Jump to content

nigra27

Korisnik
  • Broj objava

    18
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, imam pitanje. Naime, moji roditelji su 2003. godine svoj stan prodali čovjeku koji nikada nije počeo živjeti u njemu. Tata mi je umro prije pet godina. Mama je bila jedina nasljednica njegove imovine (tekući račun u iznosu od 500,00 kn), međutim sada počinju stizati iz banaka zahtjevi da zatvaranjem njegova računa. To rješavamo, no muči nas da li je tata koji se nije zamarao formalnostima kod prodaje stana 2003. godine prenio račune na kupca ili su glasili na njega. Stan se ne koristi, nemamo pojma gdje je kupac, nije nam dosada ništa stiglo (tipa ovrhe), ali obzirom da stalno stižu poslije pet godina računi koje treba platiti, može li nas dočekati ovrha zbog mogućih računa (koje tata nije ni napravio, ali su glasili na njega) i kako to preduhitriti. Unaprijed hvala !
  2. Hvala na brzom odgovoru, muči me samo činjenica da je taj zid kojeg sam srušila bio u obliku kocke od 1 m2 sa spuštenim stropom (stajao je između mene i vertikale). Pitala sam susjede da li ga mogu srušiti da ne bi stalno svima curilo (posebno susjedi dolje), i sad predstavnik insinuira da je to bila prostorija jer je imala ulaz/rupu s hodnika (dakle mala kocka koja je kao bila neka fol ventilacija zbog spuštenog stropa u ravnini zida mog stana). Rušenjem tog zida došla sam do vertikale i nisam mijenjala gabarite zgrade. Nisam izašla ni u hodnik. Zgrada je stara, nitko nije znao što bi s time počeo, a ne žele ni etažirati jer se bore oko podruma i tavana. Tada time nisam nikoga oštetila, a sada je druga priča kad je stan uređen.
  3. Poštovani, prodala sam stan (uredan vlasnički list i en. certifikat) koji u naravi ima 1,5 kvadrata viška. Do tih kvadrata sam došla renoviranjem jer sam popravljala zid uz vertikalu, naime stan je ionako malen (22 kvadratna metra). Tada se nitko nije bunio, ja sam uredila hodnik i to je bilo to. Zgrada nije etažirana jer se neki stanari protive, ne znam što čekaju. Sve bi bilo u redu, kupcu sam napomenula da stan u naravi ima taj kvadrat viška (kod en. certifikata sam čovjeku isto napomenula, ništa zabrinjavajuće za njega-mjerio je), da me sada predstavnik stanara ne proganja, naime kada sam mu rekla izjavio je da je on htio kupiti taj stan. Uglavnom mene zanima spada li taj višak u materijalni nedostatak stana i kakvih bi to posljedica imalo i za mene i za kupca. Unaprijed hvala.
  4. Otišao sam javnoj bilježnici na razgovor, prvo odvetnici, a zatim javnoj bilježnici. Uglavnom nijedna nije htjela sastaviti ugovor, ili ga ne bi htjela sastaviti jer je riječ o fiduciji. Kada sam spomenuo scenarij s predbilježbom, odgovorile su mi da ako to i potpišemo (one to ne bi sastavljale) i banka bi dobila obavijest o predbilježbi moje mame, a zatim poništila ugovor. Uglavnom odvjetnica mi je rekla da tražim suglasnost banke. Zvao sam Kreditni centar banke i tamo mi je službenik odgovorio da pravnici odgovaraju samo na mailove. Sastavio sam mail, zamolio za njihovu suglasnot i poslao ga. Odgovora nema. Jesam li možda nešto krivo upitao, opisao sam situaciju kakva jest, službenik mi je rekao da budem što konkretniji, pa sam i nastojao biti. No opet odgovora nema. Ne znam imate li kakvu sugestiju? Zapravo ni sam ne razumijem što tražim od banke, razmišljam kakvu suglasnost bi mi mogli dati? Možda je njima razumljivo da tražim odmah i uknjiženje, iako ga ne tražim , ja tražim samo njihovu suglasnost za sklapanje darovnog ugovora? Ne znam što dalje da radim...
  5. Poštovani, dakle bio sam dva puta u Gruntovnici. Prvi put sam pomislio da sam službenicu zbunio i da ne zna odgovore...no danas drugi puta i druga službenica. Gospođa je kategorički odbila bilo kakvu mogućnost razgovora. Naime ne mogu vjerovati da se službenice tako ponašaju. Kao prvo, uopće ne žele pogledati ZK izvadak, gleda na stranu a ne u mene, zatim grubo odbijaja davati "izjavu-savjet" jer ona to ne smije kako sama kaže . Tada, "ne oni nemaju pravnog savjetnika" , i "ne ja ne mogu razgovarati s voditeljem Gruntovnice". I njima 8kome) je rečeno da ne smiju davati savjete i ona ne želi davati nikakav savjet. Uglavnom ...ne znam jesu li potplaćene, ali odnos sa strankama je zastrašujuć. Osim toga unutra je gotovo mrak...ma ne znam opisati kako glupo osjećao. Na kraju mi je rekla da ako nešto hoću (kao da joj došao ukrasti torbicu) neka si uzmem odvjetnika. Dakle, idem prvo ponovno u banku, a kako dalje??? ne znam da li mi je dovoljan javni bilježnik ili da tražim odvjetnika (kojeg???). Totalni kolaps birokracije. Uglavnom hvala na savjetima, ipak i to mi je bilo iskustvo. Loše, ali ipak iskustvo po kojem znam kako se odrađuje posao u Gruntovnici.
  6. U redu, u Gruntovnicu idem slijedeći tjedan pa ako ne uspijem doći do voditeljice Odjela možda barem porazgovaram s nekim od ovlaštenih zemljišnoknjižnih referenata. Međutim zbunjuje me Vaš odgovor da tek uknjižbom mojoj mami počinje teći tri godine od trenutka poslije čega bi stan darovala sestri. Jasno mi je da tek tada ona postaje vlasnik stana. Ono što me buni jest da porez na dohodak određuje porezna uprava u kojoj se prijavljuje prijava poreza na imovinu i traži oslobađanje od poreza. Dakle potreni su rodni listovi i dobiva se Privremeno porezno rješenje (koje je datirano). Porezna pogleda vlasnički list ali u prijavi se upisuje način stjecanja i datum ugovora. Stoga me ispravite u čemu griješim. Zašto tri godine čime bi moja majka dokazala da je bila u posjedu darovanog stana ne bi moga teći od datuma potpisanog i ovjerenog darovnog ugovora. U gruntovnici ionako ne treže porezno rješenje. Po čemu se dakle ravna porezna uprava? Logično mi je da tri godine računa na temelju prethodnog vlastitog rješenja, ali opet.... Znam da sam zbrkano objasnio što me muči, ali trudim se naći izlaz. Hvala
  7. Nadležni ZK odjel (Zagreb, općina Trnje), nije mi jasno budući da sam tamo već bio i nitko mi nije znao odgovoriti što da činim već su rekli da nemaju pravnika u gruntovnici i da idem upitati banku (iako me službenik iz banke uputio na "pravnika" u gruntovnici). Koga da upitam u gruntovnici za predbilježbu, kada ne žele ni pogledati vlasnički list?
  8. Hvala, čl. 60 govori je "zazelenio" pozitivno. Dakle da idem upitati banku da li pristaju na scenarij s predbilježbom. Da li imate na umu još neki drugi dogovor s bankom, obzirom da ga spominjete uz opciju s predbilježbom?
  9. U redu, razmišljao sam uopće kako postaviti ovo pitanje. Naime što bih ja banku konkretno trebao zamoliti. Da dopuste uknjižbu moje majke umjesto mene? Problem s bankom jest da me prebacuju od jednog službenika do drugog... Što mi vi savjetujete? Hvala..
  10. Dakle, predbilježbom za uknjižbu moja mama ne skraćuje taj period od 3 godine? (Btw: Hvala vam na brzom odgovoru.) Tek kada dobijem tabularni izjavu o otplaćenom kreditu (nadam se da koristim točnu terminologiju) i banka se briše kao vlasnik, tada da napišem darovni ugovor i moja mama se može uknjižiti? Hvala...
  11. Poštovani, obzirom da moja mama mora biti u posjedu stana tri godine da bi ga potom darovala sestri, zanima me da li te tri godine "kreću" od datuma potpisanog i ovjerenog darovnog ugovora ili od dana uknjižbe moje mame u vlasničkom listu???? Hvala
  12. Dakle, nova situacija.... na stanu kojega bih darovao mami i na kojem je kredit (dignuli su ga mama i tata prije devet godina) banka se upisala kao vlasnik. Odnosno pod B u vlasničkom listu stoji da je 1/1 upisana banka kao prethodni vlasnik do potraženja tražbine, a zatim isti 1/1 upisan sam ja kao potonji vlasnik do potraženja tražbine. U gruntovnici sam upitao ima li to posljedica na uknjižbu moje mame. Nisu mi znali odgovoriti (rekli su da nemaju pravnika), Nazvao sam banku (kredit glasi na moju mamu, ja sam joj jamac), a oni su me opet poslali u gruntovnicu. Pitanje je kako da sastavim darovni ugovor. Ne razumijem koji je moj status vlasništva u vlasničkom listu. I kako bi se umjesto mene uknižila moja mama. Mogu li darovati stan mami kao potonji vlasnik i da se ona tako uknjiži??? Unaprijed hvala.
  13. U redu, sad tek shvaćam, dakle pitanje glasi ako mama daruje sestri istu nekretninu prije isteka od tri godine hoće li se na to morati platiti porez i tko bi ga morao platiti???
  14. Poštovani, već sam pisao o svojoj situaciji zbrinjavanja mame. Zbunjuju me proturječne informacije, pa da provjerim. Naime...ja bih stan koji sam kupio prije 10 godina (plaćen porez) darovao mami, s time da ga ona čim prije daruje sestri (ne mogu ga direktno darovati sestri). Tata nam je umro pa sređujemo imovinsko pitanje. Ovdje sam dobio informacije da je taj red darovanja ok i da ne moramo čekati s prijenosima. Međutim jedan odvjetnik me tupi zbog čl. 27 poreza na dohodak. Može li mi netko objasniti točku 8 članka 27. i kakve to veze ima na moju situaciju. Treba li po tome moja mama biti u posjedu stana 3 godine prije negoli ga daruje sestri. Čl 27. "(5) Dohotkom iz stavka 1. ovoga članka smatra se i dohodak koji porezni obveznik ostvari od otuđenja nekretnina i imovinskih prava.Otuđenjem se smatra prodaja, zamjena i drugi prijenos. Dohodak čini razlika između primitka utvrđenog prema tržišnoj vrijednosti nekretnine ili imovinskog prava koje se otuđuje i nabavne vrijednosti uvećane za rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda. Troškovi otuđenja mogu se odbiti kao izdaci. (6) Dohodak od otuđenja nekretnine iz stavka 5. ovoga članka ne oporezuje se ako je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima njegove uže obitelji iz članka 36. stavak 7. ovoga Zakona, a i u slučaju ako je nekretnina ili imovinsko pravo otuđeno nakon tri godine od dana nabave. (7) Dohodak od otuđenja nekretnina i imovinskih prava iz stavka 5. ovoga članka ne oporezuje se ako je otuđenje izvršeno između bračnih drugova i srodnika u prvoj liniji i drugih članova uže obitelji iz članka 36.stavak 7. ovoga Zakona te između razvedenih bračnih drugova ako je otuđenje u neposrednoj svezi s razvodom braka te nasljeđivanjem nekretnina i imovinskih prava. (8) Ako je nekretnina iz stavka 5., 6. i 7. ovoga članka stečena darovanjem i otuđena u roku od tri godine od dana njezine nabave odstrane darovatelja, otuđitelju se utvrđuje dohodak od imovine i imovinskih prava na način iz stavka 5. ovoga članka. U slučaju stjecanja nekretnine darovanjem, danom nabave nekretnine smatra se dan nabave darovatelja, a nabavnu vrijednost čini tržišna vrijednost u trenutku nabave." Unaprijed hvala
  15. puno hvala na odgovoru, jasnije mi je. Međutim danas mi je na kavi taj isti odvjetnik rekao da neka si samo pročitam članak 27. Zakona o porezu na dohodak....pročitao sam i pretpostavljam da je mislio na stavak 8. " Ako je nekretnina iz stavka 5., 6. i 7. ovoga člankastečena darovanjem i otuđena u roku od tri godine od dana njezine nabave odstrane darovatelja, otuđitelju se utvrđuje dohodak od imovine i imovinskihprava na način iz stavka 5. ovoga članka. U slučaju stjecanja nekretninedarovanjem, danom nabave nekretnine smatra se dan nabave darovatelja, a nabavnuvrijednost čini tržišna vrijednost u trenutku nabave." Sad ne kužim da li sam ja taj navedeni darovatelj ili bi se mojoj mami kao darovatelju mojoj sestri računalo da mora biti u posjedu tih 3 godine??? Moj stan je kupljen prije 13 godina. Ovaj stavak ne razumijem pa molim pomoć oko tumačenja. Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija