Jump to content

tetak

Korisnik
  • Broj objava

    28
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Postignuća

  1. tetak

    molim savjet

    Nema. Samo odvjetnici (i državni odvjetnici) imaju pravo na naknadu odvjetničkih troškova u sudskom postupku. Bile su neke inicijative da i pravnici u privredi dobiju pravo na naplatu troškova u sudskim postupcima kao i odvjetnici, ali to naravno nije prošlo.
  2. Poštovane kolegice i kolege, kad u tenderima piše da ''...ponuda mora biti pisana strojem ili neizbrisivom tintom...'' zanima me što se smatra neizbrisivom tintom. Postoji li negdje definicija ili nekakav opis pojma ''neizbrisiva tinta''? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  3. Poštovana, članak 47. stavak 1. Zakona o radu propisuje: ''Godišnji odmor, odnosno prvi dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili porodiljnog dopusta, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine, pod uvjetom da je radio najmanje šest mjeseci u godini koja prethodi godini u kojoj se vratio na rad.'' Budući da djelatnica o kojoj ste pisali u 2008. godini nije radila najmanje 6 mjeseci (pod ''radila'' se smatra da je faktično radila, a ne da je samo bila zaposlena - prema praksi koju sam uspio pronaći), nema pravo na korištenje godišnjeg odmora, niti razmjernog dijela godišnjeg odmora, iz 2008. godine. S poštovanjem.
  4. Poštovane kolegice i kolege, molim za pomoć. Naime, potrebno je sklopiti ugovor sa sindikatom, odnosno njegovom podružnicom, ali nigdje ne mogu naći službeni podatak gdje je sindikat, odnosno njegova podružnica upisana i tko su osobe ovlaštene za zastupanje. Pokušao sam u Registru udruga (tamo sam uspio naći samo 2-3 sindikata)i na stranici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (tamo nisam uspio naći ništa). Zna li možda netko tko vodi registar za sindikate i na koji način provjeriti pravnu sposobnost sindikata, odnosno podružnica? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  5. Na polici bi trebalo pisati kolika je osigurana svota ukoliko se dogodi osigurani slučaj. Ako je premija osiguranja redovno plaćana i osigurani slučaj se dogodi, tada osiguratelj isplaćuje banci osiguranu svotu. Banka iz tog iznosa zatvara kredit, ili dio kredita, ovisno o iznosu kredita i osiguranoj svoti, a ukoliko je osigurana svota veća od duga po kreditu, ostatak novca trebao bi biti isplaćen nasljednicima osiguranika.
  6. Poštovane kolegice i kolege, molim za pomoć. Potrebno je sklopiti ugovor o zakupu poslovnog prostora i vlasnik poslovnog prostora želi da se ugovor sklopi s njim kao vlasnikom obrta (Marko Marković, vl. obrta Marko), a ne s Markom Markovićem kao fizičkom osobom (bez spominjanja obrta). Prema zk izvatku vlasnik predmetne nekretnine je, naravno, Marko Marković i obrt se uopće ne spominje. Postoje li zapreke da se sklopi ugovor o zakupu nekretnine na način da se kao zakupodavac označi Marko Marković, vl. obrta Marko iako je prema podacima iz zemljišnih knjiga vlasnik nekretnine samo Marko Marković (bez naznake obrta)? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  7. A zna li netko koliko Ustavnom sudu treba (u prosjeku) za rješavanje prijedloga za ocjenu ustavnosti? Ja sam podnio takav prijedlog u kolovozu 2005. (ako me sjećanje dobro služi) i od onda još nisam dobio nikakav odgovor.
