Jump to content

livadica

Korisnik
 • Broj objava

  39
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Objave koje je livadica objavio

 1. ufff..ajme....znao sam da nam je sudstvo komplicirano al toliko...

  znaci baka nikako ne moze unuci dat-prodat bilo sta a da naknadno unuka nema problema.

  vracam se onda na dosrmrtno uzdrzavanje jer mi se namanje ili bar isto komplicirano cini.

  Dal ima ikakve veze sto je baka u starackom domu sa tim dosmrtnim uzdrzavanjem . Dal ima ikavog pravnog znacaja dal je uzdrazavanje u kuci osobno ili je uzdrzavanje a baka je u domu? pogotov sto trenutno baka ima dovoljno sredstava za placanje doma... Dal unuka mora vodit evidenciju da je baki donejla danas jogurt sutra kupila bon za telefon prekosutra donjela voce?

   

   

   

 2. Na 01. 07. 2021. at 22:14, Matrix je napisao:

  Može zahtijevati raskid ako zanemarujete obveze preuzete ugovorom, jer je bit takvog ugovora upravo "uzdržavanje", pa čak kad bi baka i prećutila pasivnost glede pružanja uzdržavanja, jasno da bi nakon njene smrti nasljednici imali osnov da tužbom zahtijevaju raskid. 

  Baka je u starackom domu. Dal to ima kakve veze oko uzdrzavanja? .Unuka je preuzela na sebe da joj donosi u dom sto treba i da podmiruje troskove ako baka nece imat dovoljno sredstava .

  Dal postoji ikakav nacin a da nije prodaja kojim baka unuci moze dat svoj stan a da unuka naknadno nema problema sa drugim nasljednicima?

  Dali prilikom prodaje naslejdnici mogu to osporavat jer je kao prodan po "povlastenoj" cijeni?

 3. prije 5 minuta, Spitfire je napisao:

  Ne, porezna stopa je 3% u svim slučajevima osim što se ista umanjuje za već iznad navedeni ugovor.

  Hvala

   

  I za kraj . Dal nakon sklapanja dosmrtnog uzdrzavanja baka moze odsutat i promijenit nesto nakon par godina npr ?

 4. Hvalaq.

  Uredjivao sam  svoj post jer sam uvidio razliku izmedju dozivotnog i dosmrtnog uzdrzavanja.

  Posto bi baka htjela da unuka preuzme sve na sebe  (vlasnistvo-racune) dolazi u obzir prodaja ili dosmrtno . Dal je porez isti u oba slucaja? Ovo umanjnje po 5% za godinu uzdrzavanaj se odnosi na dozivotno gdje se unuka ne upisuje odmah  u vlasnicki pa nam nije zanimljiv.

   

  Hval puno na pojasnjenjima.

 5. prije 15 minuta, Spitfire je napisao:

  Tri godine od ostaviteljeve smrti, odnosno od dana pravomoćnosti rješenja o proglašenja ostavitelja umrlim.

  Mora čekati.

  Proda, sklopi ugovovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju, isto je.

  Ne, vlasništvo se prenosi trenutkom smrti primatelja uzdržavanja ali se nakon potpisivanja toga ugovora može staviti zabilježba postojanja toga ugovora u ZK. Ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju primatelj prenosi imovinu davatelju za života, dakle može se upisati kao vlasnik nakon potpisivanja ugovora. 

  Thx

  Znaci prodajom unuka placa porez i odma se upisuje ?

  Ugovovor o doživotnom uzdržavanju unuka takodjer placa porez al se moze upisat ka o vlasnik tek nakon smrti bake...?

  Ugovovor o dosmrtnom uzdržavanju unuka takodjer placa porez ai upisuje se odmah u vlasnicki?

  U oba slucaja sinovi nemaju osnove za osporavanje..

  Dal je razlika u stopi oporezivanja u ova 3 slucaja?

  Izvinite sto vas opet isto pitam al stvarno me je sve ovo zbunilo....

   

 6. prije 2 sati , Spitfire je napisao:

  Da ako bi vrijednost dara bila tolika da zbog nje nužni nasljednik ne bi dobio punu vrijednost svoga nužnog dijela.

  Bilo koji drugi naplatni pravni posao među koje spadaju i ugovori o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju.

  Da.

  1. hmm. dal ima neki rok  za osporavanje - npr baka daruje danas i umre za 10 godina. Stan je 10 godina na unuci i svejedno sin moze trazit nuzni dio ?

  3. Porez: da izbjegne placanje poreza dal moze baka darovat jednom od sinova a sin kceri? i dal to moze napravit u nekom kratkom vremenskom peruiodu ..npr mjesec dana ili mora cekat nor 2 godine da prepise kceri?

  i podpitanje .znaci baka jedino ako proda stan moze dat unuci nesto bez da sinovi ista mogu osporit? Dal tocka 2 u svakom pogledu izbacuje sinove iz nasljedstva ili pri sklapanju ugovora o dozivotnom/dosmrtnom uzdrzavanju sinovi vise nikakve osnove nemaju za osporavanje? dal ta jugocor od dozivotnom automatski znaci da se unuka mloze upisat kao vlasnica stana? Sve me to buni jer ako baka daruje unuci stan automatski prealzi u vlasnitvo unuke i ona se upisuje u vlasniciki mislili smo da je to kraj price...

  Sta je najjednostavnije da baka proda stan unuci i da unuka plati porez? nadam se da poslije baka smije novac dijelit kome hoce bez da to netko osporava?

  Kolki je nuzni dio? Znaci kad baka umre a ostavila je sve unuci a ima dva sina . Ako oba sina traze nuzni dio unuka ce dobit sta? nista? a njoj je bakla darovala stan.

  Hvala

 7. Poz

  Baka bi unuci darovala stan. Baka ima dva sina. Unuka bi odma upisala vlasnistvo. Dal sinovi naknadno mogu nekako osporavat to darovanje i trazit nekakav nuzni dio? Ako mogu dal se to moze kako izbjec i sastavit nekakakv drugaciji ugovor? Malo je nejasno kako uopce nakon upisa u vlasnistvo netko moze pobijat neki darovni jer nakon upisa taj stan je unuka mogla prodat...

  Hvala

   

 8. , ksa W123 je napisao:

  Roditelj ne gubi poreznu olakšicu za dijete dok ono ne pređe primitak od 15 tisuća kn. Može ostati na poreznoj kartici ali rodtelj nema pravo koristiti tu poreznu olakšicu od trena kada je dijete prešlo prag od 15 tisuća pa do 1.1.20xx. Zbog toga će morati retroaktivno platiti porez. Ili ako želi može skinuti dijete s porezne kartice ali mu plaća pada odmah. Na taj način ne mora platiti jednokratno porez u drugom mjesecu već se porez odbija kroz neko razdoblje. 1.1. iduće godine može ga ponovo prijaviti na poreznu karticu.


  Nadležne porezne vlasti u Nizozmskoj bi trebale razrezati porez i poslati studentu da ga plati.

  https://web.erstebroker.hr/documents/002/Uputa-Kapitalna_dobit_Erste.pdf

  Danas sogorica bila u poreznoj jer joj jer doslo da plati par tisca kuna poreza. problem je nastao radi toga sto je student presao 15k kuna 1.8..2019 . sogorica je studenta skinula sa svoje porezne kartice 1 .6.2019. misljenja smo da je sogorica imala pravo na osobni odbitak za dijete do 1.6 al poerezna tvrdi da nema jer je dijete zaradilo vise od 15000 kuna 2019 godine . Znaci poreznu ne zanima datum kad je dijete zaradilo 15000 kn nego dal je zaradilo 15k kuna 2019 godine pa samim time  sogorica moraplatit poreznu razliku jer su joj do 1.6.2019 na placi obracunavali za dijete 0.7 olaksicu.

  jos imamo vremena za zalbu al dal to ima smisla? dal se olaksica ostvaruje do datuma kad dijete zaradi 15k kuna ili dijete ne smije zaradit 15k kuna u cijeloj godini.?

   

  hvala

   

 9. hvala na odgovoru. ako moze jos pojasnjenje -ako slucjano tvrtka ne obracunava porez dal ja JOPPD moram predat u roku 30 dana od primitka ili na kraju godine kad zbrojim sve prihode i rashode na kapitalnu dobit.

   

  thx

   

 10. Zanima me tko obracunava porez na dividendu. Dal isplatitelj odmah obracuna porez na dividendu i odma odbije porez kao sto to rade npr banke pri isplati kamata na orocenje pa ja ne moram nista ili to moram sam.

  Ako moram ja dal to radim jednom godisnje kad predajem JOPPD obrazac za ostvarene prihode na kapitalnu dobit od prodaje domacih dionica pa su mi oni u rubrici prihoda koje prebijam s gubitkom ? ili mozda moram odmah platit porez na dvidendu?

  dal je isti postupak ok odividende i za domace i za strane dionice?

   

  hvala.

   

 11. ok .thx. 15000 stalno spominjem jer ih sad nije presao niti ce ih prec jer vise nece trgovat a i dalje nisam siguran dal cu ja izgubi olaksicu radi ove njegove avanture. a godisnja olaksica je mrvicu manja od njegove zarade tak da kao da nista nije ni zaradio ak ja izgubim olaksicu.

   

  Hvala puno na pojasnjenjima.

 12. Ok ovo oko olaksice znaci ne moramo nista jer zarada nije  veca od 15,000.

   

  malo mi je nejasno zasto Nizozemska obracunava porez? Broker je odande - odande je mastercard al burza je americka . na kraju godine student je dobio izvod brokera al trenutno na njemu nema nista osim ulaza  posto je prodao  nakon nove godine al slijedece godine ce bit izlaz. Hoce li to nizozemci odma obracunat porez(i naplatit) .Ne mora student  prijavit nizozemskoj poreznoj ?

  dal student ista mora prijavit našoj poreznoj?

  proucicu dokument iz atachmenta naknadno

   

  "Porezni obveznik dužan je izvršiti upis u registar obveznika poreza na dohodak u roku od 8 dana od dana ostvarivanja prvog dohotka od kapitala (kapitalnog dobitka). Navedeno vrijedi i za ostvarivanje kapitalnih dobitaka iz inozemstva. Npr. ako je porezni obveznik stekao dohodak od kapitala izravno iz inozemstva 15.01.2018., obvezan je do 23.01.2018. izvršiti upis u registar poreznih obveznika u nadležnoj ispostavi Porezne uprave."

   

  Dal se ovo odnosi i na studenta? dal to znaci da odma mora ic u poreznu i prijavit se mada mu novac i dalje stoji kod brokera. ili to mora kad predje 15 000 ? ili to mora do kraja 2 mjeseca sljedece godine jer je prodao prekjucer? ili uopce ne mora?

  Prijavom u porezni registar studen prestaje bit dijete? i postaje uzdrzavani clan obitelji? dal mu je ta zarada tretira kao prvo zaposlenje(posto se upisuje u registar) ili se to sve pak odnosi na one koji zarade preko 15.000 kn?

  "Djecom se smatraju i djeca nakon završetka redovnog školovanja do prvog zapošljavanja."

  Student me bas uvalio:( al sto ces...

 13. Poz

  Zanima me da li student koji živi i školuje se u Hrvatskoj a trguje vani (nizozemski broker) s dionicama (americka burza) prijavljuju kapitalnu dobit. Ako da jesu li oslobodjeni od toga do 15.000kn.  Student nema otvoren nikakav racun kod nas nego u inozemstvu (Nizozemska) te nije porezni obveznik i nema poreznu karticu. Mastercard racun je otvoren u inozemstvu zbog boljih brokera. Student je kupio neke dionice i neki dan ih prodao te je ostvario dobit  (par tisuca kuna) pa smo u nedoumici oko prijave poreza.

  Osim toga, student je prijavljen na olaksicu roditelju.

  Sto tocno student mora ? Gubi li roditelj poreznu olaksicu na dijete . Ako da nakon kolke studentove zarade? Mora li roditelj studenta skinut s olaksice kao dijete i prijavit ga kao uzdrzavanu osobu ili potpuno gubi pravo na olaksicu na uzdrzavanopg clana obitelji (dijete koje se školuje).

  Svako pojasnjenje je dobro došlo.

 14. Poz.

  Firma je u predstecajnoj nagodbi od 2013g i nema naznaka kad ce t ozavrsit.

  Supruga je otisla u invalidsku mirovinu i poslodavac joj je ostao duzan dvije zadnje place. Za 12mj 2016 i 1 mj 2017g. Supruga je dobila NP1 obrazac i s tim smo otisli u FINU i zatrazili ovrhu (prislinu naplatu) al smo od FINE dobili nakon par dana natrag NO1 obrasce i zathjeve te OBAVJEST O VRAČANJU OSNOVE ZA PLAČANJE

  Na osnovu članka 4 Pravilnika o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima(NN 6/13) vračamo osnovu za plačanje iz razloga što:

  NAD OVRŠENIKOM JE OTVOREN POSTUPAK PREDSTEČAJNE NAGODBE.

   

  I TO JE TO...

   

  i ŠTO DALJE? ništa? pa vec 4 godinu traje predstecajna nagodba a kolko vidim mogla bi jos 4 . k tome u predstecajnoj nagodbi se nigdje ne spominje placa moje supruge jer je otvorena 2013g a mi imamo potrazivanje iz 2017g.

   

  neki savjet? prijedlog?

 15. NASTAVAK.

   

  Nakon poslanog zahtjeva poslodavac nam je odgovorio i poslao :

  ODLUKA O PRAVU NA OTPREMNINU ZBOG ODLASKA U MIROVINU

   

  Dalje pise da u clanku 15 ima pravo na 8000kn.

  Obzirom na otežano poslovanje i nelikvidnost, Poslodavac će otpremninu isplatiti kada se za to steknu financijski uvjeti..

   

  Eto to smo dobili.

   

  Posto imamo pouzdanu informaciju da poslodavac ipak isplacuje dnevnice i dijelove placa nekim radnicima i sebi znaci da na racun firme sjeda nekakav novac al po njegovoj procjeni on isplacuje to sebi i radnicima a ne npr nama.

   

  Sad me zanima dal je nama ova odluka dovoljna u FINI za ovrhu? ili cu i dalje morat privatnom tuzbom zahtjevat naplatu ?

   

  hvala

 16. uffff. radnja mu je pisanje npr tuzbe sudu pa izlazak na rociste pa ponovni itd?

  pa onda mi tih 8l kuna nije dosta da platim advokata?

   

  dal meni zakon omogucuje ikakvo dizanje tuzbe protiv firme a da ne angaziram advokata. pa znam ja slozit tuzbu i izac na sud i sam samo neznam dal to smijem ili ne..

   

  malo sam pregeldao vjerovnike u predstecajnoj nagodbi i vidim tamo par firmi koji traze po 200 300kuna. pa kak se njima isplati ista trazit od ikoga ak je tarifa advokata 1000kn po radnji ?

 17. Pa firma vec posluje tak ood 2015 i trenutnim radnicima ipak isplacuje place i dnevnice .je da kasne i to bude rijetko al ipak se pojave tu i tamo neki novci na racunu..

   

  Al niste mi odgovorili na moje konkretno pitanje st oja moram poduzet. to da cu najvjerojatnije mort sudskim putem sam znaop i prije al sto konkretno. postupak, kojem advokatu da se javim. mozda nekom ministarstvu jer nece ni rjesenje izdat.. malo informacija. ovo opcenito sam znao i prije postavljanjapitanja :)

 18. Pa u pravilniku pod clankom stoji samo ovo:

  Naknada prilikom odlaska u mirovinu:

  U slučaju kad radnik stekne uvjete za mirovinu pripada mu pravo na otpremninu u iznosu od 8.000kn.

  poslje toga ide clanak o drugim davanjima npr smrti pa treci o jubilarnoj itd

   

  Firma je usla u predstecajnu nagodbu 2015 al jos uvjek nije predstecajna dogovorena nego su tek vjerovnici dali potpise da se odricu nekih potrazivanja al jos ima rocista. firma nema novaca da isplati. npr zena je na bolovanju bila zadnje 2 godine i nije palcu dobila od firme te dvije godine nego smo morali ic preko HZZO da nam svaka 3-4 mjeseca direktno na racun isplati novac,,,

   

  mene zanima koje mi sad opcije imamo ..

  za odlazak u FINU znam da nam nije dovoljno rijesenje jer smo prije neku godinu isli na prisilnu naplatu u finu al nismo nista postigli sa rijesenjem o jubilarnoj nagradi jer to nije neki dokaz za njih kao npr isplatni listic. isplatni listic za placu im je dovoljan dokaz i npr tu placu su nam odma isplatili kad je neki novac sjeo na racun..

  jubilarna nije isto tretirana ko otpremnina jer u clanku koji pise o jubilarnoj ima recenica : ako firma bude u mogucnosti isplatice jubilarnu nagradu. te recenice npr nema u clanku o otpremnini..

×
×
 • Napravi novi...