Jump to content

vrisak

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je vrisak objavio

  1. može, uz zabilježbu da uporabna dozvola nije priložena
  2. Investitora ne spriječava ništa da u tijeku izgradnje ili po dovršetku proda vlasničke udjele. Investitor, izvođač i nadzorni inženjer dužni su se pridržavati Zakona o gradnji a ukoliko su to propustili vi trpite direktnu štetu. Ukoliko ste suvlasnik postali tijekom izgradnje također ste odgovorni za svoje vlasništvo i imate pravo štititi ga. Dakle, šanse za pozitivno rješenje tužbe su velike ukoliko netko od sudionika u gradnji nije postupio u skladu sa zakonom. Obzirom da se uporabna dozvola može ishodovati po završetki gradnje a investitor do tog trenutka može prenijeti sve vlasničke udjele u principu ne vidim osnovu za tužbu protiv investitora za neishodovanje uporabne dozvole ako mu to nije ugovorna obveza ili ako nije prekršio Zakon o gradnji. Tužiti ga možete samo za eventualnu štetu.
  3. Uris u katastar ostavruje se na temelju prijavnog lista i geodetskog elaborata odn. obavljene snimke građevine. U elaboratu ovlašteni geodet potvrđuje da je građevina izgrađena na temelju građevne dozvole i elaborata iskolčenja (koji je opet napravljen na temelju gl. projekta koji je opet sastavni dio građ, dozvole) te ga predaje na provedbu (uris) u katastarski plan, Ured za katastar kontrolira elaborat i ovjerava situacioni nacrt koji je uvjet za pokretanje postupka izdavanja uporabne dozvole. Po provedbi elaborata odn. nakon pravomoćnosti postupka šalje se rješenje u gruntovnicu koja upisuje građevinu u zemljišnu knjigu i ukoliko dotad već nije priložena uporabna dozvola stavlja zabilježbu u vl. list. Obzirom da zakone i pravilnike ne pišu operativci nego birokrati koji imaju svoje poimanje svijeta teško je predvidjeti čega će se oni sve dosjetiti da nam zagorčaju život.
  4. Građevinska dozvola izdana je na temelju glavnog projekta koji je sastavni dio dozvole. U pravilu, nikakve konstruktivne izmjene (konstruktivne u inženjerskom smislu) nisu dopuštene a osobito povećanje gabarita (vanjskih dimenzija), povećenje broja etaža, premašivanje max. dopuštene visine građevine i odstupanje položaja objekta na parceli od situacionog plana iz glavnog projekta odn. lokacijske dozvole. Neke izmjene su ipak dopuštene ukoliko se ne mjenjaju lokacijski uvjeti (uvjeti iz prostornog plana na temelju kojih se izdaje lokacijska dozvola). U tom slučaju glavni projekt se može izmjeniti te treba zatražiti potvrdu glavnog projekta što nije upravni postupak, dakle ne treba ići na novu lokacijsku dozvolu i izmjenu građevinske dozvole. Građevinska dozvola ostaje ista a samo je izmjenjen glavni projekt koji je njezin sastavni dio. Naravno, riječ je o izmjenama koje ne spadaju u na početku navedene lokacijske uvjete. U praksi ipak postoji izvjesna tolerancija prema odstupanjima od gl. projekta, ali nikako prema broju etaža ili povećanju gabarita većih od 10%. Posebno kod obiteljskih kuća koje su na dovoljnoj udaljenosti od granice parcele.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija