Jump to content

Plantago

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    Plantago je dobio reakciju od stradivari u Izrada priključka struje-podzemni kabao   
    U ponudi o priključenju je trebao biti naveden način rješavanja imovinsko-pravnih odnosa (čl. 14. Uredbe o izdavanju energetskih suglasnosti i utvrđivanju uvjeta i rokova priključenja na elektroenergetsku mrežu).
    Rješavanje imovinskopravnih odnosa za priključenje je u principu u djelokrugu HEP-ODS-a. Činjenica jest da i oni moraju ići istim putem, tj. dobiti njihovu suglasnost, ali njima je to lakše.
    Podnesite žalbu Povjerenstvu za žalbe HEP-ODS-a.
    Ako dobijete negativan odgovor obratite se Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji.
  2. haha
    Plantago je reagirao na KronicnaStranka u Ostavinska rasprava i bračna stečevina   
    Ako se svi sunasljednici slažu oko sastava ostavine, nije potreban poseban postupak dokazivanja bračne stečevina.
     
    Ali, ne bih se - sumnjičav kakav već jesam - čudio da vam unatoč valjanom rješenju o nasljeđivanju zapne zemljišnoknjižni postupak uknjižbe naslijeđenog vlasništva temeljem toga rješenja, jer ostaviteljica nije formalno upisana kao suvlasnica nekretnine, dakle nije formalni z.k. prednik u odnosu na nasljednike. To ne znači da na kraju nećete uspjeti, ali bilo bi se dobro raspitati oko te moguće komplikacije koja se možda može izbjeći odgovarajućim formuliranjem rješenja o nasljeđivanju. Nažalost, znam predvidjeti mogući problem, ali ne znam rješenje.
     
    Što se tiče vaše sestre, ako ona pod "sve bi trebalo ostati po starom" misli na to da ne treba provesti ostavinski postupak, onda tu postoje dva problema.
     
    Prvi je formalni, a to je da je ostavinski postupak iza ostavitelja koji je imao nekretnine obavezan po zakonu, a provodi ga sud po službenoj dužnosti na temelju smrtovnice koju dostavlja nadležni matični ured. Desi se da matični ured ne postupi tako, npr. zato jer ne znaju za imovinu umrloga, a nisu dužni to posebno istraživati. U takvom slučaju se može odgađati ostavinski postupak jako dugo. Ali onda dolazite do drugog problema.
     
    Drugi problem je što tako stvarate pravnu situaciju koja prijeti brojnim komplikacijama. Vaš otac, sve dok je upisan kao jedini vlasnik nekretnine, može tom nekretninom raspolagati kako hoće. To znači da ju može prodati cijelu unatoč tome što nije sve njegovo, a kupac će biti zaštićen načelom povjerenja u zemljišne knjige. Može isto tako sve pokloniti vašoj sestri, potpisati ugovor o uzdržavanju s njom ili nekim trećim itd. itd. U svakom slučaju,
    tako možete lako biti suočeni s puno, puno većim problemima od "nepotrebnih troškova", tj.
    biti dovedeni u situaciju da dokazujete da uopće nešto pripada vama.
     
    Ako mislite da kod vašeg oca to nije moguće, potražite na Legalisu koliko ima upita zbog problema koji su nastali na temelju "pa valjda neće to napraviti (svom djetetu/roditelju/bratu/sestri)...".
     
    Čak i ako vašem ocu samom u ovom trenutku uopće i ne pada na pamet da napravi nešto takvo, to ne znači da neće doći na takvu ideju kasnije. Starost nosi razne promjene i razna iznenađenja, život nije predvidiv.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija