Jump to content

marita13

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, sestra ima sa roditeljem ugovor o doživotnom uzdržavanju. Bez obzira šta je ona majka još ostalih 3 djece, ona ima ugovor o dož. uzdržavanju i nju je taj dužan uzdržavati? Znači li to, da ostala djeca ne moraju sudjelovati u nadoplati za starački dom, brizi o starom roditelju ili slično, osim po svojoj osobnoj savijesti??? Ako ponestane novaca, to nije briga ostale djece? Unaprijed hvala na odgovoru.
  2. Poštovani, imam dalje pitanje na istu temu...nadovezujem se na moje gornje pitanje. Smrtni list još nije izdan, niti je određen javni bilježnik. Dakle, imamo za ostavinsku samo račun od banke, za koji mi pouzdano znamo da je u dozvoljenom minusu. Vjerovatno nam banka neće reći stanje računa. Dogovor nasljednika je da se zbog toga odričemo nasljedstva. Jedan od nasljednika živi daleko, i nema smisla da dolazi za par tjedana natrag. Koji je postupak.? Da li je dovoljna ovjerena izjava o odricanju od nasljedstva, koja bi se napravila odmah poslije sprovoda, i kod bilo kojeg javnog bilježnika?? Dakle, može li se to napraviti prije dodjele j. bilježnika i primljenog poziva. Molim savjet. I još Vas molim, mi bi to sami napisali. Da li u izjavi moram navesti br. računa? I šta znači odricanje od nasljedstva u ime svoje i svojih potomaka? Moramo li tako napisati.? ili samo odricanje od nasljedstva u svoje ime? Imamo punoljetnu djecu. I takvu izjavu dati ostali prilikom ostavinske? Jedan nasljednik je imao ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. To nije nasljedstvo, kad se odreknemo, nasljedstva nema, može li on biti miran, da neće njega teretiti banka? Sorry, postavila sam pitanja i odgovore, al nisam sigurna da li sam sve to dobro pohvatala. Unaprijed hvala na odgovorima.
  3. Ništa se ne nasljeđuje, da li se onda sprovodi uopće neki postupak gdje se utvrđuje da nema imovine? A s kojim bi se išlo u banku zatvoriti račun. Hvala.
  4. Poštovani, nadovezat ću se na ovu temu. Otac umre, ostane minus po tekućem računu i neka potraživanja od FINE...iz istog razloga je pred 2 tjedna zablokiran račun. Nema imovine, ali punomoć po računu je imala njegova supruga. Hoće li banka nju, zato šta je imala punomoć, teretiti da vrati dug?? Šta nam je činiti po tom pitanju? Hvala.
  5. Zašto se upuštati, nakon svega, u nekakvo doživotno uživanje ili slično? Zato je i odustala jer zna da nema šanse, pa sada hvata na mutno. samo ćeš si navući probleme. Ko zna šta joj slijedeće može pasti na pamet, ima ona svoju inozemnu mirovinu, i neka si sama izorganizira život. Dobro se posavjetuj, i dobro razmisli.
  6. Ne baratate osnovnim pravnim pojmovima. 1. To ste dijete Vi priznali, i dok ne dokažete drugačije ono je Vaše. Uz to "plodni dani" i izračun je neka druga tema. Da je to baš sve tako, ne bi bilo neželjene djece. 2. Možete Vi darovati darovnim ugovorom svojem 1. djetetu, i to je vaše zakonsko pravo. Isto tako, majka Vašeg drugog djeteta ima pravo osporavati taj darovni ugovor, i tražiti za svoje dijete nužni dio. Iskreno, i ja bi to za svoje dijete učinila. Takve parnice traju godinama. Kada Vas ne bude, pred zakonom, 2. dijete je Vaše dijete. 3. Uz to, može li majka 2. djeteta dokazivati da ste živjeli u vanbračnoj zajednici, pa i ona tražiti svoj dio kolača??? 4. Mirovinu dobivaju sva djeca, a i vanbračna partnerica, ako dokaže da ste živjeli određeni br. godina zajedno.
  7. Laik sam, al mislim da bi bilo jako dobro da za života napravite DNK test za utvrđivanje očinstva, danas je bar to lako, za 2.5oo kn i caa. 15 dana imate test u rukama. Ili ako ste zaista 100 % sigurni pokrenite parnicu. Olakšat ćete puno svom djetetu i svima koji ostanu nakon Vas.
  8. Hvala na prijašnjem odgovoru. Molim Vas, imam još nekoliko laičkih pitanja....zašto je na ostavinskoj bilo.."novčana sredstva u neutvrđenom iznosu"? Po meni to onda znači da sestra niti nije znala da je račun u minusu...ali je brat i te kako znao, zato ona sada to i ne želi platiti. Dali rodbina, tj. u ovom slučaju vjerovatno skrbnik i opunomoćenik dostavljaju popis imovine sa kojom se ide na ostavinsku.? Ako ne znaju za sve račune i imovinu to onda istražuje javni bilježnik po službenoj dužnosti?? Zar ne dobije i informaciju za iznos po računu?
  9. Poštovani, ako je brat bio skrbnik i imao punomoć po računu, krenimo od pretpostavke da je on za života majke sa računa skinuo novac, i za isti nema dokaz da je trošio za majčine potrebe, nego za sebe. Može li sestra, tj. ostali nasljednici, nešto po tom pitanju napraviti nakon smrti majke? Ili je to to, kao u gornjem pitanju, na ostavinsku ide ono šta je ostalo na računu? Mogu li ostali nasljednici potraživati i dokazivati nestali novac sa računa majke, a koji je podignuo opunomoćenik za njenog života? Hvala.
  10. Zna osoba A da to nije bračna stečevina, nosila je papire okolo i raspitivala se. Zato to šta radi, sada i radi. A pokušava svašta., toplo se nadam da će osoba B to sve uspjeti izdržati. /ja nisam ni A ni B- zato sam tako i formulirala pitanja/ Tužba za postupak za iseljenje, koliko to vremenski može trajati? Ako su uredni dokumenti, jel dovoljno samo jedno ročište? Hvala.
  11. Da, neosporno je, i nikako ne spada u bračnu stečevinu. Hvala na savjetu i odgovorima. Sve najbolje u daljnjem radu. Pozdrav.
  12. Poštovani, hvala na odgovoru. Osoba A i B su do nedavno živjeli u iznajmljenom stanu, dakle, od nedavno su u nekretnini koja je vlastita imovina osobe B. Dokumenti o vlastitoj imovini uredno sprovedeni i također od nedavno. Posjeduju zajednički automobil i namještaj koji su prenijeli iz iznajmljenog stana. Kredit za obnovu nekretnine glasi na osobu B. Recite mi, molim Vas, mijenjaju li ove činjenice nešto.? I koje su posljedice za osobu B, ono, "koferi van i nova brava."? Jer stanje postaje neizdrživo. Hvala.
  13. Poštovani. Rastava između osobe A i osobe B je u tijeku. Osoba A ne želi rastavu, živi u nekretnini od osobe B, osoba B dobila od roditelja. Osoba A je zaposlena, djeca su punoljetna, ima također naslijeđenih sredstava, ali ne i nekretninu. Osoba B plaća sve račune i režije. Osoba A prijeti, vrijeđa, maltretira. Traži za "isplatu" ni manje ni više jedan stan. Osoba B nema sredstava za to. Osoba A je malo ili gotovo ništa u tu nekretninu uložila...osoba B je pokušala naći dogovor, međutim osoba A ne pristaje na ništa. Godinama brak ne funkcionira. Rastava ne bi trebala biti problem.? Ali šta dalje? Molim savjet, rastava se sprovede. I šta dalje? Šta osoba B treba napraviti da osobu A deložira iz svoje nekretnine? Koji je postupak? Ako osoba A ide u parnicu za podjelu imovine, mora li iseliti iz nekretnine osobe B? Unaprijed hvala na odgovoru.
  14. Puno, puno hvala na savjetima i brzom odgovoru.Sretno.Pozdrav.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija