Jump to content

ginko

Korisnik
  • Broj objava

    35
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je ginko objavio

  1. Za moju kćerku Centar za soc. skrb , plaća cca.600,00 kn. mjesećno, jer otac nikada nije platćao alimentaciju. Ovo primanje ostvareno je unatrag godine dana. Kćer se redovno školuje, ali će postati punoljetna početkom 2014g., te iz centra za skrb imam najave (usmene ) da će uzdržavanje trajati do punoljetnosti djeteta. E sad nekoliko pitanja - Nigdje u Obiteljskom zakonu kao ni ou Zakonu o socijalnoj skrbi nisam pronašla odredbu da se ovo pravo vezuje za puunoljetnost djeteta, već je samo ograničeno da centar može ovakvo privremeno uzdržavanje pružati najdulje 3 godine. Tako mi uostalom piše i u rješenju, ali kada sam tražila obrazloženje od referentice u CSS ništa mi nije znala reći, već samo da će djete izgubiti uzdržavanje od njihove strane danom punoljetnosti. Molim vaše mišljenje dragi roditelji koji imate iskustva. Hvala puno.
  2. Ljudi pa nije moguće da nitko ne zna da li danom punoljetnosti , dijete gubi pravo na privremeno uzdržavanje od Centra socijalne skrbi, unatoć što se redovno školuje. Ajde malo živnite , pa bar dodajte svoje razmišljanje ako nemate ovakav slučaj.
  3. Za moju kćerku Centar za soc. skrb , plaća cca.600,00 kn. mjesećno, jer otac nikada nije platćao alimentaciju. Ovo primanje ostvareno je unatrag godine dana. Kćer se redovno školuje, ali će postati punoljetna početkom 2014g., te iz centra za skrb imam najave (usmene ) da će uzdržavanje trajati do punoljetnosti djeteta. E sad nekoliko pitanja - Nigdje u Obiteljskom zakonu kao ni ou Zakonu o socijalnoj skrbi nisam pronašla odredbu da se ovo pravo vezuje za puunoljetnost djeteta, već je samo ograničeno da centar može ovakvo privremeno uzdržavanje pružati najdulje 3 godine. Tako mi uostalom piše i u rješenju, ali kada sam tražila obrazloženje od referentice u CSS ništa mi nije znala reći, već samo da će djete izgubiti uzdržavanje od njihove strane danom punoljetnosti. Molim vaše mišljenje dragi roditelji koji imate iskustva. Hvala puno.
  4. Molim da mi netko pošalje skriptu za opći dio za VŠS/vss na mail: appoolonia@gmail.com : Ispit mi je u veljači pa molim pomoć hitno.
  5. molim vas koji ste uspjeli vidjeti liste za popisivaće,da mi kažete gdje se to može vidjeti.
  6. hvala na odgovoru, molim pojašnjenje, dali upit postaviti u bilo kojoj pp ili u u pp grada u kojem on živi.
  7. Molim za pomoć ako netko može pomoći savjetom. Radi podnošenja zahtjeva za utvrđivanje alimentacije, moram naveti adresu oca djeteta. Kako mi je ista nepoznata ( znam samo grad u kojem živi) nisam u mogućnosti podnijeti zahtjev. Molim za pomoć.
  8. Molim okvirni iznos alimentacije za dijete od 15 godina, da znam što napisati u zahtjevu kod iznosa uzdržavanja,da li napomenuti da u slučaju nemogućnosti plaćanja po ocu,dijete traži uzdržavanje od bake ili se to zahtjeva naknadno tek ako otac ne ispunjava svoju obvezu po budućoj sudskoj presudi. Hvala !
  9. Zahvaljujem na špranci za prijedlog sudu. Tokom mjeseca svibnja svakako ću ga napisati.
  10. ne piše ništa slično, samo da će prema sporazumu oba roditelja otac doprinositi uzdržavanju djeteta prema svojim mogućnostima.Tada mi je to bilo razumno i humano, jer sam smatrala da njega kao nezaposlenu osobu ne bi bilo pošteno teretiti nekim fiksnim novčanim iznosom, pustila sam vremenu da učini nešto od njegova života, da pokuša nači zaposlenje, svoj mir i sredi život, ali naravno netko tko radi sam protiv sebe, nikada ne nađe pravi put.Sasvim mi je jasno da ne mogu vratiti izgubljene godine, da će djetetu biti određena alimentacija od trenutka podnošenja zahtjeva , da nikada neće dobiti ni kune od takvog oca, ali moram ovo poduzeti radi čiste savjesti prema djetetu, jer njegova pitanja su sve češća, te očekujem da će me jednog dana okriviti da nisam ništa poduzela da mu život bude lakši i lagodniji.
  11. U presudi nije određen iznos alimentacije već da će otac doprinositi uzdržavanju prema svojim mogućnostima,ali nažalost već 14 godina on " nema mogućnosti". Dakle , dijete sam svih ovih godina uzdržavala sama, a unatoć određenom vremenu za viđanje dijeteta ovo pravo iskoristio je 3 ili 4 puta. Za dobrobit svog djeteta nekoliko puta sam samoincijativno odvela sina u posjet baki i dedi ( žive u dr. gradu zajedno sa ocem djeteta) nadajućise da ću potaknuti njihove emocije, te da će bar oni kontaktirati s djetetom, ali uzalud. Danas na neki način imam grižnju savjesti jer shvaćam da sam svih ovih godina radila u korist svog bivšeg supruga, a ne svog djeteta. Došao je trenutak da na osnovu pravomoćne presude o razvodu zatražim od suda da utvrdi novčani iznos alimentacije, mada znam da se upuštam u tešku i neizvjesnu borbu, jer je on i dalje nezaposlen te neće moći plaćati alimentaciju, ali osjećam da je zadnji trenutak da to učinim. Još nešto, da li je nadležan sud prema prebivalištu oca ili djeteta.
  12. nakon sporazumnog razvoda, dijete je pripalo meni a suprug se obvezao doprinositi uzdržavanju djeteta koliko bude mogao. Kako sam ja u to vrijem bila zaposlena a on ne,pristala sam na takav način uzdržavanja.Naravno kao što to obično bude to uzdržavanje svelo se na nekoliko rođendanskih poklona. Danas moj sin ima 15 godina i često me pita zbog čega on od oca ne dobiva ništa. Dakle došlo je vrijeme da pitanje uzdržavanja odredi sud. Molim pomoć u slijedećem: da li postoji neka udruga ili ustanova koja će mi prijedlog za uzdržavanje napisati besplatno ili moram tražiti odvjetnika, što znači da ću morati do daljnjega pričekati jer novaca nemam.
  13. Prijatelju, da ne gubiš vrijeme u hodanju, evo uključijem se s namjerom da ti pomognem ako mogu : čl. 110 ZOR-u govori samo o slučajevima prestanka radnog odnosa a isti se ne odnose na odlazak u invalidsku mirovinu već o mirovini po sili zakona, dakle KOMPA je u pravu, žalba ne odgađa izvršenje rješenja.
  14. Zanima me da li HRVI imaju pravo na besplatni javni prijevoz u gradu zagrebu. Kako se gotovo sve institucije u kojima moramo obavljati određene radnje( prvenstveno liječenje) nalaze u gradu Zagrebu, plačanje cjelodevne tramvajske karte predstavlja veliki trošak. Molim da mi netko kome je poznata ova problematika, odgovori .
  15. Hvala svima na trudu i odgovorima. Savjeti će biti od koristi.
  16. Nalazim se u invalidskoj mirovini,opća 100%.HRV-i, 30 %, rat-70, 30 mir .Invalidnost po osnou PTSP. E sad jedno pitanje : mogu li ja sa ovim statusom biti u upisniku, odnosno baviti se pčelarstvom i ljekovitim biljem, ili tada gubim pravo na mirovinu. Ne trebam ni reći da bi mi bavljenje pčelama i biljem bili od koristi za zdravlje.
  17. Kome podnosi zahtjev za utvrđ. novog postotka zbog pogoršanja zdravstvenog stanja '? Hvala na odgovoru, stvarno si znalac, prema tvojim uputama dobio sam zaostake mirovine. ( da te poddsjetim opskrbnina/ mirovina ) Hvala
  18. Pozdrav svima! Imam jedno pitanje kako bi pomogao prijatelju. Radi se o sljedećem: ranjen je u prvim mjesecima rata, tokom 93 uz nagovor nas prijatelja bio na invalidkoj komisiji koja mu je tada utvrdila invalidnost ispod 20 %. Razočaran nakon toga nikada nije više tražio invalidnost. Danas je situacija sasvim drugačija. U radnom odnosu je i sve više osjeća poteškoće koje povezuje sa ranjavanjem. Započeo je i intezivno lječenje. Uvjeta za civilnu mirovinu nema. Što mu je činiti ?.Može li nakon toliko godina podnjeti zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma (čl. 134 ). kako da ostvari 100% bolovanje ?
  19. Još nešto, što nisam rekao do sada. Odmah po primitku rješ. o mirovini podnio sam pismeni podnesak da mi se obustavi opskrbnina sa danom nastanka invalidnostipodni, ali su me obavjestili da to neće usvojiti, jer me opskrbnina pripada do dana kada je pisano rješenje o mirovini. ovih dana očekujem rješenje ili zaključak o odbijanju zahtjeva za obustavu opskrbnine.
  20. Pa i je kompicirano, ali je točno onako kako sam napisao. Opsk. priznata od 01.01.-31.12. 07. Rješenje došlo u 10-om mjesecu, dakle do sada nisam primio ni jednu opskrbninu. Rješenje za mirov. došlo isto u 10-om, a priznato sa danom obustave opskrbnine. Odlazim u ured za branitelje i tražim da mi se pravo na opskrbninu obustavi sa 01.05. dakle sa nastankom invalidnosti, a da od toga dana primam mirovinu. Međutim ne žele ni čut, tvrde da mene opskrbnina pripada sve do 10-og mj. kada sam p r i m i o rješenje za mirovinu. Mirovinsko neda zaostatke jer tvrdi da se za isto razdoblje ne mogu primati mirovinu i opskrbninu. Dakle mirovinu će mi uspostavit tek od 1.11.. Stvarno sam već sluđen od slinih" prava" koja mi daju. Zato i pitam dali da vratim opskrbninu kad dođe, a doći će za razdoblje od 01.01-31.10. sada u ovom mjesecu, ili da vjerujem uredu za branitelje, uzmem opskrbninu jer po njima neću biti u preužitku prava.
  21. pozdrav vuče, kod mene je jedini problem u tome da su rješenja stigla istovremeno. Prijavio rješenje o mirovini, mada su ga oni u uredu već dobili (kad i ja ), međutim tvrde da mi opskrbnina pripada sve do konca 10. mjeseca, kada je došlo rješenje o mirovini, a mirovinsko određuje isplatu sa 1.11., dakle tvrde da mi ne pripada mirovina od dana invalidnosti već od dana kada prestane pravo na opskrbninu, dakle 31.10. E sad sam u dilemi , da li uopće primiti zaostatke te opskrbnine od 01.01. da 31.10 ( jer će oni doći sad u 11 mj. ) ili to vratiti, a sa mirovinskim ići u spor. U uredu za branitelje tvrde da po njima nije došlo do preužitka, te ne žele ni čut da mi opskrbninu isplate do 5 mjeseca, već tvrde da mi opskrbnina pripada do izdavanja rješenja o mirovini, a i mirovina od dana nastanka invalidnosti, Da li je to tako baš, nisam siguran, ali ne bi htjeo biti oštećen, što ću po mirovinskom svakako biti. Što misliš ti ?
  22. Opskrbnina priznata od 01.01.-31.12.07. Ako sam do sada preživio 10 mj. bez nje ,mogao bi i dalje. Tvoj slučaj je još gori, neshvatljivo je da ako netko podnosi zahtjev za opskrbninu da se isti rješava tako dugo, a u tvom slučaju više od godinu dana. Zar nitko nije svjestan da je to socijalno primanje i da ljudi stvarno nemaju od čega živjeti, ako se odlučuju za opskrbninu. Stvarno tragično.
  23. HZMO priikom kompletiranja mirov. spisa kontaktira ured za branitelje i traži podatak o eventualnom korištenju opskrbnine( ako se radi o nezaposlenom branitelju). Sukladno dobivenom odgovoru donosi rješenje o početku isplate, vezano za prestanak prava na opskrbninu, i ja sam mišljenja da opskrbnina ne može biti od utjecaja na početak mirovinskih primanja,te mi preostaje samo uložiti žalbu na mirovinsko rješenje. To znači da je pred menom dug i iscrpljujući put borbe za svoje pravo, ali što se može, borba s vjetrenjačama je teška .
  24. Opskrbnina priznata od 01.01.2007. , 3 člana domaćinstva, a mirovina od 18.04.07. problem je u papirologiji, jer ja do sada nisam primio ni jednu opskrbninu, jer je riješenje sa revizije došlo tokom 10 og mjeseca, kao i mirovinsko. Obzirom da do sada nisam primio ništa , bilo bi mi povoljnije primiti zaostatke mirovine od 18.04. , a opskrbnina mi sada ni ne treba nakon 10 mj. čekanja.Napominjem da mi je mirovina cca 3.000,00 kn, a opskrbnina 5 x manja.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija