Jump to content

svabos

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je svabos objavio

  1. da, imam i uplatnice i tužbom ću tražiti povrat, no zanima me da li u slučaju presude da se novac mora vratiti, da li se ima pravo na kamatu kao nadoknadu štete zbog neosnovanog potraživanja i ako da, koliku tj. kako se takva nadoknada štete određuje?
  2. Može li mi netko objasniti kako se obračunava kamata ako se dokaže da je ugovor između osobe A i osoba B podmiren prije nekoliko godina no osoba A koja je potraživala osobu B preko ugovora to nije obznanila već je i dalje slala uplatnice za plaćanje dok je osoba B neznajući da je ugovor podmiren to i dalje plaćala i tako preplatila ugovoreni iznos. Kao što rekoh, preplaćeno je već prije nekoliko godina (oko 5)
  3. još jednom molim pomoć. stručnjaci financijskog prava su izuzetno rijetki pa se ne usudim ni tražiti nekog prije neg dobijem tu mišljenje... u globalu me zanima da li je na ikoji način zakon o otkupu stanova vezan s valutnom klauzulom tj. da li se cifra za otkup stana na ikoji zakonski način vezala za strani tečaj, pošto se u ugovoru nije vezala niti jednom stavkom (osim prikazom mjesečnih davanja)
  4. što mi nitko nemože pomoći razjasniti sam ugovor jer nigdje u njemu ne piše ništa o valutnoj klauzuli već isključivo o HRD-ima koji '92. na dan potpisivanja ugovora o otkupu vrijede cca 250 HRD = 1 DEM pa je tako vrijednost otkupa u izračunu ugovora izražena i u DEM ali nije tekstom nigdje upisano da se ugovor ičime veže na DEM. Dakle na dan potpisivanja ugovora, cifra za otplatu je spomenutih 6.600.493 HRD oliti cca 27.000 DEM i određeno je da će se to otplatiti mjesečnim ratama kroz 30 godina. '94. je otplaćen dio i smanjen na cca 6.100.000 HRD i tu sad ulazi klauzula i preračun u Kn te ispada da je ostalo svega cca 6.100 Kn što je u to vrijeme cca 1.800 DEM???
  5. Trebao bih pomoć u vezi ugovora pisanog u HRDima Ono što me zanima je otkup stana koji plaćam a koji je '92. bio ugovoren na iznos od 6.600.493 HRD na 30 god, pa mi nije najjasnije s obzirom na sve promjene koliko bih trebao platiti, pogotovo jer se u ugovoru rate pišu i u DEM i u HRD a prilikom denominacije se obračunavalo prema cijeni u DEM a ne prema cijeni u HRD (što me čudi jer je ugovor sklopljen u HRD) Našao sam link: http://www.fiba.hr/clanc013.htm koliko vidim u tablicama, piše da je '92. 100 DEM koštalo 6700 HRD '94. da je bila denominacija HRD->Kn po računici da se za 1000 HRD dobila 1 Kn no te iste '94. piše da je 100 DEM koštalo 371,6456 K - što je tada marka oslabila prek 50% neg je bila '92.? pomoć?
  6. Pozdrav svima Molio bih pomoć glede riješavanja problema legalizacije (ako je nužna?) i rekonstrukcije kuće dijelom srušene u domovinskom ratu a koja se nalazi u sada proglašenoj zaštićenoj zoni (tako mi kažu). donji dio kuće je izgrađen bez građ. dozvole 1979. god. te je dograđen do 1990. sa jednim katom i tada kada je izbio rat je dograđeni kat sravnjen te je ostala samo prvobitna prizemna arm.-bet. baraka. kuća se nalazi na širem području Sv. Roka te sam našao prostorni plan za tu općinu ovdje: http://www.lovinac.hr/index.php?content=Prostorni_plan Tu je označeno da se ruševina nalazi u omeđenom području označenom kao "građevinsko područje naselja i izdvojenih dijelova naselja" i obojano je žutom koja označava "izgrađeni dio građevinskog područja" Kako bih volio rekonstuirati kuću jer bi bila idealna vikendica me zanima: 1. da li se to može legalizirati i da li se uopće treba legalizirati ako mi je svrha rekonstrukcija 2. iako ne vidim u karti općine nikakvu zonu koja obilježava zaštićeno područje (pretpostavimo da je), da li se može rekonstruirati kuća u takvom području? 3. kako ne postoji nikakav dokument o dimenzijama objekta a pogotvoo prije rušenja kata čuo sam da prvivatne slike izgrađenog objekta mogu poslužiti kao dokaz o prvobitnom stanju građevine? 4. u kratkim crticama mi pojasnite što moram ishodovati i pribaviti od dokumentacije te gdje to moram uputiti
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija