Jump to content

TheChosen33

Korisnik
  • Broj objava

    60
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Temeljem noga što ste napisali mogu Vam odgovoriti slijedeće. Svakako će Vas Kazneni Sud pred kojim se vodi kazneni postupak protiv pljačkaša pozvati kao oštećenu osobu da sudjelujete u postupku.Tada ćete postaviti oštetni zahtjev, koji će Sud u principu odbiti i uputiti Vas na građansku parnicu. U tom slučaj pokrećete tužbom postupak pred Građanskim Sudom za štetu koj Vam je nastala.
  2. Iz opisa kaznenog djela proizlazi kako se (citiram) druga osoba koja zlostavi dijete ili maloljetnu osobu... može kazniti za kazneno djelo.
  3. Članak 213. (1) Roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba koja grubo zanemaruje svoje dužnosti zbrinjavanja ili kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine. (2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se roditelj, posvojitelj, skrbnik ili druga osoba koja zlostavi dijete ili maloljetnu osobu, prisili je na rad koji ne odgovara njezinoj životnoj dobi, ili na pretjerani rad, ili na prosjačenje, ili je iz koristoljublja navodi na ponašanje koje je štetno za njezin razvitak ili je općeopasnim radnjama ili na drugi način izloži pogibelji.
  4. Za tvoj sučaj moguti odgovoriti slijedeće: 1. Žalbu si poslao, a činjnica što ista nije poslana preporučeno nije toliko bitna (osim kako i sam navodiš mogu reći da nikad nisu dobili žalbu, a ti nemaš dokaza da si je poslao). 2. Uložena žalba ti odgađa izvršenje rješenja o prekršaju (pod uvjetom da ne bude izvlačenja suda da je nisu primili), pa stoga dok Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske ne rješi po tvojoj žalbi nisi dužan platiti kaznu, a niti troškove prekršajnog postupka (ako platiš onda se smatra da si priznao krivicu i žalba tada nema smisla). 3. Prema sadašnjem Zakonu o prekršjima, apsolutna zatara nastupa nakon proteka 2 godine od dana počinjeja prekršaja (21.02.2008.). 4. No međutim, od 1.1.2008. primjenjuje se novi Zakon o prekršajima koji određuje apsoutnu zastaru od 4 godine od dana počinjenaj prekršaja (21.02.2010.). 5. Nemoj samo mislit da se taj novi zakon glede zatare neće primjenjivat na tebe, obzirom da nije bio na snazi u vrijeme počinjenja prekršja. Naime Vrhovni sud je odavno u svojoj praksi zauzeo pravno shvaćanje ad zastara nije privilegij za okrivljenika, pa stoga kada se izmjeni zakon u pogled zastare primjenjuje se novi zakon.
  5. Moram priznat da mi ova situacija nije jasna. Naime, ako je po privatnoj tužbi sud odbacio tužbu kao neosnovanu, neznam zašto bi onda ODO dalje htjelo voditi postupak. Potrebno je na sudu izvršit uvid u predmet i doznati pravo stanje stvari. Onda mozda bude jasnije.
  6. Tijek i prekid zastare pokretanja kaznenog postupka članak 20. (1) Zastara pokretanja kaznenog postupka počinje teći od dana kad je kazneno djelo počinjeno. (2) Zastara ne teće za vrijeme za koje se prema zakonu kazneni postupak ne može pokrenuti ili se ne može nastaviti. (3) Zastara se prekida svakom postupovnom radnjom koja se poduzima radi pokretanja kaznenog postupka prema počinitelju zbog počinjenog kaznenog djela. (4) Zastara se prekida i kad počinitelj počini isto tako teško ili teže kazneno djelo. (5) Nakon svakog prekida zastara počinje ponovno teći. (6) Zastara pokretanja kaznenog postupka nastupa u svakom slučaju kad protekne dvaput onoliko vremena koliko je prema zakonu odreðena zastara pokretanja kaznenog postupka. DAKLE, računaj od petog mjeseca.
  7. Ovdje treba naglasiti kako je člankom 81. stavkom 2. ZUP-a, određeno da se dostava obavlja preko pošte ili je obavlja organ preko svoje službene osobe. Osoba kojoj ima da se pismeno dostavi može biti pozvana radi primitka samo iznimno, kad to zahtijeva priroda ili značenje pismena koje se ima uručiti. To znači da dostava upravnog akta nije moguća na način da se sačini preslika upravnog akta na koju će se potpisati osoba kojoj se pismeno treba dostaviti. No međutim, u praksi upravnih tijela često se ponavlja opisani način dostave pismena, iako osobno smatram da to nije ispravan način. Ispravan način bio bi da potvrdu o izvršenoj dostavi (dostavnicu) potpiše primalac i dostavljač. Primalac će na dostavnici sam slovima naznačiti dan primitka. Naknadno cu odgovoriti kakva je praksa USRH.
  8. U pravnoj praksi je uobičajeno da se podnosi žalba zajedno sa prijedlogom za povrat u prijašnje stanje. dakle, podnesi žalbu (ako nije kasno) i uz žalbu podnesi prijedlog za povrat u prijašnje stanje. Ako ti žalba bude odbijena, imaš mogućnosti pokrenuti upravni spor kod upravnog suda. nebi te sada previše zamarao ali... ako nađeš ili se pronađe dokaz na koji upireš u svojem pitanju imaš mogućnost tražiti obnovu carinskog postupka. :čekić:
  9. žalba se naslovljava na drugostupanjsko upravno tijelo, a predaje se putem prvostupanjskog tijela neposredno ili putem pošte (najbolje preporučenom pošiljkom). :clap: :closed:
  10. od počinjenja kaznenog djela
  11. prethodno sam ti zaboravio reći da je potrebno poštu podignuti jer sutkinja može to shvatiti kao opstrukciju tako da za slijedeću raspravu te može privesti (a to ti nikako ne bi želio).
  12. 1. moguće je da je rasprava zakazana dan dva prije zastare i da će sutkinja zaključiti raspravu (kako njoj predmet ne bi pao u zastaru i da nebi ona zbog toga bila prozivana). To te ne mora brinuti jer imaš pravo na žalbu Visokom prekršajnom sudu. U žalbenom roku će sigurno nastupiti zastara tako da ti je dovoljno u žalbu napisati kako je zastara nastupila pa stoga predlažeš da se postupak obustavi.
  13. Gledaj ovako. Slobodno možeš podići navedenu poštu. Zašto? 1. iz tvojih navoda proizlazi da će sutkinja zakazati još jednu raspravu (za koju si vjerojatno dobila poziv). 2. Ako je rasprava zakazana nakon 9. 5. 2007. godine, onda na raspravi istakni prigovor zastare. Ukoliko nije odazovi se na raspravu i pobijaj iskaz kontrolora. Možeš odgodit raspravu liječničkom ispričnicom da si taj dan bolesna (tada o tome moraš obavezno obavijestiti sud). još nešto. Ako sutkinja na slijedećoj raspravi zaključi glavnu raspravu, čekaš rješenej koje će ti doći. Podigni rješenej i piši žalbu visokom prekršajnom sudu (pisat će ti u uputi o pravnom lijeku). Uz žalbene razloge, tada obavezno navedi da je nastupila apsolutna zastara i da tražiš obustavu postupka.
  14. Uputu o pravnom lijeku je očito sastavljao pravnik koji je totalna neznalica, tako da je prepisao ono šta stoji u ZUP-u (koji je od marije terezije). Dakle, kao što je već rečeno trebaš priložiti fotokopiju (presliku) rješenja. jedno mi nije jasno. Kažeš da podnosiš žalbu i prilažeš rješenje. Koliko je meni poznato preslika rješenja se prilaže uz tužbu Upravnom sudu RH.?!?
  15. :bonk: za naprijed navedeno kazneno djelo predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine. Dakle, relativna zastara nastupa nakon 3 godine, a apsolutna nakon 6 godina, sve od dana počinjenja kaznenog djela
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija