Jump to content

nina11

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Moj otac radio je u jednoj građevinskoj firmi iz Zagreba,koji su izvodili radove u Njemačkoj.Zdravstveno i mirovinsko bili su prijavljeni u Hrvatskoj,a osiguranje u Njemačkoj,s tim da je to bila zajednička polica svih radnika.Prošle godine moj otac umro je na gradilištu,dakle na radnom mjestu.Obdukcije u Njemačkoj pokazala je da je imao infarkt.Firma je isplatila zadnju plaću,platila prijevoz do Hr,dali još neke papire teškom mukom i to je to.Kad smo prvi put pitali da li imamo pravo na kakvu odštetu više se nisu javljali.osiguranje smo sami kontaktirali i takođert su nam rekli da nemamo nikakvo pravo jer je to bila prirodna smrt.Moja majka je zaposlena sli uzdržava dva sin (srednjoškolac i student).Zanima me Vaš savjet da li se tu šta isplati pokrenuti,tužiti firmu ili nešto da s e dobije odšteta,jer moj otac toga dana nije bio ni adekvatno obučen za rad na gradilištu,sve je morao sam kupiti od kabanice,radnih cipela,robe,alata i dr.(u prijašnjim firmama to su sve dobili).Taj dan su bili i jako loši vremenski uvjeti,jako je padala kiša i bilo je hladno(11mj),ali usprkos tome poslovođa je od njih tražio da rade na otvorenom.Trebali su raditi do 12h,ali u 11:30 im je rečeno da će raditi do 13h, a moj otac se srušio u 12:15h.Sve te detalje nam je ispričao tatin kolega.U potvrdnoj situaciji šta treba poduzeti i kome se obratiti.Unaprijed hvala!
  2. Ma ta polovica ne vrijedi puno,u svakom slučaju manje od duga.Ali mi je žao šta ćemo već nasljeđenu polovicu nakon tatine smrti morati dijeliti s državom.A dosta je već novaca na to sve potrošeno sprovod,dom,čak smo i neke račune platili.U spor s državom,tj.poreznom,tome neće biti kraja i košta pa od toga također ništa.Nadala sam se da postoji neka mogućnost da se izbjegne plaćanja duga,ali vidim da od toga ništa.
  3. Krivo smo se razumjeli.Ostavinska rasprava tek dolazi,kroz nekoliko dana zato i pitam da odlučimo šta da napravimo.Znam da je napisao oporuku kojom nama,svojim nećacima sve ostavlja,ali za dug smo saznali neki dan.On je bio poljoprivrednik,živioje u teškim uvjetima bez primanja.Znači nema nikakvih mogućnosti da se otpiše dug ili nešto slično?
  4. U slučaju da ta imovina pripadne državit, tko procjenjuje vrijednost te imovine i kakva su tada naša prava kao vlasnika druge polovice?
  5. Nedavno mi je preminuo stric koji je oporukom ostavio svoju polovicu kuće i zemlje mojima dva brata i meni,a drugu polovicu nasljedili smo prije dvije godine kad nam je umro otac.Međutim saznali smo s porezne uprave da ćemo nasljeditii stričev dug od zdravstvenog i mirovinskog (oko 80 tisuća kn)jer je on živio u teškim uvjetima ,nije imao nikava primanja i nije to plaćao.Nije imao nikoga od obitelji,ženu,djecu nego samo nas troje koji smo se brinuli o njemu od kada je obolio i platili sprovod.S obzirom da sam ja nezaposlena,brat student, a drugi srednjoškolac nemamo nikakva primanja i nemamo od kuda to platiti.Zanima me da li postoji kakva mogućnost da se taj dug otpiše i koja je daljnja procedura u slučaju da se odreknemo nasljedstva?Šta je u tom slučaju s našom polovicom koju smo nasljedili od oca?Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija