Jump to content

crni_leptir

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je crni_leptir objavio

  1. Poštovani, u Mup-u nije pokrenut nikakav postupak, ja sam dobio kaznu u najnižem iznosu od cca 1100 kn uredno sljedeći dan platio. Rečeno mi je da to samo ide njima u evidenciju i dalje nema nikakvog postupka. Nisam siguran radi li se ovdje o ozljedi na radu, ali me zanima postoji li kakvo osiguranje koje se može isplatiti kao djelatniku škole koji je nastradao prilikom povrataka s posla? Zanima me i jel' bitno ako je osoba išla na posao, s posla ili npr. za vrijeme odmora odnosno mijenja li ovo na stvari. Hvala.
  2. Poštovani, kao što sam naveo nezgoda se dogodila s povratka na posao (posao cca 40 km od kuće, putujem svaki dan). Bilo je ružno vrijeme i izletio sam u zavoju i zabio se u neki zidić. Nitko nije bio samnom, policija je uredno izašla na teren, bila je i hitna i oni su mi rekli da kod njih mogu doći po neku potvrdu ako mi bude trebalo u smislu ozljede na radu za poslodavca. Dosad me nitko ništa nije tražio niti uputio u školi. Eto, ako Vam trebaju još neki podaci slobodno pitajte, sam nisam siguran što bi moglo biti bitno.
  3. Poštovani, zaposlen sam u jednoj osnovnoj školi. Na povratku s posla sam doživio prometnu nesreću. Zanima me postoji li neka odšteta ili isplata osiguranja koju bi mogao primiti kao nadoknadu odnosno postoji li neko kolektivno osiguranje za osobe zaposlene u školama koje bi mi se trebalo isplatiti? Pripada li to kategoriji ozljeda na radu? Unaprijed zahvaljujem.
  4. Pa zanima me jel' me poslodavac slučajno ili namjerno (što ne vjerujem jer je državna firma) oštetio u iznosu plaće. Evo konkretno brojeva: Bruto 5.905 kn. Nakon 2 stupa mirovniskog u zajedničkom iznosu od 1181,16 kn ostaje 4724, 66 kn. (do ovog djela sve jasno i korektno) E sad ja mislim da bi se ovdje trebao odbiti osobni odbitak koji min. iznosi 2200 kn od 1.ožujka 2012., a za osobe koje žive na području posebne države skrbi 2. kategorije (u mom slučaju) iznosi 3200 kn i tek se na to računa porez na dohod. No koliko vidim u obračunu svoje plaće meni je računat porez na dohod na iznos u 4724, 66 kn bez umanjenja za osobni odbitak te je obračunat po stopi od 25 % u visini od 631, 16 kn i po stopi od 12 % u visini od 264, 00 kn te mi je na porez ukupno umanjena plaća za 895, 16 kn. Mene samo zanima jel' to moguće jer koliko sam shvatio svima rezidentima u RH se odbija osobni odbitak i na to ide porez. Pitanje je jesam li u pravu ili nisam?
  5. Pozdrav svima. Imam pitanje vezano za izračun plaće. Naime počeo sam raditi na novom radnom mjestu i dobio sam svoj prvi izračun plaće. Kad sam vidio neto iznos malo za reći da sam se zaprepastio. Uz dugo proučavanje i traženje različitih izračuna ustanovio sam da mi nije uračunat osobni dohodak od 2200 kn (nekad 1800) te mi je porez računat na osnovicu od izračuna plaće nakon što se odbiju I. i II. stup mirovinskom. E sad, na svim prijašnjim radnim mjestima mi je računat taj dio od 1800 odnosno 2200 kn pa me sad zanima imam li pravo na to ili nemam te imam li se osnove žaliti poslodavcu. Inače ne znam je li bitno, ali samac sam, ne uzdržavam nikoga i mjesto u kojem živim ima prirez od 10 %. Hvala.
  6. Hvala Vam na zanimanju, ali kako je "problem" već riješen ne bih Vas htio dalje zamarati. Lijep pozdrav
  7. Poštovani, upućen sam na dopunu satnice u drugu srednju školu iz Državnog povjrenstva te mi je rečeno da osim obrasca Uputnice koja je poslana na adresu škole napišem i zamolbu da pređem u tu školu na puno radno vrijeme, a ne da mi se dopunjava satnica u dvije škole. Kako se slažem s tim da pređem u drugu školu na puno radno vrijeme, a ne da radim u dvije na pola trebao bi pomoć oko teksta takve zamolbe. Dvije do tri rečenice s jasnom naznakom da tražim od škole da me primi na puno, a ne na pola radnog vremena. Svaka pomoć mi je dobro došla. Lijep pozdrav svima, Drago.
  8. Poštovani, možete li mi reći postoji li u Zakonu o radu ili negdje drugdje navedeno da osoba koja radi tjedno u tri različite škole ima pravo na jedan slobodan dan u tjednu? Naime dobio sam takvu informaciju od kolegice pa me zanima jel' istina? Hvala.
  9. Zar nitko ne zna odgovor na pitanje kome se žaliti ako smatrate da su vas nezakonito odbili na natječaju za radno mjesto? Koje su nadležne institucije u ovom slučaju?
  10. Poštovani, molim Vas da me uputite kojim se institucijama obratiti nakon što je vaša žalba odbijena. Konkretno, nisam dobio posao u jednoj gradskoj knjižnici (Splitsko-dalmatinska županija) iako sam bio jedina osoba koja se prijavila s potrebnim kvalifikacijama za to radno mjesto. Sada me zanima koje su mi daljnje mogućnosti jer smatram da nije uredu da se preko veze zapošljavaju ljudi koji nemaju odgovarajuću stručnu spremu na radna mjesta za koja postoje obrazovane osobe.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija