenziju, ali to mi se osobno čini kao jedina teorijska mogućnost.
  5. Moj otac i maćeha su živjeli u vanbračnoj zajednici 25 godina u stanu moje bake, te imaju djecu. Prema tome, pretpostavke za valjanu izvanbračnu zajednicu su ispunjene. Maćeha je kupila stan prije par godina, (tijekom trajanja zajednice) te se preselila u isti i samim tim prekinula faktičnu zajednicu. Sama kupnja stana naravno nije bio problem s obzirom da zbog neformalne prirode nije vidljivo postojanje drugog vanbračnog druga. Oboje, zbog indolentnosti ili nečeg trećeg nisu pristupili razvrgnuću bračne stečevine, te sada taj novi stan glasi isključivo na maćehu. Zanima me stoga, na koji će se način eventualno moći dokazivati da je ta nekretnina zapravo suvlasništvo?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija