Jump to content

renni

Korisnik
 • Broj objava

  27
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O renni

 • Status
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Poslali su dopis i račun koji šaljem u prilogu, precrtala sam neke osobne podatke. Bila su dva ročišta, na prvom je druga strana donijela oporuku na stanom jeziku i tražili smo da dostavi prijevod, na drugom je druga strana donijela prijevod i još nekoliko oporuka, osporili smo pismeno valjanost oporuka i dopunili popis imovine, kao i naveli činjenicu da je ostavitelj imao uz hrvatsko i strano državljanstvo i onda je došao ovaj dopis i račun
 2. Molim pomoć. Radi se o ostavinskom postupku kod Javnog bilježnika gdje osporavamo valjanost oporuke. I onda dobijemo dopis od Javnog bilježnika da su u ostavinskom postupku nastali troškovi, i traži da ih podmirimo u roku od osam dana kako bi on predmet mogao proslijediti na sud. Znači moramo platiti troškove da bi proslijedili na sud???? Ide li to tako? Ne znamo da li je trošak tj. račun poslan i drugoj strani. Možemo li pisati kakav prigovor? Unaprijed hvala.
 3. Situacija bi bila slijedeća. Oporuku ospravamo. Ostavinski postupak kod javnog bilježnika se prekida i upućuje na sud. Tko plaća dotadašnje troškove javnog bilježnika, onaj koji osporava ili svi potencijalni nasljednici ukljuceni u ostavinski postupak ravnopravno. Unaprijed hvala na odgovoru
 4. Ako je netko kupio parcelu, ali da bi dobio građevnu dozvolu, treba put koji ide preko druge susjedne parcele od koje je također kupio cca 80 posto dijela te susjedne parcele. Zanima me da li je potrebno da otkupi i dijelove (radio se o idealnim dijelovima) na kojima su uknjiženi još nekoliko suvlasnika na toj susjednoj parceli u svrhu puta, da bi dobio građevnu dozvolu na parceli na kojoj želi graditi. Da li mora izvlastiti sve suvlasnike da mu parcela bude 1/1, ili je dovoljno da ima vlasništvo u određenom omjeru. Unaprijed hvala
 5. Kad je oporuka napisana rukom, potpisana od ostavitelja, na navedeni su ispod potpisa ostavitelja svjedoci, ali nema potpisa svjedoka, a ostavitelj je ovjerio potpis, da li je takva oporuka važeća. Ili ako su svjedoci navedeni, onda treba biti i njihov potpis, iako je oporuka pisana rukom?
 6. Pokojnik je napisao oporuku gdje ostavlja svu svoju imovinu osobi broj 1. Imovina se sastoji od kuće i zemljišta u Hrvatskoj i stana u inozemstvu. Nakon te oporuke napisao je novu, zadnje datiranu oporuku u kojoj jednoj drugoj osobi, osobi broj 2 ostavlja stan. Da li ova zadnja oporuka poništava prethodnu? Meni bi bilo logično ako je pokojnik promijenio odluku da svu imovinu ostavi osobi broj 1, te zadnjom oporukom dio imovine odnosno stan ostavlja osobi broj 2, da onda ona prethodna oporuka ne vrijedi više. Jer da li je i kako je moguće da djelomično vrijedi ta predzadn
 7. Pokojnik je hrvatski i švedski drzavljanin, imovinu je imao i u Švedskoj i u Hrvatskoj. Živio je u Švedskoj za stalno. Umro je u Hrvatskoj. Pokrenut je proces ostavinske i u Hrvatskoj i u Švedskoj. Možemo li tražiti da se rješavanje cjelokupne imovine i u Hrvatskoj i u Švedskoj rješava u Švedskoj, prebaci sve samo u Švedsku. Ako da, kako? Unaprijed hvala!
 8. Hvala na odgovoru. Jasno mi je sada. Zanima me samo još kada bismo osporili oporuku, a ne išli u tužbu i onda bi se nastavio ostavinski postupak, da li bismo snosili zbog toga kakve troškove što smo prouzročili prekid tj stanku postupka.
 9. To su neosporno nevaljane oporuke. Ali, kažete onda bi mi morali u tužbu. Vjerovatno glupo pitam, ali teško mi je razumijeti te pravne procedure, tj pravnu logiku. Znači moje je pitanje, ako bi osporili oporuke, i prekinuli postupak time, a mi ne pokrenuli tužbu, što bi onda bilo. Da li bi druga strana onda morala pokrenuti i na sudu dokazivati da su oporuke valjane?
 10. Nismo jos ništa. U međuvremenu javni bilježnik je potvrdio da su predani originali koje se pohranilo, a na uvid nam idu kopije. Ali tih desetak oporuka koje je ujak pisao, ako su i originali, budući da on nije bio psihicki sav svoj, a bilo bi predugo da ovdje analiziram, te oporuke su sumnjive valjanosti. Međutim ni novaca ni volje nemamo da se upuštamo u dokazivanje putem suda. Ali ne zelimo niti izjaviti da prihvaćamo tj priznajemo oporuke, jer zelimo dio koji nam po zakonu pripada. Kako mi možemo sada postupiti?
 11. Molim pomoć u vezi oporuke. Rođaci su predali nekoliko oporuka mog pok. ujaka na ostavinskoj raspravi. Jedna je pisana rukom. Nekoliko je odštampanih. Postoje potpisi njega i svjedoka, pečati ovjere ( živio je u inozemstvu). Ali sve su to kopije. Jeli moguće da javni bilježnik potvdi oporuke kad nema originala ili barem ovjerene kopije originala (da je kopija vjerna originalu)? Unaprijed hvala na pomoći.
 12. Ujak je bio hrvatski i švedski državljanin, imao je imovinu u Hrvatskoj i u Švedskoj (tamo prebivalište) Umro je u Hrvatskoj. Kako rješavati imovinu u Švedskoj? Unaprijed hvala na pomoći!
×
×
 • Napravi novi...