Jump to content

nimarmat

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. hvala, to mi je jasno. Međutim situacija je specifična jer sam bila 3 godine na porodiljnom, zatim na godišnjem i poslodavac je nakon toga donio odluku o otkazu i o odrađivanja otkaznog roka u drugoj poslovnici jer se moja u međuvremenu zatvorila. Kad sam odluku primila rečeno mi je da moram doći isti dan na poso. Zbog navedene situacije to nisam mogla, a privatne obveze nisam uskladila s poslovnima jer nisam imala raspored rada, Da li mi je poslodavac bio dužan prije toga dostaviti raspored rada pa me tek onda zvati na posao ili je opravdano da me zove isti dan ako je u otkazu nevedeno da će mi biti raspored dostavljen?
  2. molim pomoć! Dobila sam izvanredni otkaz zbog nedolaska na posao pod isprikom da sam izostala s posla, a nedolazak nisam opravdala. Taj dan sam trebala početi odrađivati otkazni rok, nazval sam poslodavca, molila da mi odgodi za dan dva jer sam bila sama kod kuće s malom djecom te ih nisam imala kome ostaviti. Naređeno mi je da se snađem i dođem . Netom prije početka smjene, poslala sam sms u kojem se ispričavam i navodim razlog, a poslije toga i zovem poslodavca. On nije imao milost i dao mi je izvanredni otkaz . Da li je izostanak radi skrbi o djeci opravdan razlog za otkaz, budući da ja ne mogu dostaviti službernu dokumentaciju koja bi me ispričala, kao npr. kad je to slučaj kod bolovanja? poslodavac navodi da izostanak nisam opravdala. Da li je to točno budući da sam zvala, poslala sms i već prije toga telefoski molila da mi se odredi drugi dan stupanja na rad iz navedenog razloga ?
  3. koristila sam godišnji odmor nakon povratka s porodiljnog, u međuvremenu bila 15 dana na bolovanju. radila sam u poslovnici koja se zatvorila, a poslodavac nije donodio nikakve odluke o rješavanju mog radnopravnog statusa. Zvala sam firmu dok sam bila na bolovanju i pitala što trebam raditi, da li se po povratku s bolovanja vraćam na rad u neku drugu poslovnicu ili mogu nastaviti koristiti ostatak g.o. Kako sam imala probleme s poslodavcem, nadređena mi je neljubazno odbila dati ikakve smjernice i rekla neka se sama mislim i da ću dobiti otkaz radi toga. Poslodavac me zatim bez mog znanja vratio na ostatak godišbjeg i u međuvremenu donio odluku o otkazu. da li je počinjen prekršaj i kome se obratiti?
  4. Da , to znam i sama, mene samo zanima plaćanje...tako bi recimo poslodavac koji umjesto satnice isplaćuje dnevnicu mogao zahtjevati da tjedan od 40 radnih sati odradim u 2 dana po 20 h..ili ?
  5. Molim pomoć. Radim u jednoj firmi gdje mi se ukupan broj radnih sati zbraja i prikazuje kao prosječno radno vrijeme, a iznosi 40 sati tjedno, dakle puno radno vrijeme. Znači, radim 2 dana po 6 sati dnevno, 2 dana po 5 sati, 1 dan 6 sati , 1 dan 12 sati i onda imam slobodan dan. kad se to sve zbroji kroz radni tjedan imam 40 sati. Međutim, imam li pravo zahtjevati od poslodavca da mi na dan kada radim 12 sati plati 8 redovno + ostala 4 prekovremeno ili on ipak ima pravo zbrajati babe i žabe pa mi na taj način isplaćivati 40 redovnih sati ili bi trebao plaćati 36 redobnih + 4 prekovremena ?
  6. nimarmat