  8. Sukladno odredbi članka 969. stavka 1. Zakona o obveznim odnosima, ako ugovaratelj osiguranja života, odnosno osiguranja od nesretnog slučaja ne plati neku premiju o dospjelosti, osiguratelj nema pravo njezinu naplatu zahtjevati sudskim putem. Dakle, Allianz nema pravo sudskim putem tražiti od vas plaćanje dospjelih, a neplaćenih premija za policu osiguranja života.
  9. Kako će čovjek tvrditi da je tek kupio tv kad uredno godinama plaća kablovsku? Ja ne bi žurio sa prijavom. Vidjeti ćemo što nam nosi regulativa EU. Tamo je to različito regulirano, ali ako postoji pretplata za nacionalnu tv, onda je propisano i koja vrsta programa se prikazuje, i nema reklama osim unutar direktnog prijenosa sportskog događaja, tako nekako. Ali plaćanje pretplate nema nikakve veze s plaćanjem kablovske. Ako čovjek već godinama uredno plaća kablovsku, a pretplatu HRT-u ne, zar ga ne bi HRT (da ima tu mogućnost) već na neki način otkrio i poslao inkasatora, a nakon toga i Hanžekoviću još jedan spis?
  10. Prema odredbi članka 53. stavka 2. Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji (NN 25/03) vlasnik prijamnika dužan je HRT-u prijaviti prijamnik najkasnije u roku od 30 dana od dana nabave prijamnika, a promjenu adrese, mjesta stanovanja ili sjedišta, vlasnik je dužan prijaviti najkasnije u roku od 15 dana od dana promjene. Dakle, ako ćete sami prijavljivati prijamnik uvijek možete reći da ste ga nabavili prije npr. 20 dana, a isto možete reći i inkasatoru ako Vam dođe u kontrolu. Inkasatora, naravno, ne morate pustiti u kuću (stan)ako ne želite. Ako Vas traže nekakav dokaz (račun) o tome kad ste nabavili prijamnik možete reći da ste ga kupili putem oglasnika.
  11. Poštovane kolegice i kolege, zanima me što je sve potrebno učiniti da bi se dobila titula mr. iur. ako sam na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirao 2001. godine (što sve treba poslati i kome, koliko platiti...). Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  12. Moram priznati da to ne znam. Ali vjerujem da netko ovdje zna odgovor i na to pitanje.
  13. Koliko je meni poznato državi porez plaćaju kladionice za svaki uplaćeni listić, a igrači, tj. dobitnici nisu obveznici plaćanja poreza. Ista stvar je i s lotom, bingom.... Tu porez plaća Hrvatska lutrija.
  14. Lijepi pozdrav. Znam za sličan slučaj. Jednom prilikom Hrvatska lutrija nije htjela isplatiti dobitni listić jer nisu priznali da je Gečevski na jednoj utakmici zabio više od 11 koševa. Igrač koji se kladio nabavio je video zapis i službeni zapisnik s utakmice i tužio ih. Na sudu se pregledavala snimka i brojali koševi. Uspio je u parnici i isplatili su mu sve (glavnicu, kamate i odvjetničke troškove).
  15. Priključna karta ti treba samo za relaciju od Dugog Sela do Sesvetskog Kraljevca (i obratno), a na relaciji Sesvetski Kraljevec-Zagreb (i obratno) vrijedi ZET-HŽ pokaz. Jedna putnica koju je HŽ tužio iz istog razloga kao i tebe (nije imala priključnu kartu) uspjela je dokazati pred OS Dugo Selo (presuda je postala pravomoćna) da ju je od Dugog Sela do Sesvetskog Kraljevca automobilom dovezao prijatelj (koji je to posvjedočio) baš iz razloga što nije imala priključnu kartu te se nije htjela švercati, a da ju je kontrolor ''uhvatio'' tek nakon Sesvetskog Kraljevca, te da je za relaciju Sesvetski Kraljevec-Zagreb imala valjani ZET-HŽ pokaz. Svjedočio je i kontrolor, ali je tužbeni zahtjev HŽ-a odbijen. HŽ se žalio na tu presudu, ali je ŽS u Velikoj Gorici potvrdio prvostupanjsku presudu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija