Jump to content

zerjav

Korisnik
 • Broj objava

  269
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Poštovan virtalni, zahvaljujem na kratkom i jasnom odgovoru,te molim odgovor i na slijedeće pitanje: Ako ne koristim telefon i internet u obračunskom razdoblju,moram li za to razdoblje platiti kompletnu ugovorenu naknadu,dio ili ništa ?
 2. Poštovana gospođo Ruby_Danderfluff, Vaša je objava točna,a ja ću je samo malo nadopuniti. Odredbom članka 16.stavkom1.točkom 9.Zakona o sudskim pristojbama propisano je da su od plaćanja pristojbi oslobođeni korisnici socijalne skrbi koji primaju pomoć za uzdržavanje. Takve osobe mogu koristiti različite blagodati "siromaškog prava",a u ovom slućaju bi gospođa trebala predati molbu za imenovanje pomoćnika za zastupanje bez prava na nagradu Hrvatskoj odvjetničkoj komori : Besplatna pravna pomoć i Gradskom uredu za opću upravu :OVDJE Želim Vam odlično zdravlje!
 3. Poštovani, imam Ugovor s Vipnet-om za paket 2U1 (telefon +internet),a sve je uglavnom koristila i račune plaćala naša kčerka,jer mi primamo Zajamčenu minimalnu naknadu,a koja za suprugu i mene iznosi 960 kuna mjesečno.Ona se odselila dečku i nezaposlena je,a mi nemamo novaca niti za osnovne životne potrebe,pa bi raskinuli Ugovor. Da li je dokazano siromaštvo opravdani razlog za raskid Ugovora,bez negativnih financijskih posljedica ? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru i želim svima odlično zdravlje.
 4. Poštovani gospodine felixx, njegovo postupanje je za svaku osudu i nema blage veze sa moralnim i etičkim standardima policije.Takvi službenici stvaraju lošu sliku i ruše ugled svojih kolega,a na ovom mjestu i Republike Hrvatske. Zar nadzorne kamere nisu dokaz ? Želim Vam odlično zdravlje!
 5. Poštovana-ni, Vipnet mi je mjesečnu naknadu za paket 2U1 uvečao za 8kn bez ikakvog objašnjenja. Nazvao sam ih i rekli su da je to zbog povećanja cijene mrežne infrastrukture,te da po Ugovoru to nije razlog za raskid istog.Provjerio sam Ugovor i to je istina. Molim odgovor na tri pitanja: 1.Postoji li mogućnost raskida ugovora,jer u računu nisu napisali razlog povećanja mjesečne naknade? 2.Treba li na računu mrežnu infrastrukturu prikazati kao posebnu stavku? 3.U čijem je vlasništvu mreža unutar zgrade? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima i svima želim odlično zdravlje.
 6. Poštovani gorand, zahvaljujući Vašim savjetima studentica je dobila stipendiju,te Vam se najljepše zahvaljuje. Fala Vam na dobroti koja krasi dobre ljude. Uz odlično zdravlje želim Vam i često smijanje:-) P.S. Evo i njihovog odgovora na prigovor,a koji su joj poslali elektroničkom poštom 17. veljače 2017.godine : "Poštovani, ovim Vas putem obavještavamo da ste ostvarili uvjete za dodjelu državne stipendije za akademsku godinu 2016./2017. po prihvaćenom prigovoru. Kako biste ostvarili pravo na državnu stipendiju, molim Vas da, u roku od tri (3) tjedna u Sustavu državnih stipendija (http://app.mzos.hr/drzavnestipendije), koristeći opciju „Izbornik“ na poveznici „Ostvareno pravo na stipendiju“, unesete ispravan IBAN žiro računa i potvrdite prihvaćanje Uvjeta stipendiranja. Prihvaćanje Uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja ugovora. U Sustav državnih stipendija (https://app.mzos.hr/drzavnestipendije) trebate se prijaviti, kao i prilikom prijave na natječaj za državnu stipendiju, uz pomoć svojih AAI korisničkih računa, koristeći opciju Prijava. S poštovanjem, Uprava za visoko obrazovanje Ministarstvo znanosti i obrazovanja "
 7. Poštovani, zahvaljujem na hitrom i sveobuhvatnom savjetu,te Vas još molim mišljenje o svrsishodnosti navođenja u u prigovoru sljedećih činjenica : 1.Mislim da je po definiciji obitelji studentica jednočlana obitelj,jer s roditeljima zajedno ne živi na istoj adresi, ne privređuju zajedno, ne ostvaruju prihod na drugi način i ne troše ga zajedno. Uzdržava se sama i,nažalost, ne može financijski pomagati roditeljima,a kao niti oni njoj. 2.Studentica je naknadno dala oib-e roditelja,a na zahtjev Uprave za visoko obrazovanje, pa mislim da to nije razlog odbijenice. Evo i njihovog zahtjeva koji su joj poslali elektroničkom poštom : " Šalje: drzavne-stipendije <drzavne-stipendije@mzos.hr> Datum: 08.12.2016. 11:08 (GMT+01:00) To: Cc: Drzavne-stipendije-PF <Drzavne-stipendije-PF@mzos.hr> Naslov: Obavijest studentima Poštovani, Provjerom i utvrđivanjem Vaše prijave na natječaj za dodjelu državne stipendije za akademsku godinu 2016./2017. utvrdili smo da u Izjavi o članovima obitelji koja je sastavni dio prijave niste naveli podatke o OIB-u za Vaše roditelje. Molimo Vas da nam sukladno definiranim odredbama Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju (NN, broj 90/16) dostavite podatke o OIB-u za oba roditelja na e-mail adresu drzavne-stipendije@mzos.hr kako bismo mogli provjeriti njihovo prebivalište. Tražene podatke molimo da nam dostavite što žurnije, a najkasnije do 9. prosinca 2016. godine (petka) do 16 sati. S poštovanjem, Uprava za visoko obrazovanje
 8. Poštovani, molim savjet u vezi pisanja prigovora na rezultate Natječaja za dodjeljivanje državnih stipendija za akademsku godinu 2016./2017. Redovnoj studentici prijava nije prihvaćena uz obrazloženje da je prijavila samo sebe kao jedinu članicu obitelji. Ona i roditelji žive u istom gradu,ali na različitim adresama. Više od godine dana je na toj adresi.Uzdržava se od rada preko Student servisa. Roditelji su nezaposleni i primaju zajamčenu minimalnu naknadu od 960 kuna. Zahvaljujem na trudu oko savjetovanja,te svima želim odlično zdravlje uz sretno putovanje novom godinom.
 9. Draga Notarice , ushićen sam jer ste bespogovorno uslišili moju želju Uhićenje i odvođenje moje malenkosti u Ludaru, mnoge bi jako razveselilo , a zbog ponovnog aktualiziranja edukativne teme o zlostavljanju djece cigaretnim dimom . Takvih se scenarija uopće ne bojim ,jer ste Vi moja osobna čuvarica i zaštitnica Da mi poštovani Rubens nebi prigovaral na trabunjanju i preopširnosti prelazim na razloge pisanja : 1.Na moje veliko zadovoljstvo , do sada je prvom Legalisovom povjerenstvu dobrote dragovoljno prijstupilo čak pet altruista Tako je stvorena unikatna djetelina koju krasi pet potpuno različitih listića : Fikus , Newbie , Grom73 , Rubens i Vi . Na taj način je već na samom početku zadovoljena i interdisciplinarnost . Pošto ste zaključali sva tri mjesta na kojima su se novi dobročinitelji mogli prijavljivati , otvorio sam novo upisno mjesto u kućici za peseke : http://ddkforum.forumotion.com/vatromet-ideja-f2/prvo-legalisovo-povjerenstvo-dobrote-t9.htm Tu je zaključavanje nemoguće , jer na kućici nema vrata pa je svatko uvijek dobrodošao Osim toga baš nitko neće moći reči da se htio uključiti u rad povjerenstva , ali nije mogao zbog zatvorenih i zaključanih vrata . Nadam se skorom povećanju članstva povjerenstva i potom njegovom početku rada 2.Mislim da je povjerenstvo za izradu nacrta zakona o zaštiti djece od pasivnog pušenja važno i radi eventualne suradnje sa Udrugom RODA -Roditelji u akciji . Njihovo čelništvo mi mjesec dana nije odgovorilo na pismo , pa sam isto objavio na Rodinom forumu . Time sam otvorio virtualnu javnu raspravu , a sa željom da se čuje glas forumskog naroda i tako čelništvu Rode olakša davanje odgovora na moj upit . Nakon 34 dana rasprava je prekinuta zbog moderatorske više sile , a to i nije čudno jer je tu bilo svega i svačega . No time nije narušena njena vjerodostojnost i reprezentativnost , jer je u njoj sudjelovalo 40 osoba ,i na šest forumskih stranica je napisano 268 tekstova . Ostvarena je i njezina vrlo važna edukativna funkcija jer je do danas pogledana više od 6800 puta .Detaljnije možete saznati na : http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=62953&start=0 Želim Vam odlično zdravlje
 10. Poštovani KronicnaStranka , najljepše se zahvaljujem na Vašim nepravničkim no nadasve logičkim promišljanjima . Mislim da ste u pravu glede svega napisanog . Jedino bih dodao da mi je malo žao kaj u vrijeme objave ove teme na Legalisu nije bio novootkriveni stihoklepac Floki , a koji bi sigurno o svemu dao pravni osvrt . Nedavno se vratih iz Baške i moram priznati da sam bio više nego ugodno iznenađen viđenim : 1.Parkiranje na livadi je onemogućeno postavljanjem zapreke 2.Na košarkaškom igralištu nisam nikada vidio aute nego jedino haklere košarice i malog nogaća 3.Dječje igralište je u potpunosti obnovljeno , obogaćeno novim sadržajima i maštovitim spravama za igranje Nadam se da je i moj pjesmuljak malo pripomogao u ostvarenju gore nabrojenog , jer nije samo objavljen u Večernjaku nego je visio i na oglasnoj ploči u Baškoj . Pisanje ću završiti citiranjem istinite misli poštovane Margaret Mead : " Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih ljudi može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali." Želim Vam odlično zdravlje
 11. zerjav

  Floki traži posao

  poštovani Floki , drago mi je da svoje slobodne trenutke nesebično darujete potrebitima , a ta dobrota ne samo da Vas duhovno obogaćuje i čini sretnim , nego će Vam se sigurno vratiti u privatnom i poslovnom životu . Moram priznati da ste ponekad "vražji" i kao da ste vragu iz torbe pobegli , pa Vam uz put čestitam na 666 objava . Simpatični ste mi zbog nadimka , jer se tak zvao moj pesek , a i zbog odabranog klaunskog lika . Bilo bi prekrasno da je radna odjeća medicinskog osoblja na dječjim odjelima klaunska , te da su i adekvatno našminkani Kaj se tiče Vaših pozitivnih poslovnih ambicija i želja za brzim napredovanjem , preporučam Vam hitro učlanjenje u stranku na vlasti , jer je njihova zajednica kronično deficitarna s visokoobrazovanim kadrom . U međuvremenu bi svoje teoretsko znanje mogli iskoristiti na izradi nacrta zakona o zaštiti djece od pasivnog pušenja , te tako na neki način spasiti čast Legalisa .Ako Vam je promaklo sve o tome možete saznati na : http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503320311&forum=7 http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503320411&forum=7 Svoje rukovodeće ambicije bi mogli realizirati na Dedeku ,za sveto nigdarjevo , kada poštovana Newbie raspiše potjernicu za prvim među jednakima , jer udovoljavate osnovnom riteriju : "Prva osoba među jednakima u našemu ddk , mora zadovoljiti samo jedan kriterij , a to je najmanje 666 objava na Legalisu ." Više možete saznati ako škicnete u kučicu za peseke : http://ddkforum.forumotion.com/ Želim Vam brzo zapošljavanje i napredovanje , te odlično zdravlje
 12. Draga Notarice , Molim Vas da novootvorenu temu ,a koja je tri puta zaključavana i dva puta divljački silovana ,preselite u nepregledna prostranstva vječnih lovišta . To u prijevodu znači da molim njeno brisanje iz ove objave , i to istom lahkoćom i dragovoljnošću kojom ste je tu preselili . Nadam se da će slijedeća četiri razloga biti dovoljna da Vas udobrovolje ,te da potom uslišite moju poniznu zamolbu . 1.Važnost i izvrsnost Wastlandovog teksta namjere , a koji je ujedno i vapaj ugrožene djece za pomoć , zaslužuje , jedino i samo ,novootvorenu temu . Sve ostale opcije su , blago rečeno , omalovažavanje i nježno gaženje . 2.Bojim se padobranskog desanta diverzantske grupe " Trio fantastikus " , nakon kojeg bi , po već dobro poznatom receptu, uslijedilo lokotiranje i ove teme , koju ste već jednom zaključali . 3. " Car je gol ! " , uzviknula je pre rano rođena novootvorena tema : " Prvo Legalisovo povjerenstvo dobrote " , malo prije nego ju je zadesila očekivana smrt izazvana snažnim "intelektualnim " udarom . Jednostavnije rečeno tema je obavila svoje poslanje i više nema razloga za njeno postojanje na Legalisu . 4.Ostale jake razloge i pojašnjenja možete pročitati u mome obraćanju poštovanom Zexu ,a koji mi , nažalost ,nije stigao niti slikovno odgovoriti jer je prezauzet novim ruhom http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=503320411 Vjerujem u Vas i nadam se da ćete izaći u susret mojoj izraženoj želji i molbi Želim Vam odlično zdravlje te puno blagosti i samilosti
 13. Poštovani Zexe , postoji uzrečica " treća sreća " i sad ćemo vidjeti koliko u njoj ima istine ili je to samo utjeha ponavljačima . Na našem Legalisu se sve više otvaraju nove teme i postavljaju pitanja koja su postavljana već više puta i na iste su davani identični odgovori . Vrlo rijetko se takve teme zaključavaju uz uputstvo gdje da se potraži odgovor ili se brišu i sele pod već otvorene i odgovorene takve teme . Zato mi nije jasno radi čega se moja tema , koja je prvi puta otvorena na Legalisu , zaključava i predlaže preseljenje pod drugu temu s kojom ima samo i jedino povijesnu vezu , a niti između redaka se ne daje odgovor na vapaj za pomoći iz lokotirane i ignorirane teme . Problem u objavi je interdisciplinaran , ali je ponajviše pravne prirode , pa je stoga i objavljen na pravnom portalu i moli pomoć prvenstveno pravnih mahera . Stoga niti tu ne vidim opravdanje za zaključavajući postupak poštovane Notarice . Tekst objave nikoga ne omalovažava , nije vulgaran i apsolutno je human , a s naglasakom na zaštiti dječjega zdravlja od cigaretnog dima . Dakle niti tu ne vidim razlog da se objava gura pod tepih . Na pamet mi padaju neka pitanja o mogućim razlozima neuobičajenog i nelogičnog postupanja prema nedužnoj i dobronamjernoj novootvorenoj objavi : 1.Zar je u igri virtualni legalisov pušački lobi kojega takav zakon osobno pogađa , pa im nije u interesu da sudjeluju u njegovom stvaranju ? 2.Zar je u igri opravdan strah da se na upućeni poziv za pomoć ugroženoj djeci baš nitko neće javiti , te će se tako na neki način osramotiti pravna struka i pravni portal ? 3.Zar je u igri moja intelektualna ograničenost , iako me roditelji nisu tukli po ludari niti po ostalim djelovima tjela , pa ne kužim u čemu je problem ? Ne tražim Vaše pismeno očitovanje na ovo moje piskaranje , već jednostavno slikovito izražavanje , a to u prijevodu znači slikica lokota ili smješka . Želim Vam odlično zdravlje i mudro djelovanje:) p.s.sada po treći put ide tekst dva puta zaključane novootvorene teme : Dragi roditelji Legalisa , Draga djeco Legalisa , u darovanoj kućici za peseke http://ddkforum.forumotion.com/ rodila se ideja , a koja je začeta u jednoj od 1654 dosadašnjih objava poštovane Notarice , o osnivanju prvog Legalisovog povjerenstva dobrote koje bi dragovoljno izradilo nacrt zakona o zaštiti djece od pasivnog pušenja . Zahvaljujemo svima koji će nam se pridružiti i na taj način darovati svoje znanje i slobono vrijeme za dječje zdravlje , koje moramo štititi i čuvati kao vrhunsku i neprocijenjivu vrijednost . Kao šećer na kraju citirati ću tekst pozivnice poštovanog Wastlanda ,šefa odjela za osnivanje povjerenstava dobrote : "" Pasivno pušenje kao najčešći oblik nenamjernog zlostavljanja djece „Roditelji bi mogli biti predmetom ozbiljne istrage pod sumnjom da su zlostavljači djece ukoliko puše u prisutnosti dojenčadi i male djece, posebno ukoliko mališani boluju od astme, visoke temperature, alergija ili ostalih stanja koja ih čine posebno osjetljivim na okolišni duhanski dim." John Banzhaf, izvršni direktor Američke Udruge za borbu protiv pušenja (ASH) Scene iz hitne pomoći ili pedijatrijskih ordinacija u kojima možemo vidjeti malu djecu čak i nekoliko dana staru sa simptomima curećeg nosa, kašlja i visoke temperature naša su svakodnevica. U pojedinim slučajevima liječnici sa popriličnom sigurnošću mogu utvrditi da je razlog tome naizgled trivijalan : izloženosti duhanskom dimu (okolišni duhanski dim) od strane roditelja koji su i došli sa djetetom tražeći pomoć. Pri tome roditelji od zdravstvenih radnika traže da što brže i efikasnije uklone simptome bolesti kod djeteta i omoguće mu normalno disanje. Oni ne vide da je problem u svakodnevnoj izloženosti njihovog djeteta štetnom djelovanju na desetke i stotine litara duhanskog dima koji su oni sami proizveli pušeći u svojim obiteljskim domovima u nazočnosti djece. Takav dom može se nazvati duhanskom plinskom komorom jer u njemu stalno u zraku lebdi oko četiri tisuće raznih kemijskih tvari, na desetke kancerogena i drugih otrova štetnih za ljudsko zdravlje. Sagorijevanjem jedne cigarete nastaju oko dvije litre dima. Život u takvom domu za novorođenčad i malu djecu znači da su od prvog dana svojeg života tzv. pasivni pušači, te je prethodno spomenuta simptomatologija kod takve djece neminovnost a po nekim autorima i jedan od glavnih razloga tzv. iznenadne smrti kod dojenčadi! Roditelji će sami teško uvidjeti da su oni u biti glavni krivci za takvo stanje, ili, to uviđaju ali se ne žele s tim nositi (MKB- F17.0 sindrom ovisnosti o duhanu). Danas pušenje u blizini djece nije ilegalno, ali mi smatramo da je to legalni oblik dječjeg zlostavljanja, pri čemu se na indirektan način kod djece izazivaju tjelesne ozlijede, koju djeca sama po sebi ne mogu izbjeći. Zlostavljanje djece- definicija: Pod pojmom zlostavljanje podrazumijevamo postupke roditelja ili djetetovih skrbnika kojima se djetetu nanosi tjelesna i / ili emocionalna bol ili ga se zanemaruje u toj mjeri da je ugroženo njegovo emocionalno zdravlje i razvoj. (Kempe, 1979., prema Killen, 2001., 21) Kad razgovaramo sa roditeljima koji su pušači pokušavamo biti senzitivni i ne prejudicirajući u diskusiji o zdravstvenim efektima njihovog pušačkog ponašanja. Naime neki roditelji već unaprijed će sami po sebi odbiti bilo kakvu mogućnost razgovora na tu temu ili biti samo deklarativno afirmativni („verbaliziraju prestanak samog pušenja iako to u biti ne namjeravaju učiniti"). Ponekad nam humor može pomoći da poruka koju želimo poslati bude razumljiva i prihvaćena. A ponekad možemo iskoristiti trenutak emotivne angažiranosti roditelja kada je u pitanju sama bolest djeteta. No, i pored toga samo neznatna manjina će izraziti istinsku želju za nadilaženjem takvog stanja tj. da stvarno prestanu pušiti. Neki roditelji će nam reći da puše jedino van doma ili u autu sa otvorenim prozorima. A nerijetko možemo čuti i izgovor da su neki od najbližih srodnika doživjeli duboku starost unatoč višegodišnjoj izloženosti duhanskom dimu, bilo kao aktivni ili pasivni pušači. Može se dogoditi što i sama praksa potvrđuje da takvi roditelji promijene i samoga liječnika ukoliko je uporan u svojim nastojanjima da im objasni što je pravi razlog bolesti njihova djeteta. Većina zdravstvenog osoblja trebala bi biti instruirana da pita o pušačkim navikama roditelja ili najbližih s kojima djeca provode većinu vremena. Ponekad se možemo osjećati loše zbog nemogućnosti da pomognemo samom djetetu ali ne bi trebalo odustati od edukacije njihovih tvrdoglavih roditelja. Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi npr. šestomjesečni boravak u eventualnoj usvojiteljskoj obitelji mogao učiniti kada je u pitanju normalno disanje kod djeteta koje boluje od astme? Možda bi to moglo razbuditi uspavane roditelje?!? Mi imamo utvrđene standarde kada su u pitanju ispušni plinovi automobila, ali nemamo standarde koji bi nam garantirali čisto dječje disanje! Koliko god bi mi to voljeli vidjeti, ne očekujemo od nikoga da zabrani same cigarete ili ih makne iz prodaje (bar ne za još neko vrijeme). Što se može učiniti?!? Po najnovijim statističkim istraživanjima na području RH čak 98% roditelja pušača puši u nazočnosti djece! Nazivajući pušenje u blizini dojenčadi i djece za sada najčešćim oblikom dječjeg zlostavljanja, John Banzhaf, (izvršni direktor Američke udruge za borbu protiv pušenja), smatra da: - pasivan stav samih zdravstvenih radnika koji ne poduzimaju ništa da bi se spriječilo daljnje izlaganje djece tvarima koja udvostručuju rizik mogučnosti njihovog pobola od raka pluća i koje mogu prouzročiti daljnje poremećaje njihovog respiratornog ili imunog sustava je neprihvatljiv! Zdravstveni radnici ne bi trebali više stajati po stani dok su njihovi najmlađi pacijenti izloženi trovanju od strane njihovih najbližih. Liječnici u USA imaju na raspolaganju već standardizirane formulare kojima po svojoj slobodnoj procjeni mogu prijaviti takve nesavjesne roditelje za dječje zlostavljanje kada je u pitanju pasivno pušenje identično poput prijave izloženosti djece kancerogenima poput azbesta ili benzena! Takav stav je u USA rezultirao nizom sudskih presuda u kojima se navode primjeri čak i oduzimanja djece od nesavjesnih roditelja i njihovog smještaja u udomiteljsku obitelj! Nekim sudovima je sama činjenica da jedan od roditelja puši dovoljan razlog da u brakorazvodnim parnicama skrbništvo nad djetetom dodijele roditelju nepušaču! Neke savezne države poput Main-e usvajanje djece zakonski uvjetuju obvezom nepušenja od strane usvojitelja! U nekima poput California-e pušenje u automobilu u nazočnosti djece kažnjava se novčanom kaznom od 100 $! Već su izgrađene cijele gradske četvrti u kojima je pušenje zabranjeno i koje su namijenjene isključivo za nepušače! Kakva je trenutačna situacija kod nas? Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda od 21. Rujna, 2004. utvrđene su mjere za smanjenje i ograničavanje uporabe duhanskih proizvoda, kontrola štetnih sastojaka i obvezne oznake na duhanskim proizvodima, preventivne mjere protiv pušenja i nadzor nad provedbom ovog Zakona. Članci 11. i 12. Imaju za cilj zaštititi od pasivnog pušenja upravo najranjivije skupine, a to su bolesnici i te djeca i mladi. Ovi članci zabranjuju pušenje u svim zdravstvenim ustanovama i ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Osim što osiguravaju zrak bez duhanskog dima u ovim prostorima, imaju i snažnu edukativnu ulogu, a zdravstveni djelatnici, učitelji i nastavnici time preuzimaju ulogu pozitivnih uzora. No što je sa roditeljima i djeci najbližim osobama ( djed,baka tete..) kao pozitivnim uzorima? Što učiniti sa domovima, automobilima i drugim prostorima u kojima djeca obitavaju ili se prevoze, a koji više sliče na duhanske plinske komore nego na dom ili sredstvo prijevoza? Možda nam je prilika poduzeti nešto u okviru prijedloga novog Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima? Pozivamo Vas da nam se pridružite i podržite našu inicijativu koju smo započeli prije nekoliko mjeseci na stranicama Legalisa, najvećeg pravnog internet portala u Hrvatskoj www.legalis.hr na podforumu Obiteljsko pravo : Wastland: "Pasivno pušenje kod djece kao oblik zlostavljanja". Želimo Vam odlično zdravlje, i ako ste pušač da postanete nepušač! ""
 14. Dragi roditelji Legalisa , Draga djeco Legalisa , u darovanoj kućici za peseke http://ddkforum.forumotion.com/ rodila se ideja , a koja je začeta u jednoj od 1654 dosadašnjih objava poštovane Notarice , o osnivanju prvog Legalisovog povjerenstva dobrote koje bi dragovoljno izradilo nacrt zakona o zaštiti djece od pasivnog pušenja . Zahvaljujemo svima koji će nam se pridružiti i na taj način darovati svoje znanje i slobono vrijeme za dječje zdravlje , koje moramo štititi i čuvati kao vrhunsku i neprocijenjivu vrijednost . Kao šećer na kraju citirati ću tekst pozivnice poštovanog Wastlanda ,šefa odjela za osnivanje povjerenstava dobrote : "" Pasivno pušenje kao najčešći oblik nenamjernog zlostavljanja djece „Roditelji bi mogli biti predmetom ozbiljne istrage pod sumnjom da su zlostavljači djece ukoliko puše u prisutnosti dojenčadi i male djece, posebno ukoliko mališani boluju od astme, visoke temperature, alergija ili ostalih stanja koja ih čine posebno osjetljivim na okolišni duhanski dim." John Banzhaf, izvršni direktor Američke Udruge za borbu protiv pušenja (ASH) Scene iz hitne pomoći ili pedijatrijskih ordinacija u kojima možemo vidjeti malu djecu čak i nekoliko dana staru sa simptomima curećeg nosa, kašlja i visoke temperature naša su svakodnevica. U pojedinim slučajevima liječnici sa popriličnom sigurnošću mogu utvrditi da je razlog tome naizgled trivijalan : izloženosti duhanskom dimu (okolišni duhanski dim) od strane roditelja koji su i došli sa djetetom tražeći pomoć. Pri tome roditelji od zdravstvenih radnika traže da što brže i efikasnije uklone simptome bolesti kod djeteta i omoguće mu normalno disanje. Oni ne vide da je problem u svakodnevnoj izloženosti njihovog djeteta štetnom djelovanju na desetke i stotine litara duhanskog dima koji su oni sami proizveli pušeći u svojim obiteljskim domovima u nazočnosti djece. Takav dom može se nazvati duhanskom plinskom komorom jer u njemu stalno u zraku lebdi oko četiri tisuće raznih kemijskih tvari, na desetke kancerogena i drugih otrova štetnih za ljudsko zdravlje. Sagorijevanjem jedne cigarete nastaju oko dvije litre dima. Život u takvom domu za novorođenčad i malu djecu znači da su od prvog dana svojeg života tzv. pasivni pušači, te je prethodno spomenuta simptomatologija kod takve djece neminovnost a po nekim autorima i jedan od glavnih razloga tzv. iznenadne smrti kod dojenčadi! Roditelji će sami teško uvidjeti da su oni u biti glavni krivci za takvo stanje, ili, to uviđaju ali se ne žele s tim nositi (MKB- F17.0 sindrom ovisnosti o duhanu). Danas pušenje u blizini djece nije ilegalno, ali mi smatramo da je to legalni oblik dječjeg zlostavljanja, pri čemu se na indirektan način kod djece izazivaju tjelesne ozlijede, koju djeca sama po sebi ne mogu izbjeći. Zlostavljanje djece- definicija: Pod pojmom zlostavljanje podrazumijevamo postupke roditelja ili djetetovih skrbnika kojima se djetetu nanosi tjelesna i / ili emocionalna bol ili ga se zanemaruje u toj mjeri da je ugroženo njegovo emocionalno zdravlje i razvoj. (Kempe, 1979., prema Killen, 2001., 21) Kad razgovaramo sa roditeljima koji su pušači pokušavamo biti senzitivni i ne prejudicirajući u diskusiji o zdravstvenim efektima njihovog pušačkog ponašanja. Naime neki roditelji već unaprijed će sami po sebi odbiti bilo kakvu mogućnost razgovora na tu temu ili biti samo deklarativno afirmativni („verbaliziraju prestanak samog pušenja iako to u biti ne namjeravaju učiniti"). Ponekad nam humor može pomoći da poruka koju želimo poslati bude razumljiva i prihvaćena. A ponekad možemo iskoristiti trenutak emotivne angažiranosti roditelja kada je u pitanju sama bolest djeteta. No, i pored toga samo neznatna manjina će izraziti istinsku želju za nadilaženjem takvog stanja tj. da stvarno prestanu pušiti. Neki roditelji će nam reći da puše jedino van doma ili u autu sa otvorenim prozorima. A nerijetko možemo čuti i izgovor da su neki od najbližih srodnika doživjeli duboku starost unatoč višegodišnjoj izloženosti duhanskom dimu, bilo kao aktivni ili pasivni pušači. Može se dogoditi što i sama praksa potvrđuje da takvi roditelji promijene i samoga liječnika ukoliko je uporan u svojim nastojanjima da im objasni što je pravi razlog bolesti njihova djeteta. Većina zdravstvenog osoblja trebala bi biti instruirana da pita o pušačkim navikama roditelja ili najbližih s kojima djeca provode većinu vremena. Ponekad se možemo osjećati loše zbog nemogućnosti da pomognemo samom djetetu ali ne bi trebalo odustati od edukacije njihovih tvrdoglavih roditelja. Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi npr. šestomjesečni boravak u eventualnoj usvojiteljskoj obitelji mogao učiniti kada je u pitanju normalno disanje kod djeteta koje boluje od astme? Možda bi to moglo razbuditi uspavane roditelje?!? Mi imamo utvrđene standarde kada su u pitanju ispušni plinovi automobila, ali nemamo standarde koji bi nam garantirali čisto dječje disanje! Koliko god bi mi to voljeli vidjeti, ne očekujemo od nikoga da zabrani same cigarete ili ih makne iz prodaje (bar ne za još neko vrijeme). Što se može učiniti?!? Po najnovijim statističkim istraživanjima na području RH čak 98% roditelja pušača puši u nazočnosti djece! Nazivajući pušenje u blizini dojenčadi i djece za sada najčešćim oblikom dječjeg zlostavljanja, John Banzhaf, (izvršni direktor Američke udruge za borbu protiv pušenja), smatra da: - pasivan stav samih zdravstvenih radnika koji ne poduzimaju ništa da bi se spriječilo daljnje izlaganje djece tvarima koja udvostručuju rizik mogučnosti njihovog pobola od raka pluća i koje mogu prouzročiti daljnje poremećaje njihovog respiratornog ili imunog sustava je neprihvatljiv! Zdravstveni radnici ne bi trebali više stajati po stani dok su njihovi najmlađi pacijenti izloženi trovanju od strane njihovih najbližih. Liječnici u USA imaju na raspolaganju već standardizirane formulare kojima po svojoj slobodnoj procjeni mogu prijaviti takve nesavjesne roditelje za dječje zlostavljanje kada je u pitanju pasivno pušenje identično poput prijave izloženosti djece kancerogenima poput azbesta ili benzena! Takav stav je u USA rezultirao nizom sudskih presuda u kojima se navode primjeri čak i oduzimanja djece od nesavjesnih roditelja i njihovog smještaja u udomiteljsku obitelj! Nekim sudovima je sama činjenica da jedan od roditelja puši dovoljan razlog da u brakorazvodnim parnicama skrbništvo nad djetetom dodijele roditelju nepušaču! Neke savezne države poput Main-e usvajanje djece zakonski uvjetuju obvezom nepušenja od strane usvojitelja! U nekima poput California-e pušenje u automobilu u nazočnosti djece kažnjava se novčanom kaznom od 100 $! Već su izgrađene cijele gradske četvrti u kojima je pušenje zabranjeno i koje su namijenjene isključivo za nepušače! Kakva je trenutačna situacija kod nas? Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda od 21. Rujna, 2004. utvrđene su mjere za smanjenje i ograničavanje uporabe duhanskih proizvoda, kontrola štetnih sastojaka i obvezne oznake na duhanskim proizvodima, preventivne mjere protiv pušenja i nadzor nad provedbom ovog Zakona. Članci 11. i 12. Imaju za cilj zaštititi od pasivnog pušenja upravo najranjivije skupine, a to su bolesnici i te djeca i mladi. Ovi članci zabranjuju pušenje u svim zdravstvenim ustanovama i ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Osim što osiguravaju zrak bez duhanskog dima u ovim prostorima, imaju i snažnu edukativnu ulogu, a zdravstveni djelatnici, učitelji i nastavnici time preuzimaju ulogu pozitivnih uzora. No što je sa roditeljima i djeci najbližim osobama ( djed,baka tete..) kao pozitivnim uzorima? Što učiniti sa domovima, automobilima i drugim prostorima u kojima djeca obitavaju ili se prevoze, a koji više sliče na duhanske plinske komore nego na dom ili sredstvo prijevoza? Možda nam je prilika poduzeti nešto u okviru prijedloga novog Zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima? Pozivamo Vas da nam se pridružite i podržite našu inicijativu koju smo započeli prije nekoliko mjeseci na stranicama Legalisa, najvećeg pravnog internet portala u Hrvatskoj www.legalis.hr na podforumu Obiteljsko pravo : Wastland: "Pasivno pušenje kod djece kao oblik zlostavljanja". Želimo Vam odlično zdravlje, i ako ste pušač da postanete nepušač! ""
 15. Draga i poštovana Notarica , moja je anđeoska čuvarica Pazi na moje nepredvidljivo ludovanje,danju i noću , prizemljuje me bez rajske batine,uz blagu strogoću . Još uvijek ima kasno paljenje , a na moje ponajveće žaljenje . Umjesto da hitro izvrši uljezovo iseljenje dozvolila je njegovo dupliranje i kiseljenje . Možda je lokotiranje teme mnogima dobro došlo , jer je pozivanje na dobrotu bez odaziva prošlo Moram priznati da sam zbog toga pomalo razočaran i žalostan , no tema ide dalje dok se od dima ne oslobodi svaki dječji stan . Večinu predloženi zakon osobno pogađa , pa se zato njegov nacrt tako teško rađa . Notarice probite led i tako dokažite da nisam u pravu ! Želim Vam odlično zdravlje , humanost i mudru glavu
×
×
 • Napravi novi...