    odšteta

    brat mi je jutros u školskom dvorištu zadobio tešku tjelesnu ozljedu, radi se o puknuću slezene. U školi su izjavili da je to zbog neočišćenog prilaza zbog snijega, no ustvari mu je drugi djećak potpleo nogu. Ima li smisla tužiti školu, obzirom da se to dogodilo u školskom dvorištu, kako i na koji način pokrenuti postupak
  7. Pozdrav, imam nekoliko pitanja pa molim pomoć, odgovorite što znate. 1. Radim već 4 godine kod istog poslodavca, trenutno koristim porodiljni. Moja poslovnica se nedavno zatvorila pa me zanima imam li pravo na otpremninu kad se vratim s porodiljnog? 2. Što učiniti kada vas poslodavac "sili" da potpišete sporazumni raskid ugovora o radu, kome to prijaviti? 3. U mom ugovoru kao radno mjesto stoji: "rad se obavlja u poslovnici u mjestu XX i drugim mjestima", ta druga mjesta nisu navedena pobliže. Također sam se ugovorom obvezala da ću za potrebe firme ponekad pristati na povremeni rad u drugim mjestima. Znači li to da me poslodavac nakon povratka može kako hoće vozati po udaljenim mjestima dok me ne prisili na taj način da sama dam otkaz ili ipak postoji neki realni period u kojem to više neće moći raditi? 4. Imam neiskorišteni godišnji odmor od prošle godine. Kako pokrenuti zahtjev i kome se obratiti da mogu iskoristiti taj godišnji da ne propadne, ima li mi poslodavac pravo odbiti taj godišnji i mogu li dobiti otkaz dok sam na godišnjem jer se poslovnica zatvorila?
  8. Imate pravo na korištenje punog godišnjeg odmora za 2012 godinu, ali do 1.6. ili do 30.6. ove godine (nisam sigurna točan datum). Što znači, imate još koji dan da ga otvorite jer u protivnom "propada". Ako vam poslodavac odbija omogućiti godišnji odmor, tada vam mora dati naknadu u visini naknade koju biste dobili za taj GO.
  9. Ako prihvatiš poslovno uvjetovan otkaz to ti je bolja solucija ovoj besparici nego da ga sam daješ. Kad sam daš otkaz ništa od naknade s burze , a kad dobiješ otkaz ipak ćeš dobivati naknadu. U ovom slučaju tvoj je poslodavac kolko tolko korektan. E sad ovaj ugovor da odustaješ o otpremnini on ti nudi zato da zaštiti sebe, jer kad ti daje otkaz, poslodavac ti mora dati i otpremninu. Ti ćeš se ovim ugovorom odreći otpremnine (ali pažljivo čitaj taj ugovor, da ti ne bi nešto još podvalio), s druge strane ostvarit ćeš prava na birou. Po meni se čini ok, jer kad sam daš otkaz onda s biroa nemaš ništa. Šta se tiče neisplaćenih plaća, morat ćeš mu ili vjerovati da će te isplatiti ili ga tužiti jer drugu soluciju nemaš, ali svakako prihvati otkaz koji ti daje jer ćeš u protivnom ili izgubitit prava koja imaš na burzi ili i dalje čamiti u toj firmi i čekati na možebitnu plaću. Također, ako se preseliš u drugo mjesto radi novog posla, imaš pravo od burze tražiti naknadu troškova preseljenja. Proguglaj malo i raspitaj se. Sretno!
  10. Molim pomoć, ako netko ima iskustva! Naime, mom suprugu je stigla obavijest iz porezne da podmiri dugovanje za koje ga tereti mup zbog prekršaja u prometu za koji je novčano kažnjen. E sad, znam da je mup već neko vrijeme uveo praksu da novčane kazne naplaćuje odmah iz povrata poreza, zbog toga samo i dobili dopis iz porezne. Ono što mi nje jasno jest to da smo se mi žalili na na nočanu kaznu, koja doduše nije nešto velika (350 kn) ali eto, žalili smo se. Nikakvu obavijest povodom žalbe nismo dobili, o prekršajnom sudu da i ne govorim, a eto, sad je ta kazna sjela na račun u obliku poreznog duga bez obzira na žalbu. Kome da se obratim i kako u mupu mogu provjerit što se dogodilo s tom žalbom? Hvala!
  11. cao ekipa, evo pitanjce! Radila sam u jednoj firmi, ostala trudna, otisla na bolovanje i sad koristim porodiljni od 3 godine, za 3. dijete. u meduvremenu, poslovnica u kojoj sam radila zatvorila se, ali ja se jos vodim kao u radnom odnosu jer sam na porodiljnom. imam, dakle, pravo koristiti i godisnji odmor. na porodiljnome sam evo vec 2 godine i sad mi je palo na pamet da do 1.6. 2013 iskoristim mjesec dana godisnjeg za 2012. godinu, tj. da prekinem porodiljni, uzmem godisnji da mi ne propadne, puknem 40 dana bolovanja pa zatim opet se vratiti na porodiljni i svi sretni i zadovoljni. zanima me da li to mogu izvesti i moze li mi poslodavac dati otkaz dok koristim godisnji i bolovanje-
  12. Ništa od onoga što ste naslijedili (bilo u braku, ili prije braka), ne ulazi u podjelu zajedničke imovine, dakle ta kuća je samo vaša i supruga nema pravo na apsolutno ništa. Iznimka se može dogoditi jedino ako ste u tu kuću obavili neko veće zajedničko ulaganje, a u tom slučaju ona ima pravo na isplatu svog dijela.http://www.legalis.hr/forum/images/smilies/icon_hammer.gif
  13. moj suprug nakon smrti oca prihvača svoj dio i odriče ga se u korist majke. majka prihvaća svoj i njegov dio.brat uzima svoj dio, i te su izjave dane na zapisnik i potpisane od strane svih 3 nasljednika. Međutim, dolazi do prekida ostavinske rasprave, te se majka i drugi sin upućuju na parnicu jer dolazi do spora oko utvrđivanja visine udjela u nasljedstvu, naime, drugi sin (brat mog supruga) spori majčinu bračnu polovinu. ta parnica traje već godinama i još nije gotova, slijedom toga nije gotova ni ostavinska rasprava, tj još nije doneseno rješenje o nasljeđivanju. majka je mom suprugu obećala da će napisati oporuku u kojoj će sve ostaviti njemu, ako joj se on odrekne svoga dijela, napominjem da je dogovor bio usmeni i da sud nije upoznat s tom činjenicom. On je svoj dio dogovora ispunio, a ona se naglo predomislila i sada odbija napisati oporuku, čak prijeti ucjenama i izbacivanjem iz stana. Da li je moguće da suprug povuče, tj. promijeni svoju nasljedničku izjavu budući da ostavinska rasprava još nije okončana (negdje sam pročitala da je mijenjanje izjave moguće do okončanja ostavinske rasprave), i ako je što treba poduzeti. Pomoć molim, zahvaljujem!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija