Jump to content

Mak

Korisnik
 • Broj objava

  110
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je Mak objavio

 1. Mak

  Ispravni postupak

  Evo da se ponovno javim Ispravni postupak predan u rad u trečem mjesecu. Sada sam dobio od suda kako moram platiti geodetskog vještaka što sam i učinio. Da pojasnim,moj prednik je u suvlasništvu oranice u 1/4. Svi suvlasnici su pozvani na geodetsko vještačenje, a moj prednik se ne protivi mom upisu. Što mogu očekivati na tom vještačenju i koja mu je svrha? Hoče li možda vještak odrediti koja je čija četvrtina? Ne razumijem svrhu vještačenja pa lijepo molim pojašnjenje i kako da se ja na tom vještačenju ponašam tj. šta da kažem obzirom da nemam odvjetnika.
 2. Mak

  Odvjetnička tarifa

  Nikako ne mogu prihvatiti da je 20 metara kvadratnih oranice realistična cijena i da to vrijedi i više. Manje po kvadratu je cijena građevnog zemljišta --naravno u široj okolici jednog malog mjesta. Ako je po ZPP-u takva vrijednost spora uobičajena onda je to uredu-
 3. Protiv mene je podnjeta tužba protustranke zbog zaštite prava vlasništva. Odvjetnika sam imao dio procesa , a kasnije sam vodim parnicu. Donesena je prvostepena odluka protiv mene na koju sam se žalio. Radi se o 20 kvadrata zemlje--oranice i vrijednost je mala. Izbjegao mi je jako važan detalj i vrijednost spora 10.000,01 kn. Prema tome je odvjetnik protustranke obračunao svoje troškove koji su se popeli jako visoko. Mogu li ja više išta učiniti i uputiti žalbu na tu tarifu jer realno vrijednost spora je vrlo mala.
 4. Mak

  Ispravni postupak

  Hvala na odgovoru !!! Kako je to u praksi danas dok još nije donesen taj zakon? Dali to traje godinama ili par mjeseci?
 5. Predao smo prije dva mjeseca u zemljišno-knjižni odjel dokumente za ispravni postupak. Rečeno mi je da če se to prosljediti sutkinji na rješavanje. U predmetu je samo jedna stranka i ta se ne protivi mojem upisu. Koliko cca traju takvi postupci jer mi je bitno da to što prije završi?
 6. Prekrasni ste, hvala na vašem trudu i vremenu!!!!!
 7. Molim lijepo jel bi to u mojem konkretnom slučaju bio 2. 5.--da mogu poslat žalbu tog dana Molim vas da mi pomognete i izračunate. Lijepo molim!!!!
 8. Upravo sam se sjetila da je u roku žalbe bio Uskrs 21. 4 i Uskrsni ponedeljak 22.4. Lijepo molim odgovor
 9. Rok za žalbu županijskom sudu je krenuo 17 . 4. 2019 objavom na internetu. Molim lijepo jako mi je važno kad ističe rok od 15 dana Jel to na 1. 5. ili se za praznik tj državni neradni praznik produljuje rok za jedan dan. Hitno mi je ---molim odgovor
 10. Hvala na odgovoru ! U presudi je to tako zastrašujuče napisano da mi je sada to malo smješno. Nadajmo se da če to brzo završiti jer več traje 9 godina sa jednim duljim prekidom,
 11. Zanima me ako opreza radi platim sada te troškove iako imam materjalne dokaze u svoju korist, hoče li sud to shvatiti kao moju nesigurnost i dali je to uobičajeno da netko plati troškove iako se žali Županijskom sudu. Također lijepo bi molio na koliko se npr u dvije godine može popeti iznos od 15 000 kn Svjestan sam da se to ne može točno napisati ,ali cca kako bi imao neku orjentaciju u svemu. Svjestan sam da pravo i pravda puno puta ne idu zajedno pa sam oprezan.
 12. Ovdje se radi o parnici radi zaštite prava vlasništva. Donesena je presuda opčinskog suda i između ostalog piše-----Nalaže se tuženici naknaditi tužiteljima parnični trošak u iznosu od--------kn , sa zakonskom kamatom tekućom od dana presuđenja(-------2019.)pa do isplate po stopi koja se određuje za svako polugodište uvećanjem prosječne kamatne stope na stanje kredita odobrenih za razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu uvećanoj za tri postotna poena, u roku od 15 dana. Presuda nije pravomočna i može se izjaviti žalba Županijskom sudu u roku od 15 dana što čemo i učiniti. Kako uopče ne razumijem dio o plačanju lijepo molim da mi pojasnite, jako mi je važno!!! Moram li taj iznos platiti u roku 15 dana iako izjavljujem žalbu Županijskom sudu? Ako ne moram u roku 15 dana platiti , a predmet se šeče još par godina po sudovima hoče li taj iznos vrtoglavo narasti. Pitam to jer sam imao jedan predmet gdje mi je isplačen iznos koji je odobrio Opčinski sud iako je Županijski donio konačnu odluku nakon 3 godine tj. u istom iznosu koji je Opčinski odobrio i to bez ikakvih kamata. Još jednom lijepo molim pojašnjenje.
 13. Molim lijepo odgovor jer mi je jako bitan. Nekoliko ročišta sam odgodio zbog bolesti, naravno sa lječničkom potvrdom. Ja sam tužitelj. Sada na rješenju piše da se glavna rasprava odgađa na neodređeno vrijeme (mada je ovo šta je odgođeno trebalo biti pripremno ročište). Više se ne spominje pripremno ročište pa me zanima koja je razlika i dali mogu na glavnoj raspravi predlagati dokaze i eventualno vještačenje.Danas sam dobio rješenje i volio bi čuti vaše mišljenje.
 14. Mak

  kumulirani tužbeni zahtjev

  Prihvača se revizija tužitelja Vrhovni sud još traži da se razjasne neke stvari Utvrđuje se ništavim ugovor o doživotnom uzdržavanju............................. ili Poništava se ugovor o doživotnom uzdržavanju...................... Radi se o ugovoru koji je moj pokojni otac potpisao Naglasak je Vrhovni sud stavio na ništavost, zbog nemoralnosti itd, Nisam shvatio razliku između ništavosti i poništava se ugovor. Lijepo molim malo jednostavnije da mi pojasnite razliku jer sam laik na tom području
 15. Mak

  kumulirani tužbeni zahtjev

  Trebalo mi je duže vrijeme da shvatim o čemu se radi. U rješenju piše da je to čl.188. st. 2. Tužbeni zahtjev --utvrđuje se ništavim ugovor, ali ispod toga piše ili poništava se ugovor. Vrhovni sud je dao naglasak na ništavost i ja uopče nisam uočio da je ---poništava se ugovor taj kumulirani tužbeni zahtjev ako se odbije glavni--ništavost Mene zanima razlika između ništavosti i poništavanja ugovora. Za ništavost znam da je ugovor nemoralan itd, ali stvarno neznam šta je poništenje. Odvjetnik mi otišao u mirovinu i sad se sam snalazim Molim pomozite
 16. Vrhovni sud je prihvatio reviziju tužitelja i ukinuo presudu opčinskog i županijskog suda. Vrhovni sud je donio svoju ocjenu i vratio predmet sudu prvog stupnja na ponovno suđenje Na kraju rješenja u tri navrata spominje se kumuliran zahtjev o kojem če se odlučivati vezano uz odluku o glavnom zahtjevu. Molim vas šta pravno znači--kumuliran zahtjev?
 17. Na jednom portalu za treču dob piše da zakonom o nasljeđivanju od 1 travnja 2015god, stoji kako kod pisanja oporuke moraju biti potpisana dva svjedoka. Dali je to točno ? Ja i supruga napisali oporuke 2013god.bez svjedoka.
 18. Na koliko dana, mjeseca može sud odgoditi ročište kako bi našli novog odvjetnika za proces koji traje 12 god, Kad nađemo onog kojemu je to uža specijalnost i njemu treba vremena da "uđe u predmet" Predmet je na samom kraju, vjerojatno dobiven, pa smo sada jako oprezni.
 19. Odvjetnik mi je otišao u mirovinu pred kraj spora, a ja više nemam novaca za dalje sudovanje. Jel pravno u redu ako neki odvjetnički ured uzme određeni postotak dobiven presudom a da ja nemam nikakva plačanja u slučaju gubitka spora. Imam ponudu za takav način rada, ali želim znati kako to ugovorom precizirati i jel to po zakonu.
 20. Štovani, nažalost, još uvijek se kao trakavica vuče isti problem predhodno postavljenog pitanja, na kojeg sam i u 1 mj.2o13.god. dobio Vaš odgovor. Navodno su iste godine donešene dopune i izmjene Zakona o zemljišnim knjigama". U tim izmjenama i dopunama, navodno postoji i mogućnost da se izvrši upis zabilježbe spora iskazane revizijom Vrhovnom sudu R.H. , jer je prijašnjim Zakonom jako puno ljudi bilo zakinuto u ostvarenju svojih prava. Molim Vas odgovor da li je to točno, i ako jeste, možete li mi pomoći i savjetovati na koji način bi i ja to mogao ostvarit. Zahvaljujem na odgovoru.
 21. Rješenje o brisanju zabilježbe spora , doneseno je sa danom 23.3.2015.god. Kontrolom putem - e Pravosuđa – Pregledom zemljišnih knjiga na Prikazu z.k. uloška – povijesno stanje - vidljivo je, da je brisanje zabilježbe spora već izvršeno dana 19.3.2015.god. ( dakle 4 dana prije datuma donošenja rješenja ) Da li je to u redu i moguće, odnosno da li je to u skladu sa Zakonom?
 22. Imam još par dana za eventualni prigovor. Ima li ga smisla pisati? U slučaju dobitka predmeta pri Vrhovnom sudu neču se moći naplatiti.
 23. Znači li to da Prigovorom na to Rješenje u kojem bi napisali da je predmet na Vrhovnom sudu, ne možemo uspjeti da se to Rješenje ukine, do konačne presude Vrhovnog suda? Predpostavka i pitanje: Koja su onda naša prava ako Vrhovni sud donese presudu u našu korist, zabilježbe ... nema, a sve će biti rasprodano???
 24. Rješenje je doneseno prema ovlaštenom zemljišno-knjižnom referentu Općinskog suda, prema Pravomoćnoj i ovršnoj presudi Općinskog suda, koji ije imao saznanje da je podnesena Revizija Vrehovnom sudu, na osnovi pravomoćnosti koju je je potvrdio Županijski sud. Međutim na Presudu i rješenje Županijskog suda uložena je Revizija Vrhovnom sudu R.H., radi činjenja bitnih propusta prava – nepravilnost ocjene dokaza Dakle, to Rješenje, iako pravomočnom odlukom Županijskog suda, pitanje je: Da li je Općinski sud na temelju te pravomoćnosti, uz sazanje da je predmet na rješavanju na Vrhovnom sudu i da još nije donešena presuda, trebao izvjestiti zemljišno - knjižni odjel, da je predmet još uvijek u rješavanju na Vrhovnom sudu i da nije doneseno konačno rješenje tj. presuda u tom predmetu? Odnosno, na koji način osporiti to Rješenje? U rješenju je navedeno da imamo dati pravo prigovor na isto u roku 15 dana! Obzirom da je tu nekretninu protustranka opteretila založnim pravom Banke, koja je isto tako primila to rješenje - a nema saznanje da se predmet i dalje rješeava.... , bojimo se , da bi se mogla prodati, a bez konaćnog i izvršnog rješenja Vrhovnog, a i po potrebi Ustavnog suda?
 25. Traži se brisanje zabilježbe spora na nekretnini u zemljišnim knjigama. Predmet je u rješavanju na Vrhovnom sudu R.H. i još uvijek nije doneseno konačno rješenje. Pitanje je: da li se zabilježba spora smije brisati prije odluke Vrhovnog suda?
×
×
 • Napravi novi...