Jump to content

yankee

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. @G-man, kolika je šansa da on to utvrdi i da stekne prava vlasništva dosjelošću, i da li je moguće to utvrditi samo na temelju toga što je tamo bio prijavljen, i plačao režije (struju -pod uvjetom da čuva račune stare 15 godina). Možda u (našu) korist ide i činjenica da je raspisana "tjeralica" za čovjekom (zbog neke kazne koju nije platio), pa smo mi trebali policiji potvrditi da je on stvarno tu i prijavljen. To je situacija unazad mjesec dana.!? p.s. Što se smatra "samostalanim i barem poštenim posjedom predmetne nekretnine"? Hvala na objašnjenju i odgovoru!
  2. Poštovani G-man i felixx, mnogo hvala na odgovoru. Većina toga mi je bila jasna, po zdravoj logici, no trebala mi je potvrda jer stvarno više ne znam kako da razmišljam. Zahvaljujem na tome. @G-man Što se tiće pitanja "Kako to da nekretnina glasi na majku", dobila ju je ostavštinom kada su umrli moj pradjed i prabaka, ili je prepisano na nju od strane roditelja, u svakom slučaju u zemljišnim knjigama i svem ostalom, ona se vodi kao vlasnik. Također, možete li mi pojasniti "pojam" - 'stjecanje prava vlasništva dosjelošću'? @felixx Majka je živa, a čovjek je plačao račune za struju na svoje ime, kao i za vodu, pošto je to moj otac isfinancirao zajedno s njim (ako se ne varam) i priključak glasi na njega. Da li je to uopće moguće (da priključak glasi na njega, ako posjed nije njegov), i koliko mu to pomaže u ovoj situaciji? Pod "dokaz posjeda" smatra se vlasništvo nad zemljom, ili samo tog dijela kuće? Pošto u stanu ispod žive moja sestra i njen muž.? Zahvaljujem od srca!
  3. Lijep pozdrav, prije 15 godina (cca), otac je prodao dio kuće (stan) poznaniku. Nije sklapan nikakav ugovor, već su novci isplačeni na ruke, a taj stan (čitava kuća) još uvijek glasi na moju majku, bez obzira što je čovjek živio tamo. On sada želi prodati taj stan jer se odselio u Njemačku. Njemu to nije nužno, no želio bi uzeti neke novce za to (naravno), a ja sam zapravo kao obiteljski nasljednik zainteresiran za kupovinu tog dijela. Razumijem da i on ima neka prava pošto je bio tamo prijavljen 15 godina, plačao režije na svoje ime i sl. No koliko on zapravo ima pravo to prodati nekom trećem (ne meni ili direktnom vlasniku), pošto to ne glasi na njega, već na moju majku!? Meni nije u interesu zeznuti čovjeka i istjerati ga van iz kuće, pošto traži 3 puta veću cifru nego kada je kupio taj stan (iako realno nije ništa uložio unutra). Da li se to s pravne strane može tako gledati, odnosno gledati na njega kao nekoga tko je živio u podstanarstvu, ili na nekoga kome smo izišli u susret i dopustili mu da tamo živi (jednostavno zbog nedostatka ugovora, dokumentacije, ikakvog dokaza o posjedovanju)? Ponavljam, ne postoji nikakav trag o isplati novaca pri kupovini niti ikakav ugovor. Jedino (nadam se nedovoljno) za što se može uhvatiti je plaćanje režija i prijava boravišta na toj adresi. Zahvaljujem na odgovoru i savjetima. M.
  4. Poštovani, interesira me na koje se zakone o zaštiti potrošaća (ako takvo nešto postoji za moj slučaj) mogu pozvati. Naime, jučer sam sa elektronskom karticom ZET-a (vrijednosna karta) kupio kartu u tramvaju, te je sve normalno prošlo kao i obično (aparat je zasvjetlio zeleno i pisalo je da je karta uspješno naplačena 10kn). Kada sam ušao u autobus, prislonio sam karticu i pisalo je da je karta još uvijek važeća, no kontrolor koji je naravno došao tokom vožnje nije vidio na svojem uređaju da je karta kupljena te također u pravnoj službi ZET-a nema nikakvih očitanja o tome. Naravno kaznu sam dobio jer sam dao svoje osobne podatke (nisam baš bio raspoložen za prepirku nakon posla - budala) U svakom slučaju, dobio sam odgovor na prigovor, te mi je rečeno kako kazna i dalje vrijedi jer oni nemaju evidenciju da je karta kupljena(nije moj problem što sustav ne radi). Što mogu učiniti da ne dobijem kaznu, pošto mi je to prvi takav prekršaj za koji na kraju krajeva nisam kriv. Možda pomogne, ako vam napomenem da je autobus kasnio 5 minuta u polasku, a bio je na stanici...da li je to slučaj ili postoji neki zakon po kojem nisam dužan platiti kartu ukoliko autobus ne krene po rasporedu pa da se na to izvučem, jer iako se nadam, ne vjerujem da će mi oprostiti kaznu za koju nisam kriv. I da, također je utvrđeno da su mi u nekim slučajevima naplatili sa karte 20kn za kupovinu umjesto 10kn. Neću se obogatiti od 20-40kn sa povratom novca, ali mi možda posluži kao argument. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, i ispričavam se ako sam fulao temu, no nisam znao gdje drugdje da ubacim upit. LP M.
  5. Poštovani, Našao sam pokoju sličnu temu, ali nigdje nije bilo ovakvih stvari, a meni htino treba odgovor, pa bih molio za pomoć. Naime, imam otvorenu tvrtku (d..) koja još nije aktivna, sada bi htio otvoriti OPG, pa mi se ćini kako je dobra ideja da tvrtku jednostavno registriram u UPG. (Ispravite me ako griješim) Interesira me da li trebam novi žiro račun za PG ili mogu koristiti onaj poslovni žiro koji je otvoren za tvrtku, te da li je problem ako je sjedište firme na jednoj adresi, a sva djelatnost vezana uz OPG će se odvijati na drugoj adresi, gdje je ujedno i zemlja. Također, da li ja kao direktor firme obavezno moram biti nositelj OPG-a, i da li se pri tom trebam zaposliti u firmi bez obzira što će se firma aktivirati tek krajem godine kada dođe do prvih "plodova" posla (odnosno kada izdam prvi račun)? Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru! Lp, Mislav C.
  6. Poštovani molio bih za pomoć. Naime, danas mi je sjela ovrha na tekući i žiro račun te su mi skinuli sve što sam u tom trenutku imao na dva računa (1200kn). Dobio sam opomenu pred sud od firme koja naplacuje racune za HT te sam u roku 8 dana platio račun u iznosu 780kn. Nakon toga dobivam ovršni postupak od druge firme, točnije odvjetnika, da mi sjeda na sve račune i piše opet da imam 8 dana za platiti račun u iznosi 801kn (radi se o istom dugu). Oglušio sam se na to jer su mi iz firme kojoj sam platio dug rekli da ce zaustavjti ovršni postupak, a nakon što sam platio dugovanje zamrznuo sam racun u ht-u na 6mj. sto je moguce jedino ako nemam dugovanja. Dakle HT ima potvrdu o tome da je dug podmiren, ali odvjetnik je svejedno pokrenuo ovršni postupak i uzeo mo još veci iznos po drugi put. Što mi je činiti i kako da maknem blokadu sa racuna jer do sljedece place racun mi mora biti odblokiran i da li postoji mogučnost da dobim ikakav povrat sredstava jer ne mogu mi naplatiti dva put isti dug. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Lp M.
  7. Poštovani, vidim da se vrte pitanja slična mojem, no ipak da sve utvrdim. Vlasnik sam i direktor firme, nisam izdao još niti jednu fakturu. Od siječnja 2013. biti ću prijavljen na određeno, a od 3.mj. na neodređeno (novo zaposlenje). Poslodavac će mi isplačivati plaću i plačati doprinose. Pitanje je: da li od prvog mjeseca mogu početi sa izdavanjem faktura, odnosno aktivacijom firme (d..) pošto ću biti prijavljen u drugoj firmi, a istovremeno neću isplačivati sebi plaću i doprinose kao vlasniku i direktoru, jer to radi moj poslodavac u drugoj firmi? p.s. neću imati zaposlenih unutar (moje) firme, ako je bitno Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija