Jump to content

77punta

Korisnik
  • Broj objava

    49
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je 77punta objavio

  1. Molim savjet. Lokalno lovačko društvo je zainteresirano da " uzme u najam" dio našeg poljoprivrednog zemljišta da naprave bućalište. Spremni su "nešto potpisati". Ukoliko bi ja i ostali suvlasnici pristali na to koji je pravni način da se potpuno zaštitimo / vlasništvo/.
  2. Osnov upisa je djedovo Rješenje o nasljeđivanju. Prema njegovoj oporuci pola sve imovine ostaje sinu, a ostala polovina se dijeli na sina i 2 kćeri. Tako da su sva djeca upisana na sve. Oni su poslije napravili Ugovor o diobi imovine po česticama zemlje i svi su stupili u posjed pripadajuće im imovine. Međutim Ugovor nije imao clausulu intabulandi, i kao takav nije bio pogodan za uknjižbu. Obzirom da je sve to bilo prije 50 godina , u međuvremenu svatko je koristio svoje i nije pravno ništa riješavano, dočekalo mene , najlakši način mi je utužiti osobe s vlasničkog lista. Iste će se oglušiti i po pravomoćnoj presudi ću se uredno uknjižiti.
  3. Ja i ne mislim tužiti osobe navedene u katastru. Ipak smatram da iste , u opisnom dijelu tužbe, moram spomenuti i eventualno predložiti svjedočenje jednog od njih kako bi sve bilo čisto. Nisam sigurna jel to potrebno, ali pošto nemam nikakvih problema s tom rodbinom, mišljenja sam da je i to bolje uključiti u tekstualni dio tužbe, naravno ne u prijedlog presude.
  4. Osnov njihova upis je isključivo greška u katastru, što u mojoj dalmatinskoj općini nije rijetkost. Inaće to su nasljednici djedova brata i ne polažu nikakvo pravo na tu nekretninu, konobu. Oni to i ne spore i nemamo međusobnih problema.
  5. Molim savjet. Pripremam tužbu za utvrđivanje prava vlasništva na jednoj nekretnini koju je moja majka naslijedila od svog oca, a ja od svoje majke. U gruntovnici su još upisani, osim moje majke, i njena braća i sestre. Utužit ću njih , odnosno njihove nasljednike i to je sve ok, sve mi je jasno i pokriveno dokumentima. Međutim u katastru su greškom upisani nasljednici djedova brata, kojih je puno i dosta njih u inozemstvu, što komplicira stvar. Inače , u našoj općini, su česte takve greške, kod mene ovaj put sreća gruntovnica ok.. Moje pitanje: 1. je li ispravno i dovoljno da tužim samo osobe navedene u zemljišniku. 2. moram li uopće u tužbi prilagati posjedovni list i izvod iz katastra . Unaprijed hvala.
  6. Unutar građevinske parcele uz kuću koja ima urednu građevinsku dozvolu namjeravam staviti montažnu drvenu vrtnu kućicu- spremu za alat površine cca 6m2. Treba li mi za isto ikakva dozvola.? Može li me netko uputiti na članke zakona kojima je to regulirano. Hvala!
  7. Molim savjet. Imam sljedeću situaciju. Na vlasničkom listu za kuću upisano je pet suvlasnika ( moji rođaci i ja). Stvarni vlasnik sam ja . Rođaci to priznaju . Je li ispravno da oni napišu ovjerene izjave s tabularnom ispravom i da ja njihove izjave priložim prijedlogu za uknjižbu vlasništva nekretnine cijele na mene. Nemam iskustva s ovakvim postupcima. Da li naši zemljišnoknjižni uredi zaprimaju i rješavaju ovakve slučajeve. Molim također da me uputite na referentni zakon i sudsku praksu. Ovo bih željela ovako riješiti pretpostavljajući da je brže od tuženja ostalih suvlasnika ( u mojoj općini tužbe se jako sporo rješavaju). Zahvaljujem.
  8. 77punta

    Punomoć

    Hvala na odgovoru. Iz iskustva, nazalost, znam da ovakve predmete najbolje riješi onaj tko poznaje pretke,nasljednike, oblik i veličinu čestice zemlje i tko ima suštinski interes da se predmet uredno riješi. Odvjetnici to baš uvijek i nisu.
  9. 77punta

    Punomoć

    Molim savjet. Dobila sam poziv od Drzavne geodetske uprave, ispostava moj rodni grad i Općinskog suda u Splitu na ročište-raspravu u pravnoj stvari izlaganja podataka katastarske izmjere i klasiranja zemljišta te radi obnavljanja -preoblikovanja zemljišne knjige i sredjenja zemljišno knjiškog stanja. Znam o čemu se radi ali neću moći prisustvovat ročištu. Očekujem još takvih poziva za druge čestice zemlje na kojima isto neću moći biti. Napravila bih punomoć te me interesira 1.Mogu li na jednoj punomoći opunomoćiti više osoba ( brata i sestre ) da me svatko od njih ponaosob moze zastupati, ovisno o njihovim mogućnostima da budu u Dalmaciji. 2.Na pozivu su već pogriješili, naveli su da sam ja vlasnik jedne čest. zemlje, a nisam ja nego sestra. Mogu li na istoj punomoći na kraju napisati i izjavu da to nije moje. 3. Gdje u zakonu mogu naći sve o punomoći. 4. Je li dovoljno napisati samo Punomoć, ili treba u naslovu pisati vrsta punomoći. Unaprijed hvala!
  10. Matrix,hvala na odgovoru, i samoj mi je bilo jasno da tu nema neka pravna mogućnost,ali eto želim gđi pomoći pa smišljam način.
  11. Molim pomoć. Naime imam u obitelji slučaj gdje jedna majka želi napisati oporuku. Ima samo jednog sina,od muža je razvedena. Isti nije brinuo o djetetu niti je ikada platio niti kune alimentacije. Ona želi sve ostaviti sinu, ali poznajući bivšeg muža i sina, boji se da bi on njega "obrlatio" tj. nekako prevario, bivši muž bi sve rasprodao i sin bi ostao na ulici. Moje pitanje jest može li ona ostaviti svu imovinu npr. nećaku, s time da njen sin ,ukoliko ne bi imao vlastite djece, ima pravo doživotnog plodouživanja, a ako bude imao vlastite djece da sve ostane njemu. Znam da je malo čudno pitanje,ali tako je. De facto se traži način kako sina u budućnosti spasiti od vlastite naivnosti.
  12. Imam važeću generalnu punomoć od majke. Ona daruje nekretninu sinu ,mom bratu, Ja pišem darovni ugovor. Pretpostavljam da u Ugovoru svugdje majku navodim kao darovateljicu, a tek u potpisu navodim sebe kao njenog oponumoćenika i to tad potpišem u bilježnika. Hvala!
  13. Jedna sam od nasljednica pok. strica(po oporuci ) i ,ja i ostali nasljednici smo, među ostalim naslijedili "Ulog na računu Z. banke,tekući rn br. ....., u neutvrđenom iznosu". Javnog bilježnika smo upozorili da on ,kao ovlaštena osoba,traži stanje od banke, no on to nije učinio već je donio Rješenje kako sam gore citirala. Ja pouzdano znam da je račun prazan budući da je cijela stričeva mirovina trajnim nalogom išla u dom. Ovo pitanje postavljam isključivo zbog poreza,predpostavljam da "neutvrđeni iznos" novca nije za njih prihvatljivo. Rješenje nije još pravomoćno,što raditi?Hvala na pomoći.
  14. Teško mi je odrediti i naslov pitanja. Naime, ubrzo će ostavinska rasprava nakon smrti moje tetke. Moj dio nasljedstva je vanknjižni ,Matrix 76. mi je sve lijepo objasnio i u potpunosti mi je sve jasno. Međutim,pok. tetka je u zk knjigama moje zk općine upisana i u puno ostalih čestica zemlje(npr. dio 78/4608 i slično), a ona nije niti vlasnik niti posjednik.Kako mi nasljednici da se postavimo vezano na to? Ako prihvatimo imat ćemo problema s poreznom,nepotrebno- jer to stvarno nije njeno i vremenom će to vlasnici rješavati. Ako taj dio nasljedstva ne prihvatimo( ne znam smije li se dio prihvatiti a dio ne prihvatiti), bojim se da će se to proglasiti"općinskim" vlasništvom i pravim vlasnicima (šira obitelj) ću stvoriti probleme kad budu uređivali te čestice. Napominjem da za par mjeseci u mojoj K. O. "Katastar Republike Hrvatske" izvodi izmjeru svih kat. čestica radi usklađivanja zk s katastrom.Radi se o Srednjoj Dalmaciji gdje je stanje usklađenosti nikakvo. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! m
  15. Matrix,hvala. Rok odgovora drugostupanjskog tijela potpuno jasan. Međutim,vezano na pitanje u vezi kamata, u Rješenju stoji "Žalba odgađa izvršenje temeljem članka 167. stavak 1. Općeg poreznog zakona! ". Iz toga ,po meni,proizlazi da ne treba platiti odmah,tj. ukoliko se žalba riješi meni u korist nikad, a ukoliko odbiju žalbu tada plaćam. To ne znam da li bi se računale kamate.Molim ,kad stignete Vaš odgovor
  16. Prije 2 i pol godine sam drugostupanjskom tijelu podnijela žalbu na Rješenje porezne uprave(na porez na promet nekretnina) i dosad nisam dobila nikakav odgovor. Postoji li zakonski rok za odgovor, i ako postoji koji je (gdje to mogu provjeriti).
  17. Dobila sam porezno rješenje na koje ću se žaliti( žalba odgađa izvršenje). U slučaju da se moja žalba ne uvaži, plaćaju li se kamate na iznos poreza razrezanog po rješenju. Uredio moderator: 77 punta,teme su vam spojene ,budući da su obe vezane za istu pravnu stvar
  18. Oporučno sam od pok. tetke naslijedila česticu zemlje,koja postoji uredno u katastru, a u zemljišnim. Uskoro će ostavinska ,ja ću nasljedstvo prihvatiti. Kako se to tretira u odnosu na porez na promet nekretninama. Defakto ja nasljeđujem "posjed", ne vlasništvo. Ažurirano Ispričavam se na izgledu teksta,napisti ću ponovo.
  19. Od 1, 11. sam u mirovini, i nastavila sam raditi pola radnog vremena( u prosvjeti je to moguće pri kraju radnog vijeka). Interesira me isplata za sadašnje bolovanje, od kojeg prosjeka se plaća određeni postotak i koliki je. Ako je moguće i član zakona koji to regulira. Hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija