Jump to content

mladi programer

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je mladi programer objavio

  1. Hvala Vam na odgovoru, prekida nije bilo, ako sam dobro shvatio klasičan prijenos ugovora je posrijedi, jer nismo ništa dobili na potpis, samo obavijest da se ugovori prenose na novog poslodavca. Ovo će puno značiti starijim ljudima u odjelu koji nemaju kuda, ako novi poslodavac odluči zlouporabiti položaj, a postoje naznake da bi to mogao.
  2. Poslodavac je nova firma koja nas je preuzela lani, da li to znači da otpremninu možemo dobiti eventualno od njih i to nakon dvije godine rada? Što je sa onima koji su 30-40 godina radili kod starog poslodavca?
  3. Ako se moderatori slažu, molio bih da se stavi sticky na ovu temu jer je Zahtjev za zaštitu prava nažalost vrlo popularna "roba" u ovom našem društvu. Ovaj sam Zahtjev našao na ovom forumu nakon podosta kopanja i nadam se da bi nekome mogao pomoći. Naziv tvrtke Adresa Temeljem Zakona o radu a vezano za moj Ugovor o radu s obzirom na činjenicu da smatram da su mi prekršena prava temeljem Zakona o radu prisiljen sam Vam uručiti ovaj moj: ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA Obrazloženje: Vi ste svojim postupcima prema meni prekršili propise Zakona o radu i to: 1. Članak 47. stavak 5- Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, preraspodijeljeno radno vrijeme tijekom razdoblja u kojem traje duže od punog ili nepunog radnog vremena može trajati duže od četrdeset osam sati tjedno, ali ne duže od pedeset šest sati tjedno, odnosno šezdeset sati tjedno ako poslodavac posluje sezonski, pod uvjetom da je isto predviđeno kolektivnim ugovorom i da radnik dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad. Zbog gornjeg zahtijevam da po primitku ovog mog Zahtjeva isplatite dugovanja i regulirate prekovremeni rad odnosno preraspodjelu radnog vremena. Ukoliko ne postupite prema ovom mom zahtjevu, biti ću primoran obratiti se nadležnim državnim institucijama kako bih ostvario svoja prava. Uvažavajući i Vaš interes da spor riješimo mirnim putem, srdačno Vas pozdravljam. U (mjesto), (datum). Podnositelj zahtjeva :
  4. Izvolite primjer zahtjeva za zaštitu prava koji sam iskopao ovdje na forumu: Naziv tvrtke Adresa Temeljem Zakona o radu a vezano za moj Ugovor o radu s obzirom na činjenicu da smatram da su mi prekršena prava temeljem Zakona o radu prisiljen sam Vam uručiti ovaj moj: ZAHTJEV ZA ZAŠTITU PRAVA Obrazloženje: Vi ste svojim postupcima prema meni prekršili propise Zakona o radu i to: 1. Članak 47. stavak 5- Iznimno od odredbe stavka 4. ovoga članka, preraspodijeljeno radno vrijeme tijekom razdoblja u kojem traje duže od punog ili nepunog radnog vremena može trajati duže od četrdeset osam sati tjedno, ali ne duže od pedeset šest sati tjedno, odnosno šezdeset sati tjedno ako poslodavac posluje sezonski, pod uvjetom da je isto predviđeno kolektivnim ugovorom i da radnik dostavi poslodavcu pisanu izjavu o dobrovoljnom pristanku na takav rad. Zbog gornjeg zahtijevam da po primitku ovog mog Zahtjeva isplatite dugovanja i regulirate prekovremeni rad odnosno preraspodjelu radnog vremena. Ukoliko ne postupite prema ovom mom zahtjevu, biti ću primoran obratiti se nadležnim državnim institucijama kako bih ostvario svoja prava. Uvažavajući i Vaš interes da spor riješimo mirnim putem, srdačno Vas pozdravljam. U (mjesto), (datum). Podnositelj zahtjeva :
  5. Pošaljite zahtjev za zaštitu prava poslodavcu, kako mnogi ovdje savjetuju, obavezno s povratnicom. Ako Vam poslodavac negativno odgovori ili ne odgovori, prijavite ga inspektoratu. Plaća se mora isplaćivati u u ugovorenom iznosu i ne bi se smjela mijenjati bez promjene ugovora. Prekovremeni rad se mora regulirati nalogom za prekovremeni rad ili pravilnikom o preraspodjeli rada. Koje vam je radno vrijeme po ugovoru? Ako Vam poslodavac krši neko pravo garantirano zakonom o radu i/ili kolektivnim ugovorom možete dati izvanredni otkaz, ali samo ako imate dokaz o kršenju prava i dokaz da ste tražili određeno pravo(zahtjev za zaštitu prava) možete tražiti otpremninu i eventualnu pomoć s burze. Samo da napomenem da nisam stručnjak, nego laik koji je za svoje potrebe čitao Zakon o radu.
  6. Mislim da bi se tako nešto trebalo najaviti ranije službenom odlukom, ako se takva odluka uopće može donijeti, a da nije protivna Zakonu o radu. Direktor je odlučio da mu se sviđa Vaša žena, biste li mu dozvolili da radi s njom što želi? Ili bi mu baš odgovaralo tjedan dana u vašoj vikendici na moru besplatno? Odluka bi morala biti na pismeno, inače je to hir, a ne službena odluka.
  7. Više ne postoji potvrda o neiskorištenom godišnjem odmoru, nego se svaki neiskorišteni dan mora platiti po zakonu.
  8. Hvala na odgovoru, toga sam svjestan. Ali me (nas) sve zanima da li imamo pravo na ukupnu otpremninu za sve godine staža kod starog i kod novog poslodavca u slučaju otkaza, jer nam kuhaju svašta. Recimo da nam ponude nove ugovore s manjim plaćama i sličnim po nas nepovoljnijim uvjetima, mi to odbijemo potpisati, a oni nam daju otkaz kao tehnološki višak. Imamo li u tom slučaju pravo na otpreminu?
  9. Molim pomoć za sljedeću situaciju: Ugovori o radu radnika odjela jedne tvrtke su preneseni na novog poslodavca i prema članku 133. ZOR-a sva prava i obaveze se prenose na novog poslodavca. Ako je to uistinu tako, u slučaju izvanrednog otkaza zbog povrede prava radnika, radnik bi trebao imati pravo na otpremninu jer tehnički ugovor mu je još uvijek neizmjenjen i traje, bez obzira da li je poslodavac A ili B. Jesam li u pravu i ima li nade za radnike da bi mogli dobiti otpremnine?
  10. Pošalji zahtjev za zaštitu prava poslaodavcu, obavezno s povratnicom, da znaš je li dobio ili nije. To je koliko sam vidio osnova za sva daljnja potraživanja. Onda možeš dati izvanredni otkaz zbog neisplate plaća, ali moraš u otkazu navesti da je zbog neisplate plaća i onda ostvaruješ pravo na naknadu s burze. Nemoj me pitati za primjere zahtjeva za zaštitu prava i izvanrednog otkaza jer ih i ja tražim.
  11. 1.Samo umrijeti se mora. 2.Poslodavac ti mora isplatiti neiskorišteni godišnji, ništa drugo ne dolazi u obzir po zakonu. 3. Ne znam i ja sam novi tu.
  12. Pozdrav svima! Zanima me kako radnik moze "obraniti" prava stecena u firmi bivseg poslodavca koja je prijenosom ugovora prenio kod novog poslodavca. Npr. dnevnica za terenski rad je po Kolektivnom ugovoru iz stare firme 170 kuna, a u novoj je 130 kuna. Placa je u staroj firmi bila dvokratno 1. i 15. u mjesecu, u novoj je sluzbeno jednokratno 15., s tim da ljudi koji tu duze rade kazu da redovno kasni pa bude oko 25.-og.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija