Jump to content

djze

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ok, hvala još jednom! Ažurirano Hvala na odgovoru!
  2. Hvala na odgovoru. U braku smo samo formalno, i ne mogu doći do ugovora. Da li tužbu za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine mogu podnijeti neovisno o tome što nije pokrenut postupak za ravod braka? Koliko mi je poznato, prema novom Obteljskom zakonu je potrebna suglasnost bračnog druga za raspolaganje bračnom stečevnom pa me zanima da li će sud dozvoliti uknjižbu u slučaju ovog nedosatka? Hvala! Ažurirano Hvala na odgovoru!
  3. Moj suprug je prodao, bez mog znanja, zemljište koje smo zajednički stekli u braku (kupoprodajni ugovor). Kupac još nije zatražio uknjižbu vlasništva. Što mogu učiniti kako bi zaštitila svoje pravo? Napomena- zmljište je uknjiženo na ime supruga! Hvala!
  4. Što se sve smatra uređajima za prijam radijskog i audiovizuelnog programa u smislu članka 34. Zakona o Hrvatskoj radio televiziji? Čitajući niže navedeno tumačenje, proizlazi da su i vlasnici odnosno korisnici pc-a također dužni plaćati tv pristojbu ???? http://www.iusinfo.hr/dailycontent/Topical.aspx?id=12487 Zanima me ima li drugačijih tumačenja i kakav je stav zauzela sudska praksa o ovom pitanju. Hvala!
  5. Zahvaljujem na odgovoru i strpljenju! Pozdrav!
  6. Idemo kronološki - jednostavno kao što pričamo crvenkapicu: Udala sam se za mušku osobu koja je nositelj stanarskog prava na jednosobnom stanu. Useljavam - živimo u bračnoj zajednici i suprug umire. Nakon njegove smrti ja postajem nositeljica stanarskog prava na tom jednosobnom stanu. Nakon nekog vremena udajem se i novi suprug useljava u taj stan na kojem sam ja nositeljica stanarskog prava. Otkupljujemo ga za trajanja bračne zajednice - na moje ime i uz njegovu pismenu suglasnost kako su propisi nalagali. Ja postajem vlasnik tog istog stana. Nakon nekog vremena prodajem ga da bi kupili veći. Podižemo kredit jer sredstva od prodaje nisu dovoljna da kupimo dvosobni.Kupujemo dvosobni stan- pojavljujemo se kao kupci ja i moj suprug - svaki za 1/2. Tako smo se i uknjižili. To je ovaj sadašnji stan kojega treba podijeliti jer se namjeravamo razvesti. Zanima me ima li na podjelu tog stana bilo kakvog utjecaja činjenica što sam bila vlasnica stana koji je prodan da bi se kupio veći a koji je u vrijednosti novog stana sudjelovao sa oko 60%. Ako treba još neki detalj - tu sam!
  7. To mi je jasno, ali što to konkretno znači u mom slučaju? Da li se pravo otkupa koje sam stekla prije ulaska u brak smatra imovinom iz koje je kasnije proisteklo vlasništvo?
  8. Ako sam dobro razumjela, vaš odgovor se odnosi na prihod od iznajmljivanj stana - al što je sa pravom otkupa unesenim u brak? Da li se i to pravo na osnovu kojeg je otkupljen stan, također smatra imovinom koju sam imala prije braka?
  9. Stan je otkupljen za vrijeme trajanja braka na moje ime i uz pismenu suglasnost supruga. Stanarsko pravo sam unijela u brak a stekla sam ga nakon smrti prvog supruga. Kako podijeliti ovaj stan u slučaju razvoda braka?Imam li pravo zadržati stan u cijelosti?
  10. Pred razvodom sam. Suprug i ja smo suvlasnici po pola na stanu kojeg smo kupili sredstvima od prodaje stana kojeg sam ja bila vlasnik i kreditom koji se još otplaćuje. Vlasništvo na prodanom stanu stekla sam otkupom uz suglasnost supruga. Otkup smo otplatili a zatim taj stan prodali da bi uz kredit kupili ovaj sadašnji. Stanarsko pravo na tom stanu stekla sam nakon smrti bivšeg supruga koji je bio nositelj stanarskog prava te sam to pravo unijela u brak. Zanima me da li imam pravo tražiti više od polovice stana kojeg sam suvlasnik po osnovi prava otkupa na prethodnom stanu kojeg sam unijela u brak. I još nešto - da li prihod od iznajmljivanja stana koji mi je poklonio otac, ulazi u bračnu tečevinu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija