Jump to content

Mira001

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Mira001 objavio

  1. Mislim kaj se tiče uslova za zasnivanje posvojenja, to mi je više-manje jasno. Zanima me primjena međunarodnog privatnog prava u toj oblasti, da li postoji neka konvencija koja je na snazi i kod nas u RH o međunarodnom posvojenju koja regulira takve odnose, odnosno priznaje unutar država potpisnica?
  2. Zanima je, po kojem se pravu utvrđuju pretpostavke za posvojenje iz inozemstva u Hrvatskoj? Da li npr. kad se dijete posvoji iz strane zemlje u Hrvatskoj, a riječ je o nepotpunom usvojenju, i nakon toga se ode živjeti u "treću zemlju" npr. Njemačku, koja takav oblik ne priznaje, nego samo potpuno usvojenje, da li to znači da se u Njemačkoj ( može da bude riječ o bilo kojoj drugoj EU državi) takvo usvojenje uopće ne priznaje?
  3. Hvala. I još jedno podpitanje, zanima me da li će taj radnik eventualno imati neka prava u vezi sa naknadom štete, ili pošto se radi o novcima, pravo na neke zatezne kamate?
  4. Pa inostana bolnica se obavezala da će davat plaću radniku, ali nije direktno zaključen ugovor između radnika i inostrane bolnice, već je domaća bolnica sklopila ugovor u korist treće osobe tj. u ovom slučaju radnika.
  5. Poštovanje, imam jedan specifičan zadatak, koji također ne znam riješiti, ni na kraju pameti mi nije rješenje. Malo me buni i nedostatak podataka, ali zadatak je takav. Nadam se da ćete mi pomoći kao i do sada. Zadatak: Radnik je zakučio sa bolnicom, u kojoj je inače stalno zaposlen, Ugovor o upućivanju zdravstvenog radnika na ugoverni rad u inostranu bolnicu. Ugovorom je predviđeno da će taj radnik dobijati plaću u iznosu od 1000 eura, koju se obavezala isplaćivati inostrana bolnica. Radnik je za period od 18 mjesecei primao plaću u iznosu od 700 eura od inostrane zdravstvene ustanove. Inače, upućivanje je izvršeno na Osnovu Osnovnog protokola zaključenog 1981. godine između dvije države. Kakva su prava radnika?
  6. Imam jedan zadatak za domaći rad, i nikako ga ne mogu riješiti, pa se nadam da će mi kolege pravnici u tome pomoći....Unaprijed zahvaljujem Ivan, Peru duguje iznos od 20.000 kn. Međutim, ovo potraživanje je zastarjelo. Ivan i Pero postižu usmeni sporazum, da će Ivan u roku od 3 mjeseca vratiti Peru iznos od 12.000 kn, a za ostatak duga će mu izvršiti popravku kuće (prozori, krov i sl.) Nakon isteka tromjesečnog roka Pero podnosi tužbu sudu protiv Ivana radi isplate duga od 20.000 kn ili izvršenja drugog ugovora ( 12.000 kn plus popravka kuće). Hoće li Pero uspjeti sa svojim tužbenim zahtjevom?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija