Jump to content

bonita

Korisnik
  • Broj objava

    34
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je bonita objavio

  1. Takvo što želi se izbjeći. Nadamo se da će ipak biti postignut dogovor oko otkupne cijene. Hvala na savjetu.
  2. Poštovani, Trebala bih savjet u vezi razvrgnuća suvlasništva. Vlasništvo se sastoji od kuće i garsonjere u dvorištu te vrta. Osoba A ima u suvlasništvu 2/5 nekretnine. Osoba B ima u suvlasništvu 2/5 nekretnine, a osoba C ima u suvlasništvu 1/5. Osoba A je : bez znanja osobe B uselilla kćer, zeta i unuče. bez znanja osobe B ugradila pvc stolariju. Osoba A želi otkupiti udio osobe B,ali za sada dogovor nije moguć (problem oko iznosa svote). Koje su opcije osobe B? Hvala
  3. Hvala. Znači što prije dostaviti otkaz ugovora o radu u pisanom obliku.
  4. Poštovani, Sklopljen je ugovor o radu dana 16.1., a početak rada je 22.1. Probni rok je 3 mjeseca. U međuvremenu je pronađen novi posao. Otkazni rok je 30 dana. Zanima me koji se datum računa kao početak otkaznog roka, te da li subote i nedjelje ulaze u otkazni rok.
  5. Evo kako sam ja učila.Svaki predmet sam si podcrtavala što je bitno. Slažem se da je EU malo čudno napisana, ali ne znaš kod kojeg ćeš ispitivača doći. Recimo mene je pitao predsjednika E. komisije - što u skripti ne piše. Izvuci samu srž svakog pitanja, npr. datume, godine, članove, predsjednike, ugovore, njihove promjene, fondove.... Kod svakog pitanja uzmi bitno. Maksimalno skrati, ne moraš znati sve od riječi do riječi, ali da znaš osnove. I da možeš pričati svojim riječima. Nažalost, nemam na kompu, pa da ti pošaljem i ne nemoj učiti po pitanjima drugih struka. Pokušaj tako. Meni je pomoglo.
  6. Pozdrav, Da malo objasnim neke stvari, pa kasnije me pitaj. Ja sam odradila stručno i za državni sam skinula sve skripte sa stranica Ministarstva uprave. Posebni dio ti je ono što radiš - opis poslova, npr. financije. Ja sam radila u zdravstvu i soc. skrbi, pa sam to i polagala. Ispit sam prijavila cca. 2 mjeseca prije isteka stručnog, kadrovska je sve to odradila. Na posao sam dobila poziv za ispit s datumom i vremenom polaganja. Za ispit sam uzela godišnji oko 3 tjedna i sve sam to iskoristila za učenje. Svaki dan oko 8-10 sati dnevno. Nije bauk, literature ima puno, ali koliko znam moju grupu su pitali osnovno. Rušili su samo ako baš ništa ne znaš ni nakon njihovih potpitanja. Pitanja ti se vrte tu na forumu, pa pregledaj malo. Ja sam VSS, a sa mnom su polagali i SSS. Ovo je općenito.
  7. Nadam se da će ti ovo pomoći: Nacrt_pravilnika_o_djelokrugu_rada_tajnika_te_admin-teh_i_pomocnim_poslovima_u_os.pdf Tu ti je opisano koje poslove obavlja tajnik škole i voditelj računovodstva i ostali djelatnici škole koja ima više odnosno manje od 150 učenika. Osobe koje ja znam da rade kao tajnici u školama imaju i računovodstvenog referenta - ekonomskog smjera.
  8. Ja sam se nedavno javila na natječaj za tajnicu u jednoj srednjoj školi. Koliko je meni poznato tajnici su u pravilu samo pravnici, neka me netko ispravi ako griješim. "a) završen sveučilišni diplomski studij prava (diplomirani pravnik ili magistar prava)/ specijalistički diplomski studij javne uprave.b) preddiplomski stručni studij upravne struke, ako se na natječaj ne javi osoba iz točke a)" Inače, bilo je testiranje cca 120 osoba, 2 dana prije testiranja je objavljena literatura za ispit i popis kandidata koji mogu pristupiti testiranju. Na intervju je bilo 3 najbolje rangiranih. Ista škola tražila je i računovodstvenog referenta, tu je bilo cca 40 osoba prijavljeno. Što se tiče literature i popisa kandidata objavljeno isti dan kad i za tajnika, jer je testiranje bilo za oboje isti dan, ali različiti sat. Uvjeti: ekonomist/ diplomirani ekonomist, 1 godina radnog iskustva U svakom slučaju, provjeri.
  9. Svi na stručnom iz posebnog dijela imaju pismeni, a zatim usmeni. Ako griješim, neka me ispravi netko. Na pismenom imaš pitanje/pitanja - ovisi o posebnom dijelu. Literaturu/zakone na pismenom smiješ koristiti, a na usmenom - sve ovisi o ispitivaču. Ovisi što ti je na pismenom, i što će te od navedenih zakona pitati i koliko pitanja.
  10. Sve ti ovisi gdje obavljaš stručno osposobljavanje. https://uprava.gov.hr/cesta-pitanja-i-odgovori/drzavni-strucni-ispit-1296/postupak-polaganja-dsi-a-za-osobe-na-strucnom-osposobljavanju/1332
  11. Ispričavam se ako sam fulala temu. Zanima me što se događa kad se prijavim na sud za sudskog tumača. Naime razmišljam da otvorim obrt, firmu ili da se bavim samostalnom djelatnošću. Što se događa s doprinosima u tom slučaju? Da li ih ja plaćam i u kojem iznosu?
  12. Ispričavam se, moja kriva interpretacija. Mislila sam na 10. i 11.7. kada se polaže, a onda koliko sam shvatila tajnicu do rujna ne. Inače, sa mnom su bili i VSS i SSS. Svima ista pitanja. Kolegica je pala EU i lokalnu (SSS), a položila ZUP-ZUS i UREDSKO, a kolega (VSS) je pao lokalnu i službeničke, za ZUP-ZUS nisam sigurna.
  13. Pozdrav svima. Ja sam jučer položila DSI VSS. Bila sam od 14:30 do 20:15. Moja grupa je bila ok - mislim na prolaznost. Ispitivači i više nego korektni. Jedino smo ih dugo čekali. Pitanja standardna s foruma. Evo čega se sjećam. USTAV/SUSTAV: Ustav, kakva je RH, Sabor, Vlada, akti Vlade, uredovni dani - ulazilo se po 4, pitanja za cijelu grupu ista. EU: po 3 pitanja: E. komisija, fondovi koje koristi Hrvatska i koje je koristila u pregovorima, 2. krug proširenja, E. parlament, euro, ulazilo se po 2. USTAV - ispitivač, crne kose oko 50 godina, EU - ispitivač, crne kose, oko 45 godina. Ostalo su bile ispitivačice. SLUŽBENIČKI/LOKALNA: po 4 pitanja: općina, djelokrug općine, mjesna samouprava, E. povelja - što je, što obuhvaća, etički kodeks, kolektivni ugovor, faze prijema u službu. Bilo nas je troje. Kolega je pao oba, a kolegica samo lokalnu. Ispitivačica mlađa, tamne kose, oko 45-50 godina. ZUP, ZUS, UREDSKO: po 4-5 pitanja: stranke, službena osoba, kako se pokreće postupak, dokazi, izreka - kakva je, žalba, prigovor, nadležnost, načelo utvrđivanja materijalne istine, brojčana oznaka, interna knjiga, razlika žig i pečat. Dosta se pitanja ponavljalo. Ispitivačica, plave kose oko 40 godina, ulazilo se kako je tko izašao. Istina, moralo se znati. Oni koji su pali, sami su priznali da nisu učili. Ispitivači su maksimalno bili korektni i pomagali, ali se moralo znati. Dajte si truda i naučite, mislim da je ovo zadnji rok prije rujna. A ja odoh na zasluženi odmor.
  14. Čestitke. Po kojoj skripti si učila i da li su pitanja sa stranica ministarstva?
  15. Čestitke i od mene. Pitanja s Ministarstva ovo prošireno?
  16. Riječ je o mojoj tetki. Njene 3 sestre i brat su pokojni i svaki na svom imenu ima po 1/8 kuće, bez djece i bračnih partnera. Iza njih nije bila ostavinska. Moj stric isto nema djece. Otac ima mene i brata.
  17. Molila bih savjet. Pokojnica (vlasnica 2/8 kuće, nema djece, muž umro, roditelji isto), sestre (3) i brat (svaki 1/8) su pokojni, ali iza njih nije rađena ostavinska. Jedini živi su 2 brata (svaki 1/8). Jedan ima dvoje djece, a drugi nema. Što mogu očekivati na ostavinskoj i kako se određuje naknada javnog bilježnika?
  18. Znači gotovo u istoj situaciji, ja sam počela 1.9. Svi mi kažu da idem polagati u 9. mjesecu. Nekako sam sklonija varijanti da idem u 6. mjesecu, prije godišnjih, da se toga riješim.
  19. I ja sam na stručnom. Znači mogu reći u kadrovskoj da me prijave. Ovi datumi koje si navela kao tvoje potencijalne odgovarali bi mi.
  20. Molila bih savjet. Pokojnica (vlasnica 2/8 kuće, nema djece, muž umro, roditelji isto), sestre i brat (svaki 1/8) su pokojni, ali iza njih nije rađena ostavinska. Jedini živi su 2 brata (svaki 1/8). Jedan ima dvoje djece, a drugi nema. Što mogu očekivati na ostavinskoj i kako se određuje naknada javnog bilježnika?
  21. To i mene zanima. Inače ja radim usporedbe (staro i novo). Ima nekih razlika, negdje je opširno, negdje ne. Kad si prijavila ispit i koliko si dugo čekala?
  22. Ja sam skinula sve, jer sam vidjela da je dosta prošireno EU, službenički, lokalna ZUS, ZUP. Ne znam da li ima još nešto. Provjeri na stranicama min. uprave.
  23. Hvala. I ja sam VSS, pravnik. Nadam se da ću i ja imati dobru komisiju. Inače učim po starim pitanjima, pa me zanimalo da li i dalje vrijede ili da učim po novim.
  24. Čestitam. Ja planiram ići u 6 mjesecu, tako da bi krajem 4 i početkom 5 prijavila ispit. Imam neke skripte koje obuhvaćaju stara pitanja i nove sa stranica ministarstva. Po kojima si ti učila? Za EU si rekla stara pitanja, a ostalo? I koliko ti je vremenski trebalo?
  25. Ispričavam se, ako postavljam već postavljeno pitanje. Imam te skripte sa stranica Min. uprave. Zanima me koliko je pouzdano učiti po njima. Naime, ne bih voljela da me zakači neko pitanje koje nije obrađeno. Da li su one baš 100 % točne? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija