Jump to content

kamy1302

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Zahvaljujem na Vašem odgovoru. Mom suprugu bi otac darovao gornji dio kuće tj. taj koji će se nadograditi. Mene samo zanima dali moj suprug ako sam gradi plaća porez kod uknjižbe uz napomenu da mu je to prva nekretnina. Hvala na odg.
  2. Poštovani, Molim Vas za pomoć i pravni savjet vezano za nadogradnju obiteljske kuće. Situacija je slijedeća: Suprug i ja planiramo na postojećoj obiteljskoj kući (prizemnica, ploča salivena) u vlasništvu njegova oca 1/1 u potpunosti legalizirana podignuti 2 etaže i krovište. Moje pitanje je usmjereno na iznos poreza, uknjižba i ostali troškovi. Zanima me konkretno u kojoj opciji gradnje ćemo proći jeftinije oko poreza i troškova. 1) Opcija u kojoj njegov otac nadograđuje kući i nakon gradnje daruje mom suprugu (koji bi po prvi put bio vlasnik nekretnine) 2) Opcija u kojoj moj suprug gradi na svoje ime i knjiži sebe kao vlasnika Također, od kuda krenuti sa procesom gradnje i koju dokumentaciju sakupiti? Dali mlade obitelji ostavruju neki poticaj kod gradnje prve nekretnine i dali su oslobođeni poreza ukoliko se knjiže po prvi put kao vlasnici? Hvala
  3. Za početak molim za pomoć oko rješavanja zemljišnih knjiga i uknjižbe vlasništva radi pokretanja postupka legalizacije. I isprike unaprijed ako je nerazumno napisano jer sam totalni laik po ovom pitanju. Riječ je o slijedećem: S obzirom da imam posjed i zemlju na području Like koja nije legalizirana upustila sam se u cjelokupnu proceduru legalizacije ne bi li se taj postupak sređivanja što prije proveo. Ali u svemu tome naišla sam na par problema i potreban mi je savjet,usmjerenje jer ne znam što mi je činiti. Prije nego bi trebala početi legalizaciju moram srediti knjige i dokazati svoje vlasništvo nad posjedom. Ovako, riječ je o posjedu na kojem je izgrađena obiteljska vikendica prije 30-tak godina i koji uključuje oranicu i okućnicu. Sve dozvole posjedujem i to je sve uredu. Zemlja na kojoj se nalazi posjed darovana mi je od pokojnog oca. U zemljišno-knjižnom odjelu i katastru pod tim česticama na kojima je izgrađen objekt vode se: a)brat i sestra b)veći broj meni poznatih ili manje poznatih trećih osoba 1. pitanje: Za ove čestice na kojima se nalaze moj brat i sestra dogovorili smo se sporazumno da će mi se oni odreći zemlje tj. prava vlasništva jer znaju da ta zemlja je darovana meni za izgradnju kuće od našeg pokojnog oca. E sad, mene zanima dali da zajedno sa njima sastavimo neki ugovor o odricanju ili darovanju tih čestica, da mogu upisati svoje ime u gruntovnicu i katastar. I kome da se obratimo? 2.pitanje: Za ove čestice na kojima se vodi veći broj nepoznatih ljudi (neke i poznajem, neki su i umrli) ne znam što mi je činiti. Dali da angažiram odvjetnika i pokrenem tužbe ili neki drugi postupak također o odricanju tih čestica jer nitko od njih nikada se nije ni koristio tom zemljom, a i mislim da ni ne znaju da se to vodi na njima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija