Jump to content

avalonac

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je avalonac objavio

  1. Puno hvala na odgovoru Matrix! No, nažalost, što više čitam zakone, imam sve više pitanja...Izgleda da sam precijenila vrijednost kuće...Dali otac ima pravo tražiti nužni dio kuće ako je darovnim ugovorom dobio 1/3 bakine imovine tj.stan? Dakle, teta je darovana sa 2/3, tata sa 1/3...S time da teta više nema ni tih 2/3, jer je kuću darovala sinu. O tome muku mučimo od jučer...I dali u nasljeđenu imovinu ulazi pravo korištenja groba?
  2. Puno hvala na odgovoru! Što se tiče djedove oporuke, oprostite, nejasno sam napisala. On svoju imovinu prepisuje na baku, a moj otac i teta ne traže nužni dio imovine i oporuku priznaju istinitom i pravovaljanom. Bakina oporuka je iz 1998.god., pisana na mašini i gore je njen vlastoručni potpis, kao i vlastoručni potpis dva svjedoka. Pretpostavljam da to sada ne znači ništa. Kako moj otac jest povrijeđen u nužnom dijelu radi darovane kuće, kada i u kojim postupcima može tražiti namirenje svog dijela iz darovanog? Unaprijed vam se zahvaljujem!
  3. Poštovani, molim za pravni savjet. Uvidom u zemljišne knjige smo ustanovili da je moja baka darovala kuću na moru teti, koja ju je darovala svom sinu, mom bratiću. Radi se o vrlo vrijednoj nekretnini. Moj otac u to nije bio upućen. Ta kuća je bila u vlasništvu djeda. Nakon njegove smrti 1997.god, vlasnik postaje moja baka, a moj otac i teta se odriču nužnog dijela u njezinu korist. 1998. baka piše oporuku u nazočnosti svjedoka da stan u kojem živi, koji je još u otkupu i kojeg je ona vlasnik, ostavlja sinu, mom ocu. Kuću na moru ostavlja kćeri i sinu na jednake dijelove, svakome po pola. Nažalost, oporuka nije ovjerena i samim time nije važeća, a i ima ju pravo mijenjati. Svih ovih godina smo u odnosu sa bakom i tetom, nikad nije bilo govora o raspodijeli imovine. Od djedove smrti baka i teta svjesno isključuju mog oca u vezi kuće, stana, u smislu plaćanja računa, poreza itd., ne dozvoljavaju mu uvid u stanje. Dakle, bez znanja mog oca, baka daruje kuću kćeri, bez ikakve naknade štete mom ocu. Ista ju daruje svom sinu. Što se tiče stana, teta je uvjerila baku da je dovoljno na papir napisati da stan ostavlja sinu, bez ovjere bilježnika. Čak je i teta napisala da se odriče svog nužnog dijela. Dakle, da ovo sada nismo saznali, teta bi imala pravo i na pola stana. Što sada napraviti kako bi se otac osigurao za stan? Razmišljali smo o ugovoru o dosmrtnom, baka bi na to pristala. Kolike su šanse od strane tete da ga pobija, ako plaćamo otkup, osiguravamo obroke, vodimo doktorima i sahranimo ju? Što se tiće kuće, kakvu tužbu i protiv koga otac može podići? Na koji način se može kuća zapečatiti? Što je uopće sada najpametnije napraviti? Dali ulaziti u bilo kakav pravni ugovor sa bakom, ako da, u koji? Napomenut ću da kuća na moru vrijedi šest puta više od stana u Zagrebu. Unaprijed hvala.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija