Jump to content

tom123

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru, Marix. Jel znate što je sa ugovorom i da li postoji porezna obveza?
  2. Poštovani, namjeravam prijaviti boravište kod svog prijatelja, pa me zanima da li će on imati kakvu obezu plaćanja poreza zbog toga? Napominjem da nije u pitanju najam nekretnine niti ugovor. Da li mora postojati u tom slučaju neki oblik ugovora bez obzira što nije najam, ukoliko se ide u policiju prijaviti boravište u drugom gradu? Da li policija to automatski prosljeđuje poreznoj upravi koja to može proglasiti klasičnim najmom? Hvala puno unaprijed na pomoći!
  3. Poštovani, namjeravam prijaviti boravište kod svog prijatelja, pa me zanima da li će on imati kakvu obezu plaćanja poreza zbog toga? Napominjem da nije u pitanju najam nekretnine niti ugovor. Da li mora postojati u tom slučaju neki oblik ugovora bez obzira što nije najam, ukoliko se ide u policiju prijaviti boravište u drugom gradu? Da li policija to automatski prosljeđuje poreznoj upravi koja to može proglasiti klasičnim najmom? Hvala puno unaprijed na pomoći!
  4. Ponovno hvala na odgovoru. Još jedno pitanje imam. Naime, da li imam točne informacije? Zastara na potraživanja nastupa ukoliko ovrhovoditelj (u ovom slučaju banka-nenamjenski kredit) ne pokrene postupak ovrhe u roku od 5 godina od dana nastanka obveze (pitanje: raskida cjelokupnog ugovora o kreditu ili dospjelosti svake rate zasebno, na šta se gleda?). Drugo, ukoliko se ovrha pokretne u roku i bude donešena, tada počinje teči vrijeme od 10 godina u kojem ovrhovoditelj mora naplatiti, a ukoliko u tom razdoblju ne uspije, tada se ovršenik može pozvati na zastaru i obustaviti postupak ovrhe. Treće i zadnje, ukoliko ovrhovoditelj promijeni sredstvo ovrhe, da li rok za zastaru počinje teči iznova ili ne? Možda sam dosadan sa detaljima, ali hvala unaprijed na odgovorima.
  5. Hvala na odgovorima. Banka mi je preko FINA-e već uzela novce sa računa, no nije bilo prethodno obavijesti da je pokrenut ovršni postupak. Stoga mi nije jasno je li to neka predradnja pred ovrhu da budu sigurni da neću pobrati novce sa računa ili je to ovrha bez da su me obavijestili? Dobio sam obavijest od banke kad je već bilo skinuto sa računa. Još jedno pitanje, u praksi, da li banke uopće pokreću ovrhe nad stvarima (da li znate za neki takav slučaj) ili je to najčešće krajnji ishod kada je u pitanju dug prema državi (porezna, komunalije...). Da li stanu ako se ne uspiju naplatiti iz "likvidnije" imovine (plaća, računi, dionice) i nekretnina? Dug mi je cca 50.000 kn.
  6. Prije nekoliko tjedana banka (pbz) mi je poslala obavijest o raskidu kredita zbog neplaćanja dosjelih rata. Sada me terete za cjelokupni dug kojeg trenutno nikako ne mogu podmiriti. Tih dana FINA mi je blokirala račune i pokupila ono malo što je bilo na računu, a budući da nemam nikakvih primanja niti imovine (živim kod roditelja) moje pitanja su sljedeća: Da li da uskoro očekujem ovršitelja na vratima? Tj. koliko otprilike vremenski njima treba da dođu doma popisati stvari od ovršenika? U obijesti od banke je pisalo da ukoliko ne podmirim dug u roku od 15 dana da će pokrenuti ovršni postupak, znači, pretpostavljam da sigurno ništa dok ne dobijem obavijest od suda o pokretanju ovrhe. Da li sam u pravu? Da li ovršitelj dolazi nenajavljeno u kuću ili se ovršenik obaviještava prethodno o datumu dolaska ovršitelja? Nakon bezuspješnog pokušaja pljenidbe, što kasnije, da li ima zastare i koji je rok? (zanima me zbog nasljedstva nekretnine). Da li banka može naknadno ponovo pokrenuti ovrhu? Da li ovršitelj popisuje stvari u cijeloj nekretnini bez obzira na vlasništov pa se naknadno može uložiti prigovor ili na licu mjesta radi osobnu procjenu koja stvar bi mogla biti vlasništvo ovršenika? Ljubazno vas molim za odgovore, isto tako i mišljenja i iskustva osoba koje su bile u sličnim situacijama. Vjerujem da će pomoći i drugim korisnicima ovog odličnog foruma. Unaprijed hvala na odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija