Jump to content

buki79

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. nisam u potpunosti shvatio onaj dio odgovora gdje navodite da su plodouživanje i doživotno uzdržavanje dva razlićita pravna pojma no knjižno terete nekretninu,to jest razumijem da će to biti upisano kao teret,no osim toga nikakvih drugih obaveza nemam prema ocu s pravne strane gledano,zar ne ili... i ako bi mi mogli objasniti onako laićki sta je to paulijanska tužba. htio bi naglasiti da taj darovni ugovor moga oca nije napravljen iz razloga izbjegavanja naplate poreza,nego je to bila želja bake koju su dogovorno stric,bratić i moj otac proveli na ostavini,jer to je bio jedini naćin da ja to nasljedim jer oporuka nije postojala barem pisana,a ona usmena nije pravovaljana jer nije napravljena po zakonskoj proceduri. još jednom zahvaljujem. pozdrav
  2. pozdrav,ako može savijet. baka je umrla,nije napisala oporuku. njena dva sina,moj otac i stric i od pokojnog strica sin nasljedjuju kuću. na ostavinskoj raspravi se moj otac,stric i bratić odriću kuće u moju korist jer je to baka tako željela. no bilježnica kaže da nemogu ja direktno naslijedii,prvo neka se oni odreknu u korist mog oca,koji će nakon toga darovnim ugovorom to dati meni. svi su se složili s tim uvijet je samo da moj otac ima doživotno pravo boravljenja u kući. pošto ja nisam bio na ostavinskoj raspravi,prvo pitanje. da li je to sve tak izvedivo.. drugo ja neželim preuzet obavezu doživotnog uzdržavanja,da se razumijemo.. to nema veze sa doživotnim boravljenjem.. i treće .. moj otac je dužan državi 300000 kn poreza da li će bit problema s prebacivanjem vlasništva na mene. unaprijed vam se naljepše zahvaljujem.
  3. buki79

    ostavina

    ovako,situacija je sljedeća.živio sam s bakom praktićki cijeli život. ona je umrla i dobio sam poziv za ostav. raspravu. baka nije radila oporuku. ona ima dva sina i unuka po trećem sinu koji je preminuo. usmenim dogovorom pred nekoliko godina dogovorili smo se da će to sve pripast meni i da slobodno ulažem u kuću. zadnjih nekoliko godina uložio sam 10000 eura na obnovu imanja.prošle godine zatražio sam da baka napiše oporuku gdje potvrdjuje naš usmeni dogovor,no tu su nastupili problemi jer se s time nije složio jedan od sinova. tu je došlo do neslaganja i mog preseljenja a oporuka nije na kraju napisana. ja kao laik za pravo razumijem da neću nasljediti ništa izuzev ako se moj otac ili stric ne odreknu svog dijela u moju korist. ja ćak nisam ni zainteresiran za tu soluciju, jer kupujem drugu kuću i to bi samo predstavljalo porezno opterećenje pri kupnji moje prve nekretnine, a nebi mogao raspolagati u cijelosti s tom kućom, kad će bit podijeljen na više dijelova,pa da to unovćim i nadoknadim novćane gubitke nastale ulaganjenm u to imanje. nego za neku vrstu novćanog obeštećenja u vrijednosti uloženog u obnovi imanja. da li je uopće jav. biležnik nadležan za tako nešto. sta da mapravim,ako mi može neko pomoći,hvala unaprijed.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija