Jump to content

MareTV

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Prema ugovoru o djelu plaća se doprinos za MIO Istup 15%, MIO II stup 5%, porez po stopi koja odgovora Vašem razredu dohotka (15, 25 ,40% progresivno), prirez prema mjestu stanovanja, i doprinosi za zdravstveno. Mislim da je za ugovor o autorskom honoraru sve isto ali bez davanja za mirovinsko. Dakle, ugovor o autorskom honoraru je povoljniji za poslodavca u smislu da je manji bruto
  2. Poštovani, u godišnjoj poreznoj prijavi trebali bi prijaviti takav prihod. Imajte na umu, ukoliko ste platili bilo kakav porez u inozemstvu, trebate i to prijaviti da ne biste platili dva puta isti porez u dvije različite države. Ažurirano Poštovani, u godišnjoj poreznoj prijavi trebali bi prijaviti takav prihod. Imajte na umu, ukoliko ste platili bilo kakav porez u inozemstvu, trebate i to prijaviti da ne biste platili dva puta isti porez u dvije različite države.
  3. Poštovana, Mislim da ne možete jer ili radite ili ste na bolovanju zbog nesposobnosti za rad.
  4. Poštovani, RH sa mnogo država potpisuje dvostrane ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Stoga, trebalo bi znati koja je ta druga država da bi se moglo utvrditi koja od njih dvije ima pravo oporezivanja. Međutim, općenito gledajući ovakvi neki povremeni prihodi (koji ne spadaju u prihod od zaposlenja) mogli bi se svrstati u kategorije koje takvi ugovori nazivaju poslovni dohodak i ostali prihodi. Ove obje vrste prihoda u pravilu su oporezive isključivo u državi rezidenta (tamo gdje imate prijavljeno prebivalište). Ukoliko ste slučajno platili bilo kakav porez u inozemstvu treba o tome obavijestiti našu PU kako ne bi došlo do dvostrukog oporezivanja. Metoda izbjegavanja dvostrukog oporezivanja koja će se primijeniti ovisi o konkretnom dvostranom ugovoru koji se primijenjuje u svakom pojedinom slučaju.
  5. Poštovani, pitanje je o kojoj se međunarodnoj organizaciji radi. Primjerice, RH ima potpisanu međunarodnu konvenciju sa UN-om temeljem koje su takvi prihodi u potpunosti oslobođeni svih poreza i davanja.
  6. Poštovani, državljanstvo ne igra ulogu jer se gleda gdje je netko rezident. Ukoliko ste rezident (imate prijavljeno prebivalište) u RH imate obvezu platiti porez i u RH. Prema ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između RH i BiH autorski honorari mogu se oporezivati u državi gdje su isplaćeni (dakle BiH) maksimalno do visine od 10%. RH također ima pravo oporezivanja ali pritom vam mora priznati porezni odbitak onog dijela poreza koji je plaćen u BiH. Dakle, trebate prijaviti primitak autorskog honorara u RH ali isto tako i podnijeti dokaz o tome koliko ste već poreza platili u BiH.
  7. Da, dobro ste shvatili. Dakle, zajedničkim vlasništvom može se upravljati samo sa dva potpisa. Jedan ne vrijedi niti za polovinu niti za cjelinu niti za bilo koji dio.
  8. Poštovani, ako suvlasnici solidarno upravljaju nekretninom znači da zajednički njome upravljaju ne pojedinačno za sve niti bilo koji njezin dio. U Vašem slučaju trebala su 2 potpisa (Vaš i suprugov) kako bi valjano predstavljali svoje vlasništvo. Suprugov potpis ne predstavlja njegovu polovinu vlasništva.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija