Jump to content

ivo454

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na pojašnjenju, djelomični gubitak zbog bolesti, znači nije profesionalna. Zanimalo me , mogu li zatražiti prijevremenu starosnu mirovinu, znači već sad sa 62g. po uvjetima za tu vrstu mirovine. Čitajući ovo što ste naveli, onda zbog djelomične invalidnosti, ni nakon 65g. nemam pravo na starosnu?
  2. Poštovani, molio bih informaciju o mogućnosti promjene mirovine kako je navedeno u naslovu. Napunio sam 61 godinu, na osnovi invalidnosti imam 35 godina radnog staža, odnosno 25 godina realnog staža. Mirovina iznosi 330€. Član šire obitelji je nedavno dobio prijevremenu starosnu mirovinu, iznos koje je po izračunu bio sličan mojoj, ali mu je određena najniža mirovina u iznosu od 449 €. Da li bih mogao ostvariti to pravo, jer invalidska mirovima nije od 01.01.2023. korigirana, odnosno povećana, kao ostale mirovine?
  3. Vjerojatno onda poslodavac i uštima porez i prirez, jer unaprijed zna ukupni iznos plaće za cijelu godinu, pa zato nema ni povrata poreza. A da je ovo i zabranjeno, kome bi se obratio, kad je poslodavac "podmazao" sve državne službe, primjera radi, svaka inspekcija se najavi nekoliko dana prije i onda menadžeri narede posebno čišćenje ili se onima neprijavljenima, da slobodan dan, a securiti prati, da ne bi tko od zaposlenih, pričao ili prišao inspektorima.
  4. Pozdrav, imam nejasnoću kod poslodavca koji mi isplaćuje plaću. Svaki mjesec je plaća ista u lipu, ali je na listi sve navedeno, dodatak na staž, rad nedjeljom i praznikom, noćni rad, rad u drugoj smjeni, ali ništa od toga ne mjenja konačni neto iznos. Zanima me jeli to po zakonu i kakav način obračuna koristi poslodavac? Također nemam ni povrata poreza, jer je to poslodavac na neki način uštimao, bar tako su mi rekli poznavaoci, jer kao, da sam u državnoj firmi, imao bih dosta povrata poreza.
  5. Koliko se sjećam, nekakva naknada nakon rješenja o nasljeđivanju od JB,(njih dvojica) platili su oko 700kn. Jeli bi bio porez od 4% i kako se procjenjuje nekretnina, uglavnom se radi o zapuštenom poljoprivrednom zemljištu i staroj kući?
  6. Da, i nije sporan povrat, samo na koji način, da to napravimo, da on meni to daruje ili vrati na neki način, čisto formalno.
  7. Pozdrav, molio bih pojašnjenje o mogućnosti povrata ustupljene nekretnine u ostavinskom postupku kod JB. Ja sam u ostavinskom postupku, svoj dio nekretnine ustupio bratu, zbog određenih razloga koje bi mi stvorilo posjedovanje nekretnine. Koji bi bio najednostavniji način da taj dio 1/3 vratim u svoj posjed. Napominjem da se u rješenju JB, spominjem samo kao nasljednik, ali se ne navodi da svoj dio ustupam, nego je jedan brat dobio 1/3 a drugi 2/3 dijela.
  8. Evo da opišem razvoj situacije. Došla obavijest o prometnom prekršaju. Policijski službenik je utvrdio prometni prekršaj za vaše vozilo, čl.53 st 1 Zakona o sigurnosti na cestama, kažnjiv po čl 53 st 6 istog zakona, za koji je propisana kazna u iznosu od 500,00 kuna. Dalje uobičajeno, možete platiti 50% u roku 3 dana i dostaviti uplatnicu. Neće se unositi u prekršajnu evidenciju i neće se smatrati osuđenim za prometni prekršaj. Odlučio sam platitit i platio, faksiro uplatnicu i gotovo, jer i država je u krizi, pa zašto odugovlačiti.
  9. Hvala na odgovoru, ali što se tiče zaustavljanja nekoliko ljudi mi se požalilo da ih je ova patrola zaustavila i to na osnovu dojave ovih s kamerom i normalno ponudili kaznu uz 50%. Nadam se da su išli samo na ovaj način ekspres naplatu na licu mjesta, jer im dosta kazni na sudu propadne na ovaj ili onaj način. Ipak samo se nadam.
  10. Evo da promjenim pitanje , mogu li tražiti oprost kazne, ako nisam imao prekršaj u zadnjih pet godina i kako bi trebala teći ta procedura?
  11. Poštovanje, evo danas u rutinskoj vožnji kroz naseljeno mjesto , ograničenje 50 ili 60, nisam siguran, iz grma uz cestu bljesak. Vozio sam sigurno preko 70, prokužim da me na 500 metara poslije čeka patrola, na pola puta se okrenem i izbjegnem susret sa patrolom koja je vjerojatno već imala moje podatke, očekujem i nadolazak ovih koji su kod kamere, zaustavim se na obližnji parking iza šlepera i normalno, projuri policajac na motoru. Vratim se nazad i normalno dva policajca uz kameru. I tako sve prošlo bez susreta bliske vrste. Malo sam se previše raspisao, a zanima me ako nisam zaustavljen poslije kad me je kamera slikala, da li će mi poslati kaznu sa slikom ili kako sam negdje pročitao da po novom, kad slikaju, trebaju zaustaviti vozilo i napisati zapisnik.
  12. Molim, ako netko može pojasniti razliku između taksenih maraka (državnog biljega) i uplate u korist državnog proračuna. Što ide u koju svrhu odnosno zašto jedno , zašto drugo? Hvala!
  13. Hvala puno na iscrpnom objašnjenju, zbunila me ova promjena, za koju sam mislio da se mijenjala za sva područja, znači PPDS se nije mijenjao, onda mi je sad sve jasno, još jednom hvala!
  14. Kod mene je PPDS 2, zašto onda daje isti iznos za sve mjesece, evo u privitku primjer New Picture.bmp
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija