Jump to content

deko

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je deko objavio

  1. Razveden sam. Majka djeteta (17 godina) me tuži za povećanje alimentacije na 2.000,00 kn mjesečno. Do sada sam plaćao 1.300,00 kn. Mislim da je zahtjev pretjeran jer imam još dvoje djece iz drugog braka i primanja od cca 7.000,00 kn mjesečno. Majka djeteta, odnosno supuga iz prvog braka koristi u cijelosti poreznu olakšicu za dijete. Da li će i to sud uzeti u obzir prilikom utvrđivanja visine alimentacije? U slučaju da sud zaista usvoji tužbeni zahtjev namjeravam tražiti 50% porezne olakšice jer si ne mogu priuštiti plaćanje, za mene, prevelikog iznosa alimentacije. Koja je u tom slučaju procedura i što moram napraviti da bih prebacio na sebe 50% porezne olakšice? Inače bivša supruga je zaposlena i ima primanja od oko 9.000,00 mjesečno i to je uredno prijavila na sudu. Sve ovo me pogađa kao osobu i najradije bih priznao tužbu da se toga rješim, ali ne mogu jer mi financijske prilike to ne dopuštaju i sad se moram povlačiti po sudu. Nikakav razgovor s bivšom suprugom ne pomaže. S djetetom sam u dobrim odnosima i najviše napora ulažem u to da se djeca dobro slažu, dok bivšu za to nije briga. No, time ne želim opterećivati ovaj forum. Molim za savjet.
  2. Ovo je dobar prijedlog. Po meni se, pravno gledano ovdje poteže slijedeće pravno pitanje - imovina bračnih drugova je zajednička. Neoboriva je pretpostavka, ako nema bračnog ugovora, da svakom bračnom drugu, pripada po pola te imovine, uključujući i plaće. Dakle, gledano po toj logici pola plaće nove supruge pripada suprugu i mogla bi se uzimati u obzir prilikom utvrđivanja suprugove visine obveze uzdržavanja. Proizlazi da bi nova supruga morala učestvovati u obvezi uzdržavanja na ovaj način. Naravno, ima još puno ovdje stvari za raspraviti, ali mislim da ovo nije tumačenje za odbaciti. Baš me zanima što će reći Ministarstvo. U svakom slučaju po mom mišljenju nije fer novoj supruzi nametnuti tu obvezu, ali ono što ona zarađuje nije samo njeno...
  3. Predbračni ugovor ne može biti u usmenom obliku. Forma je strogo propisana, a ako nije ispunjena ugovor nije valjan. Predbračni ili bračni ugovor mora biti u pisanom obliku i potpisi stranaka moraju biti ovjereni kod javnog bilježnika. I posebno je važno da njegovi učinci nastupaju tek nakon potpisa, odnosno ovjere potpisa.
  4. Mislim da će ako ona to odbije sud zatražiti te podatke po službenoj dužnosti. U svakom slučaju u tim situacijama se gleda kompletno imovinsko stanje, dakle i imovno stanje supruge. Nisam siguran hoće li se to računati u visinu alimentacije, ali će to sud svakako uzeti u obzir. Nadam se da će se rasprava proširiti. Posebno me zanima računa li se plaća sadašnje supruge prilikom utvrđivanja visine alimentacije za djete iz prethodnog braka.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija